Здравейте всички,
Вече седмица, откак предприемам действия за регистрация на ЕООД. Срещнах следния проблем:
Явявам се едноличен собственик на капитала, както и единственият, който е в течение на всичко и би могъл да управлява малкото иновативно предприятие, по тази причина. В заявлението А4 изрично съм вписал, че се явявам и управител. Обаче,
според шаблонната практика /т.е., без да се отчитат фактите и обстоятелствата, от мен се изисква да сключа договор за управление - забележително! - сам със себе си, както и да внеса нотариално заверено съгласие и образец от подписа си.
И настава и смях, и грях:
1.Изискваният договор се очертава странен /сякаш съм шизофреник, в който едната самоличност да се договаря с другата - как, иначе, един човек трябва да се подписва в качеството на две страни по един договор?/
2.В нотариалната кантора ми обясниха, че, напоследък, вече отказват да попълват и заверяват бланки с образци на подписи и съгласия поради зачестили откази от страна на Агенцията по вписвания да регистрират фирми, т.к. си менели постоянно изискванията по същите тези заверки. Асистентът на нотариуса, с когото се познаваме от години и сме в добри отношения, ме посъветва да потърся счетоводител, който да ми оформи искания документ или да видя в търговския регистър. Позвъних в регистъра, оттам само си прехвърлят топката, но, нямат образец на страницата си. Пък, уж били извели всички необходими образци на страниците си.
И така, оказах се изправен пред сложен казус:
От една страна, трябва да спазя Закона.
От друга страна, изискванията /предвид частния случай/ се оказват /леко?/ абсурдни
От трета страна, в момента, финансово съм зле и не съм в състояние да изтърся 200 лв за консултация с размер половин лист напечатан вече текст, та...
Какво да правя? Как да постъпя?
1. За да си регистрирате ЕООД никой в агенцията не ви иска договор за управление;
2. Договорът за управление не е нужно да е с нотариална заверка на подпис. Само спесимена /декларацията за подписа/ трябва да е;
3. Няма нищо странно да подпишете договора от името на двете страни. Дуговорът се подписва между вас и фирмата ви, на която сте представител. Утре може да продадете дяловете, но оставате управител и оставате задължен към фирмата и новия собственик съобразно клаузите на договора, който сте подписал "сам със себе си".