Капарото го дадох на продавача в агенцията в присъствието на служителите.Това че е дадено капаро е описано в предварителния договор в който сме се подписали аз и продавача,агенцията не фигурира никъде в договора.Даден ми е само и нотариален акт за цялата къща нищо друго,и предварителен договор това са документите които са ми дадени.
Питате как да си върнете обратно капарото? Няма да се справите. Тези неща е трябвало да уточните преди да давате пари, сега ако могат ще ви скачат по главата, защото мислят че сте будала.
Няма да минете без адвокат, още повече че сте в правото си.
1. Свържете се със съвестен адвокат, който да ви изготви нотариална покана /ценовият минимум е около 150 лв./;
2. В нотариалната покана давате срок за прехвърляне на имота, така както ви е описан в предварителния договор. Тук е тънкият момент: ако там имотът е описан такъв, какъвто го искате след разделянето - в тяхна тежест е да си го делят. Това е процедура. Ако е записан целият имот - още по-добре, може да го искате в цялост на посочената цена. Ако една част не принадлежи на този собственик - негов си е проблемът, минава по главата с неустойките. Дано да имате такава.
3. Дайте им месечен срок за прехвърлянето и запишете дата, час и нотариус: оттам нататък да се оправят.
Задължително да се подпише от адвокат: така ще разберат, че няма да се реши проблема, както те искат. Съответно ако отидат и те при адвокат, той ще им обясни реалното положение.
АКо въпреки това се скатават и не се явят при нотариуса - ще заведете иск за двойния размер на капарото. Пак с адвокат.
И накрая: ако да бяхте ползвали адвокат преди да давате пари, сега нямаше да питате тука.
Ако в договора имате срокове - горното не важи: ще ви се обясни как да процедирате тогава от ... адвокат.