Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Канализация на комшия през моя имот  (Прочетена 2091 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
владо
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 6

« : Май 31, 2011, 08:00:46 »

ЗДРАВЕЙТЕ,ВЪПРОСА МИ Е СЛЕДНИЯ:ПРЕЗ ГРАДИНАТА МИ И ЧАСТ ОТ ДВОРА,МИНАВА КАНАЛИЗАЦИЯТА НА СЪСЕДА.ТАКА Е НАПРАВЕНО ОЩЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ НО БЕЗ ДОКУМЕНТ- ДОГОВОР А САМО УСТНО,НАЛИ ТАКА СЕ СТРОЕШЕ.ТОГАВА ТАКА СЕ ПРАВЕШЕ, ЧЕ ТЕ ЗАДЪЛЖАВА ДЪРЖАВАТА И ТОВА Е.СЕГА ИМАМ ПРОБЛЕМ С КАНАЛИЗАЦИЯТА МУ.ИМАМ ЛИ ПРАВО ДА МУ Я СПРА ИЛИ ДА МУ ИСКАМ ТАКСА.ЗАЩО ТОЧНО ПРЕЗ МОЯ ИМОТ МИНАВА ,МОЖЕ И ПРЕЗ ДРУГИЯ КОМШИЯ.ТРЯБВА ЛИ СЕГА ДА СИ НАПРАВИМ ДОГОВОР ЗА ТОВА НЕЩО.
« Последна редакция: Юни 01, 2011, 12:17:08 от admin » Активен
Arteglam
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 32

Ел. поща
« Отговор #1 : Март 01, 2012, 01:18:23 »

Не съм запознат с точните разпоредби, но ако канализацията ви създава проблеми това си е увреждане и при всички случаи имате право на защита и обезщетение поне по чл. 45 от ЗЗД. Въпроса е дали това обезщетение ще го търсите от съседа или от тези, които са правили канализацията( ВИК) или не знам точно как трябва да бъде. Мисля, че тази канализация е един вид тежест или сервитут, щом минава през вашия имот, но  той се облагодетелства(съседа). Би трябвало да имате някакъв договор за този сервитут. Не знам на времето как е било, но мисля ,че при сегашните обстоятелства би трябвало да е формален, щом засяга някакво учредено право върху НИ. Ако наистина може да минава и през другия комшия, а не само през вашия имот като единствена възможност, би трябвало при съгласие между тях самата канализация да се измести. Предполагам че в ЗУТ ще пише нещо по въпроса. Това, което съм написал са само хипотези, нямам идея за точни разпоредби по въпроса Усмивчица
Активен

Първият по време е по-силен по право.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да слушате съветите ми Усмивчица
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: