Петков
Претендент

Липсва
Публикации: 17
|
 |
« : Август 22, 2011, 05:33:59 » |
|
От 20.07.2011 до 12.08.2011 работих в Пацони ЕООД в магазина в квартал Дружба 1, намиращ се на ул. „Изола планина” според сайта им и на пл. „Възрожденски” 4 според написаното на вратата. През този период на няколко пъти кликах и звънях по телефона на човекът, който проведе интервюто с мен на 19.07.2011 да го питам за трудов договор. Като му кликах – не реагираше, като му звънях – всеки път лъжеше нещо. Доколкото знам този човек се казва Борислав Филипов. Последният ми разговор с него бе на 12.08.2011 от служебният телефон в магазина. В магазина има камери, на които може да се види, че съм работил там, а и достатъчно свидетели ме видяха. Камерите показват само последните 4 седмици и вече не може да се видят на тях първите 10-на дни. По принцип се водех охрана, но ме караха и други неща да правя. В тая фирма не се спазват никакви закони. Нямах трудов договор, хората там работят по 6 дни в седмицата по повече от 8 часа, а не както е по закон 5 дни. Доколкото знам ги осигуряват на минималната заплата за бранша, а реално вземат съвсем други пари, с което фирма Пацони ЕООД ощетява държавната хазна. Нали не вярвате, че хората ще работят за 200-300 лв 6 дни в седмицата! Караха ме да сипвам ядки и кафе на клиентите – нещо, за което се изисква здравна книжка, но тъй като нямах дори трудов договор, никой не ми иска такава. Ами ако имах кожно заболяване? Освен ядки и кафе теглех на везната и плодовете и зеленчуците на клиентите – не през цялата смяна, но поне 3 часа се събират само в това.
Подадох жалба до Инспекцията по труда в Русе за да бъде направена проверка, която да докаже, че съм работил в посочения магазин. За тия 24 дни имам отработени 21 дни – колкото е 1 работен месец и само 3 почивни. Искам да си получа заплатата, а фирмата – глобата. Докога работодателите ще експлоатират хората в България!!! Имам достатъчно снимки, направени в магазина – на някои от тях съм снимал камерите, на други клиенти на касата. С тях също мога да докажа, че съм работил в магазина. Има 1 тетрадка и 1 дневник в шкафчето на охраната. В тетрадката се пише издаването на смяната от охранителя – нея съм я попълвал всяка смяна. В дневника се подписва охранителят, че е инструктиран – Безопастност на труда. Него започнах да го попълвам едва на 31.07.2011. Не че някой някога ме е инструктирал за нещо там. Тоя дето ми проведе интервюто – Борислав Филипов – така и не дойде да ми обясни каквото и да било.
Като бях в инспекцията - юрист-консултката само ме ядоса. Нищо нямали да докажат при проверка. Ми аз имам предостатъчно доказателства. Най-вече искам такива като собственикът и управителят на тая верига да си получат заслуженото - да им изпраскат заслужените глоби. Тогава защо аз да водя гражданско дело! Понеже така ми каза юрист-консултката. А дори да бях подал малко по-рано жалбата в инспекцията, сигурен съм, че тоя щеше да начуи за предстоящата проверка и ден пред нея щях да бъда освободен. Трябва да си доста нагъл и да имаш голям гръб, за да си позволиш да държиш на работа служител в голям магазин (над 2000 клиента на смяна) без трудов договор.
Моля за съвети от юристи!
|