Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Добросъвестно владение на недвижим имот  (Прочетена 1799 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Ivan
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Август 26, 2011, 11:24:54 »

Владението на недвижим имот въз основа на документ за собственост /нотариален акт за покупко-продажба/ счита ли се за Недобросъвестно, при условие че срещу владелеца е предявен ревандикационен иск 7 години след закупуването му? Ищеца има влязло в сила Решение на съда, с което сключения предварителен договор със строителя е признат за окончателен. До момента няма представени доказателства за наличие на вписване на исковата молба от страна на ищеца, а самото решение е вписано 3 месеца преди ревандикационния иск.
Моля, всеки който има желание да даде мнението си по въпроса.   
Активен
Теофана Драгиева
Джедай
*****

Карма: +26/-0
Липсва Липсва

Публикации: 302


« Отговор #1 : Август 26, 2011, 03:38:57 »

При така описания казус данните са недостатъчни.
Продавачът по нот. акт и този по окончателния договор едно и също лице ли е?
Кога е вписан нот. акт? Кога е сключен предварителният договор? Дали е вписана и кога исковата молба за признаване на договора за окончателен? Тези и редица други въпроси трябва да имат еднозначен договор, за да може да се даде сериозно становище.
Ако нотариалната сделка не е порочна, вписана е преди вписване на исковата молба за окончателен дог.,  не попада в обсега на чл.135 ЗЗД и продавачът по нот. акт е бил собственик, то  първоначалният купувач би следвало да запази имота. В противен случай нещата се усложняват. Добросъвестността е от значение, ако се позоваваме на давността. Ако след вписване на нот. акт са изтекли пет години необезпокоявано владение, не са били налице предпоставки за спиране или прекратяване на давността, давността е изтекла преди да бъде вписана исковата молба за окончателен дог. и сделката по нот. акт не е нищожна, дори и продавачът да не е бил собственик, купувачът по нот. акт би следвало да запази собствеността си.
Подчертавам, това е общ коментар, базиран на недостатъчни данни и много неизвестни.
Случаят е сериозен, следва да бъде проучен в детайли от адвокат и да се предприемат навреме адекватни мерки.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: