Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Връщане на капаро от агенция при покупко-продажба на недвижим имот  (Прочетена 5079 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
marto_toma
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 6

Ел. поща
« : Юни 03, 2011, 09:42:51 »

От агенция купувам приземен етаж от къща.Дадох капаро, но се оказа че имота не е разделен от етажа,и искат аз да поема разноските по разделянето на имота,не се съгласих и поисках да ми върнат капарото защото не сме се договаряли така,но продавача отказва да ги върне.В предварителния договор не е упоменато че ще трябва аз да поема тези разноски.Даден ми е само нотариален акт на цялата къща.Как да си върна капарото.
« Последна редакция: Юни 03, 2011, 12:51:35 от 1000 » Активен
1000
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 204

« Отговор #1 : Юни 03, 2011, 11:27:21 »

От агенция купувам приземен етаж от къща.Дадох капаро, но се оказа че имота не е разделен от етажа,и искат аз да поема разноските по разделянето на имота,не се съгласих и поисках да ми върнат капарото защото не сме се договаряли така,но продавача отказва да ги върне.В предварителния договор не е упоменато че ще трябва аз да поема тези разноски.Даден ми е само нотариален акт на цялата къща.Как да си върна капарото.

Хайде сега отначало: Капарото на Агенцията посредник ли го дадохте или на продавача? Кой се е разписал на "Получил"?

Имате ли протокол какви документи са Ви предоставени?
Активен

marto_toma
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #2 : Юни 03, 2011, 11:59:38 »

Капарото го дадох  на продавача в агенцията в присъствието на служителите.Това че е дадено капаро е описано в предварителния договор в който сме се подписали аз и продавача,агенцията не фигурира никъде в договора.Даден ми е само и нотариален акт за цялата къща нищо друго,и предварителен договор това са документите които са ми дадени.
Активен
marto_toma
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #3 : Юни 03, 2011, 12:03:16 »

Да добавя нямам отделен документ за капарото което е дадено.
Активен
1000
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 204

« Отговор #4 : Юни 03, 2011, 12:51:16 »

Капарото го дадох  на продавача в агенцията в присъствието на служителите.Това че е дадено капаро е описано в предварителния договор в който сме се подписали аз и продавача,агенцията не фигурира никъде в договора.Даден ми е само и нотариален акт за цялата къща нищо друго,и предварителен договор това са документите които са ми дадени.

Питате как да си върнете обратно капарото? Няма да се справите. Тези неща е трябвало да уточните преди да давате пари, сега ако могат ще ви скачат по главата, защото мислят че сте будала.

Няма да минете без адвокат, още повече че сте в правото си.

1. Свържете се със съвестен адвокат, който да ви изготви нотариална покана /ценовият минимум е около 150 лв./;
2. В нотариалната покана давате срок за прехвърляне на имота, така както ви е описан в предварителния договор. Тук е тънкият момент: ако там имотът е описан такъв, какъвто го искате след разделянето - в тяхна тежест е да си го делят. Това е процедура. Ако е записан целият имот - още по-добре, може да го искате в цялост на посочената цена. Ако една част не принадлежи на този собственик - негов си е проблемът, минава по главата с неустойките. Дано да имате такава.
3. Дайте им месечен срок за прехвърлянето и запишете дата, час и нотариус: оттам нататък да се оправят.

Задължително да се подпише от адвокат: така ще разберат, че няма да се реши проблема, както те искат. Съответно ако отидат и те при адвокат, той ще им обясни реалното положение.

АКо въпреки това се скатават и не се явят при нотариуса - ще заведете иск за двойния размер на капарото. Пак с адвокат.

И накрая: ако да бяхте ползвали адвокат преди да давате пари, сега нямаше да питате тука.

Ако в договора имате срокове - горното не важи: ще ви се обясни как да процедирате тогава от ... адвокат.
Активен

marto_toma
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #5 : Юни 03, 2011, 05:54:42 »

Благодаря
Активен
marto_toma
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #6 : Декември 16, 2011, 12:42:18 »

Какво се случи след 3 месеца ходене по мъките.Пуснахме с адвокат който наех молба за връщане на капарото,неисках двойния размер защото поговорката  от  Чужди пари .............няма и все пак си мисля,че все още са останали свестни хора в тази България.......
Сега е дадена пред ЧСИ и запор на трудовото възнаграждение.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: