Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Покупка на имот от майка с непълнолетен син  (Прочетена 7545 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
yukega
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

Ел. поща
« : Май 18, 2009, 12:18:36 »

Здравейте

Имам следния проблем. Руско семейство купува апартамент в България и иска на нотариалния акт да са вписани имената и на децата. Едно от тях е на 14 години.
Каква е процедурата непълнолетно дете да стане собственик. То няма да идва в страната. Баща му ще дойде. Какви документи трябват. Пълномощно заверено от Българското посолство в Русия? Някакъв документ за настойничество???
Благодаря предварително
« Последна редакция: Декември 06, 2010, 11:28:42 от Rose » Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #1 : Май 19, 2009, 09:16:30 »

Първо дете навършили 14г. но не навършило 18г. е непълнолетно, а не малолетно според ЗЛС:
"....4. Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.
Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители...."

Според СК: "...Чл. 73. (1) Всеки от родителите може сам да представлява малолетните си деца и да дава съгласие за правните действия на непълнолетните си деца само в техен интерес...." закона налага ограничения само по отношение на Отчуждаването на недвижими и движими вещи, обременяването им с тежести и изобщо извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие деца! За придобиването обаче няма поставени специални ограничения! Но според мен е добре да се консултирате с Нотариуса който евентуално би изповядал тази сделка (или просто да му платите 50-тина лева за консултация) за да ви каже той специално какви доказателства за редставителната власт ще иска! Иначе не виждам други законови пречки според мен!
Ако някой колега знае да сподели!
Активен
n_ikito
Гост
« Отговор #2 : Май 22, 2009, 08:52:03 »

Не съм много съгласен, че ЗЛС ще намери приложение по отношение на чужд гражданин. Доколкото си спомням, правилата са в КМЧП и в случая правоспособността ще се урежда от местното законодателство /за чужденеца/. А как е в Русия не знам.......
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #3 : Май 24, 2009, 10:43:29 »

Не мисля така!
Поради факта че сделката се извършва на територията на Р.България и подсъдността (евентуалната) ще е тук следва да се спазва законодателството на нашата страна освен това говорим за Русия която не е член на ЕС!
Проста логика: В щатите пълнолетие се достига на 21г. възраст ако някой български гражданин 19г (който според нашето законодателство вече е пълнолетен следователно правоспособен и дееспособен) отиде в бар там няма да му сервират алкохол, но на 19 г. американец в българия ще му дадат!
Просто пример давам за приложимостта на местното законодателство  Смотан Намигване Смотан
Активен
n_ikito
Гост
« Отговор #4 : Май 25, 2009, 03:16:16 »

Не мисля така!
Поради факта че сделката се извършва на територията на Р.България и подсъдността (евентуалната) ще е тук следва да се спазва законодателството на нашата страна освен това говорим за Русия която не е член на ЕС!
Проста логика: В щатите пълнолетие се достига на 21г. възраст ако някой български гражданин 19г (който според нашето законодателство вече е пълнолетен следователно правоспособен и дееспособен) отиде в бар там няма да му сервират алкохол, но на 19 г. американец в българия ще му дадат!
Просто пример давам за приложимостта на местното законодателство  Смотан Намигване Смотан

Както писах по горе КМЧП
Чл. 49. (1) Правоспособността на лицето се урежда от неговото отечествено право.
(2) Чуждите граждани и лицата без гражданство имат в Република България същите права, както българските граждани, освен ако в закон е предвидено друго.
Чл. 50. (1) Дееспособността на лицето се урежда от неговото отечествено право. Когато приложимото право към дадено отношение установява специални условия относно дееспособността, прилага се това право.

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: