Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Друга гледна точка - Разваляне на договор за издръжка и гледане  (Прочетена 2130 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
lanik
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« : Август 21, 2011, 10:39:19 »

Преди около 20 години свекърът ми и съпругът ми подписаха договор за дарение срещу гледане и издръжка /договорът не е подписан от мен и свекърва ми/. Аз не се възпротивих - приех, че заедно със съпруга ми ще се грижим за тях. Съпругът ми почина преди години. Имотът е къща на село, която ние не сме ползвали, а в нея продължават да живеят свекър и свекърва ми. В момента за тях солидарно се грижим аз и синовете ни и сестрите на съпруга ми. Имотът изобщо не ме интересува, даже ми създава проблеми, които са друга тема. Усещам, зълвите ми се чувстват ощетени от това, че къщата по закон се води на нас. Въпросът ми е: Мога ли от своя страна да разваля този договор, който даже явно не съм подписала, а съм приела с мълчаливо съгласие?

P.S. То си е божа работа, но ако надживея свекър и свекърва ми, не искам зълвите ми да ме съдят за запазените си части. Искам да им ги отстъпя предварително и доброволно. Най-малко, ще си спестя сегашното напрежение помежду ни, нерви и съдебните разноски/ и техните, като по прочетеното досега се предполага,  че те ще бъдат печеливши в бъдещите дела/. Ако не ги надживея, май моите проблеми ще се прехвърлят върху децата ми, което не искам да им причинявам като наследство.
Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Август 21, 2011, 02:32:46 »

Здравейте,
от написаното от Вас мога да заключа, че сделката, с която имота е прехвърлен на съпруга Ви не е дарение.В практиката тази сделка се определя като прехвърляне срещу гледане и издръжка.Тя е алиеаторен (ненаименован) договор и е с възмезден характер - срещу прехвърляне на имота Вие осигурявате грижи и издръжка. Като възмезден договор, останалите наследници на прехвърлителите не могат да имат претенции за запазени части от имота.
Ако желаете да развалите договора за това си има определени условия,а съгласно закона процедурата е задължително по съдебен ред, сиреч няма да може да заобиколите участието на съда.
Уточнявам,че правя изводите си само на основание написаното от Вас без да съм прегледал документите.
Активен

Dixi et animam salvavi
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: