Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Нотариален акт без предварителен договор  (Прочетена 4152 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Любомир
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« : Юни 04, 2011, 02:23:29 »

Здравейте,

Може ли някой да ми отговори дали е правилно да се подписва нотариален акт без да е подписан предварителен договор. Фирмата продавач ми предлага заплащането да стане селд като се подпише нот. акт.
Може ли да станат някакви далавери при този вариант.
Благодаря.
Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Юни 04, 2011, 03:44:05 »

Схеми има всякакви. Съветвам Ви да се консултите с колега, преди да правите каквито и да е било действия на разпореждане с имущество на значителна стойност.
Активен

Dixi et animam salvavi
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #2 : Юни 08, 2011, 10:15:54 »

Принципно е правилен съвета на колегата когато правите действия на разпореждане с имущество е най-добре консултация с адвокат като му представите наличните документи и му обясните детайлно нещата!
От друга страна, ако няма да плащате пари за този имот предварително а след (или при) изповядване на сделката пред нотариус.... не виждам какъв е проблема при положение че нотариуса е длъжен да изследва собствеността и т.н. (освен ако не искате да уговаряте нщо "допълнтелно с предварителен договор)! Принципно подписването на предварителен договор не е задължително по закон!
Активен
Любомир
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #3 : Юни 19, 2011, 04:19:25 »

Благодаря много за отговорите.
А какво става ако се подпише нотариалния акт и в последствие се окаже, че има подписан предварителен договор с друго лице преди подписване на акта. Може ли това лице да оспори прехвърлянето на собственоста или да прави някакви други проблеми. Шокиран
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #4 : Юни 19, 2011, 09:35:18 »

Благодаря много за отговорите.
А какво става ако се подпише нотариалния акт и в последствие се окаже, че има подписан предварителен договор с друго лице преди подписване на акта. Може ли това лице да оспори прехвърлянето на собственоста или да прави някакви други проблеми. Шокиран

Стига да не е вписан предварителния договор в Имотния регистър
Активен

leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

WWW Ел. поща
« Отговор #5 : Юни 20, 2011, 10:11:08 »

По своята същност предварителния договор няма вещнопрехвърлителен ефект, сиреч той е едно обещание за продажба.
Ако впоследствие "обещателят" прехвърли имота на друго лице, различно от това, с което е сключил предварителния договор страната по предварителния договор не може да оспори това.Но може да търси обезщетение за неизпълнение, ако такова е предвидено в предварителния договор или на общо основание.
Активен

Dixi et animam salvavi
Теофана Драгиева
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 302

« Отговор #6 : Юни 20, 2011, 11:53:12 »

Исковата молба за обявяване на предварителния договор за окончателен подлежи на вписване. Ако това вписване предхожда вписването на продажба на имота на друго лице, собствеността на имота се придобива от купувача по предварителния договор, който е вписал исковата молба. Преди да се заведе такъв иск трябва да се извърши проверка в имотния регистър, дали имотът все още е собственост на продавача по предварителния договор.
Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

WWW Ел. поща
« Отговор #7 : Юни 20, 2011, 02:30:12 »

Преждепитащия ясно е посочил,че прехвърлителната сделка е осъществена и оспорване по официален ред не е правено преди това.
Активен

Dixi et animam salvavi
dimitrina
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #8 : Ноември 18, 2011, 01:34:14 »

zdraveite iskam da popitam na skoro si vzexme edin vlika4 no bankata ni go otne makar majat mi da ima dogovor pred notarios  za pokupko -prodajba 4e e na6 .I NASKORO predi dni bankata mi go  vze za6to bil ve6t ili kato zalog na zaema na 4oveka ot koito go zakupexme.I sega mu e obqvena cena za prodajba kak stavam tezi  ne6ta .I sega ako iskame sa6tiqt vlika4 trqbva da si go zakupem ot bankata vtori pat.Koi trbva da sadq kakvo stava s tazi na6a darjava vse edno da otida na magazin da si kupq edno kilo kartofi i da mi dadat kasova bele6ka 4e sam gi kupela i sed tova otnovo da mi iskat da si platq sa6tite kartofi .
« Последна редакция: Ноември 18, 2011, 08:59:04 от dimitrina » Активен
dimitrina
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #9 : Ноември 18, 2011, 09:01:58 »

zdraveite iskam da popitam na skoro si vzexme edin vlika4 no bankata ni go otne makar majat mi da ima dogovor pred notarios  za pokupko -prodajba 4e e na6 .I NASKORO predi dni bankata mi go  vze za6to bil ve6t ili kato zalog na zaema na 4oveka ot koito go zakupexme.I sega mu e obqvena cena za prodajba kak stavam tezi  ne6ta .I sega ako iskame sa6tiqt vlika4 trqbva da si go zakupem ot bankata vtori pat.Koi trbva da sadq kakvo stava s tazi na6a darjava vse edno da otida na magazin da si kupq edno kilo kartofi i da mi dadat kasova bele6ka 4e sam gi kupela i sed tova otnovo da mi iskat da si platq sa6tite kartofi .
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: