Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Запор на заплата. Какъв процент се удържа?  (Прочетена 4740 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
olq_iv
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

Ел. поща
« : Февруари 28, 2011, 09:15:51 »

Здравейте,много моля за помощ.Съпругът ми има запор на трудовото възнаграждение,какъв процент от заплатата могат да му удържат при положение,че има 2 деца под 18год,а аз съм на 120лв заплата,ако се взима предвид и мойто трудово възнаграждение(на 4 часа).Неговото чисто трудово възнаграждение е 1000лв.И още един въпрос:колко е минимума на член от семейството за  месеца за да се установи колко ще трябва да му се удържа.Защото сега излиза че трябва да му удържат 1/2 от трудовото възнаграждение.Много ви моля за отговор.Благодаря
« Последна редакция: Март 01, 2011, 11:35:04 от 1000 » Активен
nikola gergov
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

Ел. поща
« Отговор #1 : Юли 12, 2011, 07:17:57 »

би трябвало да е 1/3 при това положение с децата
ГРАЖДАНСКИ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС

Чл. 446. (1)  Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнагражение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата може да се удържа само:
   1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно – една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
   2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;
    3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;
   4. ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно – горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа;
   (2) Месечното трудово възнаграждение по ал.1 се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.
   (3) Ограниченията по ал. 1 не се отнасят до задължения за издръжка. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките по ал. 1 за другите задължения на осъдения и за задължения за издръжка за минало време се правят върху остатъка от всичките му доходи
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: