Привет,
студент съм по Право 3-ти курс и близка моя приятелка (работи в областта на банкерството) ми зададе един въпрос, който не е с повишена трудност, но не успях да й дам точен отговор, и за това реших да се обърна към Вас за помощ!
Въпросът е следният:
Ако тя изтегли кредит (жилищен, потребителски и пр.) за да си закупи жилище, който ще изплаща за период от 10 години, и примерно след първата година от изплащането вноските по кредита сключи граждански брак, закупеният имот става ли автоматично собственост и на двамата съпрузи? И ако след изплащането на целия кредит се разведат (вече бившият) й съпруг има ли право на дял от имота (респ. жилището)? Също така има ли някакво значение кой от двамата съпрузи е внасял вноските по кредита? И последен въпрос - от кой момент тя придобива право на собственост върху имота (от момента на закупуването му или след изплащането на кредита, и дали само тя или и двамата)?
Аз лично съм на мнение, че няма никакво значение кой от двамата съпрузи дава парите за вноските по кредита както и за ремонти и обзавеждане, понеже парите идват от едно домакинство! Но не съм наясно с момента на придобиване правото на собственост, както и дали всяка движима и недвижима вещ/собственост придобита преди сключването на брака става автоматично съсобственост между съпрузите?!?!
Ако не съм се изразил съвсем съвсем ясно относно някоя подробност, моля питайте!
Благодаря предварително!