Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Плаща ли се такса на съда при споразумение с другата страна?  (Прочетена 3429 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Петков
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 17

« : Март 20, 2011, 08:41:33 »

По принцип знам, че се плаща. Става въпрос за деликт, при който който аз съм ищеца и съм освободен от такси към съда. Имаше 1 предварително заседание само. Ако на 1-то заседание, кажем че сме се споразумели двете страни, аз ще трябва ли да плащам на съда нещо?
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Март 20, 2011, 08:50:36 »

По принцип знам, че се плаща. Става въпрос за деликт, при който който аз съм ищеца и съм освободен от такси към съда. Имаше 1 предварително заседание само. Ако на 1-то заседание, кажем че сме се споразумели двете страни, аз ще трябва ли да плащам на съда нещо?

Таксата по иска е дължима при завеждането му. Ако не платите, няма да ви разгледат иска. Ако направите спогодба, има възможност за връщане на част от таксата. При извънсъдебно споразумение не се връща нищо.

Ще запитате каква е разликата между спогодба и споразумение? Ами в ето такива процедурни детайли и възможности е разликата, иначе по същество са еднакви. Заради тези неща хората ползват адвокати, ясно че нямате възможност, но би следвало да прецените риска, защото липсата на адвокат може да ви изиграе лоша шега и заради някаква дребна грешцица или пропуск, да заплатите хонорарите на другата страна, които може никак да не са малки.
Активен

Петков
Претендент
**

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Март 21, 2011, 09:32:34 »

Таксата по иска е дължима при завеждането му. Ако не платите, няма да ви разгледат иска.
Май не сте прочели какво съм написал. Делото не само, че е заведено, а мина и 1 предварително заседание. А както казах,аз съм освободен от такси към съда и не съм плащал нищо. И ако сключа споразумение ще искам черно на бяло написани някои неща - няма да платя никакви разходи на ответника.
Та: на съда плащам ли някакви разходи е въпросът в моя случай?
Активен
Петков
Претендент
**

Липсва Липсва

« Отговор #3 : Март 22, 2011, 12:45:37 »

Каква е разликата от споразумение в съда по време на първото заседание и при извънсъдебно споразумение? Адвокатката на другата страна иска утре да подадем едновремно - аз: оттегляне на иска, а тя: документ някакъв, че няма да претендира хонорар. Но на нейна страна има 2 страни помагачи. Да не стане така, че те да претендират някакви хонорари? В смисъл в едно дело има 2 страни, но другата страна има 2-ма помагача. Могат ли те да претендират за хонорари, които да им бъдат изплатени от мен?

Защото ми се вижда по сигурно да го направим по време на 1-то заседание. Там или подписват или не: ако не - няма споразумение.

Благодаря предварително на отговорилите ми!
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Март 22, 2011, 04:03:04 »

Каква е разликата от споразумение в съда по време на първото заседание и при извънсъдебно споразумение? Адвокатката на другата страна иска утре да подадем едновремно - аз: оттегляне на иска, а тя: документ някакъв, че няма да претендира хонорар. Но на нейна страна има 2 страни помагачи. Да не стане така, че те да претендират някакви хонорари? В смисъл в едно дело има 2 страни, но другата страна има 2-ма помагача. Могат ли те да претендират за хонорари, които да им бъдат изплатени от мен?

Защото ми се вижда по сигурно да го направим по време на 1-то заседание. Там или подписват или не: ако не - няма споразумение.

Благодаря предварително на отговорилите ми!
Вижте по делото дали са ангажирали адвокати. Трябва да има пълномощни от кочан. Отзад са договорите и сумите, които са им дадени.
Активен

Петков
Претендент
**

Липсва Липсва

« Отговор #5 : Март 22, 2011, 04:22:14 »

Вижте по делото дали са ангажирали адвокати. Трябва да има пълномощни от кочан. Отзад са договорите и сумите, които са им дадени.

Ангажирали са. Виждал съм пълномощните в папката както и представителя на единия помагач на предварителното заседание. Но никакви суми не фигурират там. Дори на пълномощното на личния адвокат на ответника няма сума написана. А аз самият възразих срещу участието на единия помагач, което е вписано в протокола.
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #6 : Март 22, 2011, 04:24:58 »

Ангажирали са. Виждал съм пълномощните в папката както и представителя на единия помагач на предварителното заседание. Но никакви суми не фигурират там. Дори на пълномощното на личния адвокат на ответника няма сума написана. А аз самият възразих срещу участието на единия помагач, което е вписано в протокола.

На гърба на пълномощните са. Ако няма суми, значи не са давали пари.
Активен

Петков
Претендент
**

Липсва Липсва

« Отговор #7 : Март 22, 2011, 08:26:26 »

На гърба на пълномощните са. Ако няма суми, значи не са давали пари.

T.e, щом не са написали нищо на гърба на пълномощните, представителите им не могат да претендират за хонорари. Така ли да разбирам? Под: "не са давали пари" имате предвид, че тия помагачи не са давали пари на своите съдебни представители, доколкото разбирам.
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #8 : Март 23, 2011, 11:16:25 »

Да, но най-добре се чуйте с тях и се разберете. Прегледайте цялото дело дали няма договори или декларации на адвокатите, че са получавали някакви суми.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: