Привет на всички, благодаря предварително на отзовалите се.
Лятото на 2008 г. сключих договор със строителна фирма за изпълнението на строеж със срок 3 месеца и сума 25 хил.лв / по оферта /.
Фирмата не успя да завърши строежа след 5 месеца и бях принуден да си наема друг строител, следствие на което първите поискаха 45 хил.лв. за извършената работа. Беше заведено дело, тъй като в предни периоди съм им дал 15 хил.лв, авансово.
На първа инстанция, съдът уважи иска им до 36 хил.лв. По моя преценка и на следваща инстанция спечелят, тъй като май са бутнали тук там.
Имам 3 питания:
- ако поискам да се назначи нов експерт, който да установи вложените материали и има разминаване, това предпоставка ли е за сваляне на сумата призната от съда / 36 хил.лв /.
- ако обявя фирмата си / ЕООД / в несъстоятелност и прехвъля активите на трето лица, ще мога ли да избегна плащането на сумата надвишаваща офертата им, тъй като реално те искат да надвземат пари.
- просрочието на договора може ли да се използва като основание за иск за претърпени вреди към настоящото дело или може само поотделно. Има ли въобще смисъл? Каква е практиката?
1. Да, може да има такъв ефект. Друг е въпросът дали ще ви допуснат експертиза на втора инстанция.
2. Има Павлови искове и други подобни, с които могат да ви контраатакуват.
3. Може. Следвало е да заведете насрещен иск. Може и в друго производство, но е по-сложно.
Общо взето, изходът при такива дела се решава на първа инстанция, където се сочат и събират доказателствата. Дори още с договора трябва да се мисли за различните варианти при забава, тъй като повечето изпълнители винаги се бавят, Вие сте по новия ГПК.