Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Дали може да се развали договор за дарение?  (Прочетена 5241 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
marizlat
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 5

« : Март 23, 2011, 03:20:17 »

Здравейте, имам такъв въпрос свекър ми е направил дарение на мъжа ми с право на ползване на имота. И в имота живеем ние с двете си деца и свекъра ми ,но в последно време са ни влошени отношенията и свекъра ми ни заплашва ,че ще развали дарението.Има ли възможност под накакъв предтекст да развали дарението -например да иска издръжка или да го гледаме  след като в договора пише само ,че е с право на ползване на имота.И дали може мъжа ми на когото е дарен имота да го препише например на непълнолетното си дете., и по този начин да се избегне разваляне на договора.Предварително благодаря
« Последна редакция: Март 24, 2011, 10:57:14 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Март 24, 2011, 10:59:00 »

Здравейте, имам такъв въпрос свекър ми е направил дарение на мъжа ми с право на ползване на имота. И в имота живеем ние с двете си деца и свекъра ми ,но в последно време са ни влошени отношенията и свекъра ми ни заплашва ,че ще развали дарението.Има ли възможност под накакъв предтекст да развали дарението -например да иска издръжка или да го гледаме  след като в договора пише само ,че е с право на ползване на имота.И дали може мъжа ми на когото е дарен имота да го препише например на непълнолетното си дете., и по този начин да се избегне разваляне на договора.Предварително благодаря

Не е нужно да разваля договора за дарение, но може и това да направи. Общо взето, след като има право на ползване, може да ви изгони без никакви обяснения съвсем законно. Вие в момента имате само голата собственост и реално не му трябва да ви я взима за да ползва жилището. На когото и да го прехвърлите, собствеността преминава с тежестите, т.е. правото на ползване не можете да го заобиколите.
Активен

marizlat
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Март 24, 2011, 03:27:22 »

Здравейте , а искам да попитам на какво основание например може да го развали например че не му плащаме издръжка ли,тъй като в договора не е упоменато такава клауза и ако е преписан апартамента след неговото дарение на друг човек пак ли може да ни изгони и да го развали нали вече се явява трета страна.Предварително благодаря
Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #3 : Март 25, 2011, 12:01:14 »

Дарението може да бъде отменено, когато дареният:

а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;

б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и

в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.

Активен

Dixi et animam salvavi
marizlat
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Март 25, 2011, 12:42:59 »

а какво се разбира под обичайни или възнаградителни дарове
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай