Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Кремиковци и дължимите заплати. Как да се процедира?  (Прочетена 9198 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
deo_86
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

Ел. поща
« : Април 09, 2011, 01:43:36 »

Здравейте,

искам да попитам отностно това, че баща ми е бивш работник и го съкратиха миналата година. Взе си фишовете и има да взима доста пари от неизплатени заплати + около 5000 за невзет отпуск + 2 заплати полагащи му се поради това, че е съкратен без предизвестие.
  Четох някъде, че фишовете имат давност 3год. от първата не изплатена заплата. Ако не се лъжа този срок свършва тази години и сега април ако не се продаде комбината мисля, че тряба да заведем дело за да не стане накрая, така че да изгуби всичките тези пари въпреки, че синдика казва ще ще се изплатят на работниците всичките дължими суми.

Порових се в нета и намерих един файл, в който изглежда самият синдик е осъдил комбината по отношение на работниците, който имат да взимат пари(кредитори се водят) и баща ми е в този списък. Но това е преди да бъде съкратен и съответно там не са вписани сумите за невзетите дни отпуска и 2-те заплати, които са като обещетение.

Сега незнам точно какво трябва да се направи. Ако се продаде комбината сигурно ще се изплатят само сумите който са в този файл. Затова искам да попитам дали трябва да се заведе въпреки този файл дело за неизплатените заплати или трябва да се заведе само за тези суми, който не са вписани вътре. Или пък не трябва да се завежда никакво дело и синдика ще ги добави, защото гледам че това се води 3-ти списък с такива вземания и явно го обновява на определен период.  

Ето тук е самият списък:
 www.kremikovtzi.com/bg%5CNewsAttachments%5C84%5CDopSpisak3-Final3.xls

Ако някой има идея какво трябва да се прави за да си вземем парите по някакъв начин ще съм му много балгодарен да сподели мнението си.

Принципно всеки рабтник има финансови проблеми именно заради това, че не си е взимал заплатите и е затънал по един или друг начин в някакви дългове и ако успее да си вземе дължимото ще се пооправи доста. Надявам се сега да се продаде и найстина да се изплатят парите както е обещано на 100%.

Благодаря Ви предварително !
« Последна редакция: Април 10, 2011, 07:15:39 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Април 10, 2011, 07:16:35 »

Имам влязло в сила съдебно решение, по което трябва да платят и не плащат. Става въпрос за трудови възнаграждения към служителка. Просто никой там не го интересува според мен. Те са неплатежоспособни.
Активен

deo_86
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #2 : Април 10, 2011, 10:55:29 »

Да в момента са така и няма кой да плати. Идеята е след като се продаде комбината задълженията са наредени в групи и работниците са в 4-та ако не се лъжа, после са чак държавата, данъчните и т.н. и се плаща докъдето стигнат парите , като синдика казва, че 100% за работниците ще стигнат, а на долу не се знае вече докъде. Само незнам сега дали няма да ни прецакат с тези пари, който не са вписани в този файл. Или ще го обновят, защото и в момента има хора, който работят там и им се плаща половината заплата, като ти казват "имаш да взимаш". Интересното е, че синдика в едно интервю казва, че ще се изплатят както задължения така и всичко, което се полага на работниците примерно тези който са били пред пенсия там незнам точно колко заплати трябва да вземат и некви такива хубави думи ама дали е наистина или са само приказки нз.

Сега влязох в сайта на кремиковци и намерих нови списъци. Като в единия го имаше пак баща ми, но сумата е друга, която е написана в сравнение с тази от списъка, който съм приложил по-горе. Но като ги събера става точно толкова колкото пише и по фишовете му, че има да взима и си мисля, че явно това са данни за парите от отпуските+2-те заплати при съкращението. Само незнам защо не е написана цялата сума сумарно ами са ги разделили така. Хубавото е, че явно синдика ги завежда тези вземания и то чрез съд и може би не трябва да завеждам допълнително дело, защото документа от съда ще е същият според мен, като този който прави синдика просто там са доста хора на куп.
Активен
deo_86
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #3 : Април 11, 2011, 11:49:42 »

Намерих си отговора на въпроса. Давността спира да тече след като е признат като  кредитор и е вписан от съда в тези списъци и не трябва да се води дело.

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: