Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Демографската катастрофа – последната национална катaстрофа  (Прочетена 5192 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Bukar
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Февруари 16, 2011, 11:00:10 »

demografi.org
Не може да има България без българи! От 1989 насам, населението на България е намаляло с 2 милиона души.

- България е на 206 място от 224 страни по раждаемост в световен мащаб.
- По смъртност сме на 17 място в света, изоставайки само от страни засегнати от войни, природни бедствия и епидемии.
- Работоспособното население напуска страната като над 50% от емигрантите са на възраст между 20 и 39 години.
- За 52% от напускащите емиграцията е свързана с намирането на постоянна работа.
- 2,697 милиона работещи в България издържат себе си и още близо 5 милиона българи.
Нека започнем дискусията споменавайки най-основните постановки. Това което ще напиша представлява няколко мои мисли по темата демографската катастрофа в България, а не абсолютната и неоспорима истина за нея.

Казано най-просто и ясно, за да има повече българи в страната три неща трябва да се случат почти едновременно:
- да се увеличи раждаемостта
- да намалее емиграцията
- да се увеличи продължителността на живота (т.е. всяка година да умират по-малко българи).

Разбира се, неинтегрирането на сегменти от небългарските етноси в България към българската нация и култура не подобрява цялостната ситуация, но в момента не бих желал да дискутирам тази тема защото това ще измести фокуса на настоящата дискусия.

1. Увеличаване на раждаемостта

Това е дългосрочна цел защото не можем да накараме хората да раждат повече деца. Ако детските надбавки преодставяха стимул за това, тогава нацията ни нямаше за 20-ина години да спадне от 9 на 7 милиона. Някои от вас ще възразят, че детските надбавки може да не са проработили за повечето хора, но за определен сегмент от българското общество са довели до положителни резултати. Въпросните надбавки се финансират от държавния бюджет, който се попълва главно с приходи от данъкоплатците. Не виждам смисъл всички да плащат за да могат само някои от тях да имат повече деца. Това осигурява на получателите на детски надбавки привилигирован статут, нещо което не е честно спрямо останалите български граждани.

За да имат хората повече деца, те самите трябва да имат желание за това. В миналото е имало достатъчно икономически и социални аргументи в полза на това всяко семейство да има колкото може повече деца. Имало е нужда от хора да обработват земята. Не е имало широко разпространени държавно осигурени пенсии, та децата са били един вид заместител на въпросните пенсии защото от тях се е очаквало да се грижат за родителите си на старини.

Както и да гледаме на нещата, всякакви мерки за увеличаване на раждаемостта биха били дългосрочно решение на проблема. Най-краткосрочното решение на демографската катастрофа е да върнем българите от бившите СССР и Югославия в България.

2. Намаляване на емиграцията

Според данни на Националния Статистически Институт, повечето българи напускащи страната са в цветуща, работоспособна възраст (20-39 години), а повече от половината от тях са си тръгнали за да си намерят постоянна работа. Ако тези данни са някакъв индикатор за естеството на проблема, най-правилното решение за намаляване на емиграцията е създаването на колкото може повече работни места в България. Единственият начин това да се случи е страната ни да се превърне в рай за инвеститорите, които ще разкрият нови работни места, за фирмите, които вече оперират в родината ни и които искат да се разрастват, също както и за предприемачите и откривателите, които искат да реализират своите бизнес и научни идеи.
Много от мерките които трябва да се предприемат всичко това да се превърне в реалност са от институционално естество. Ефекта от някои от тях може да се усети в краткосрочен план, а на други в дългосрочен.

3. Намаляване на смърността в България

Източниците на високата смъртност могат да бъдат класифицирани в две категории: естествени (болести, старост) и неестествени (злополуки, нещастни случаи, природни бедствия, медицински и други грешки). По мое лично (неекспертно) мнение, прилагането на институционалните проблеми за увеличаване на раждаемостта и намаляване на емиграцията в страната биха донесли разрешение и на проблема с високата смъртност.
gemografi.org
Активен
trichocephalus
Модератор
Претендент
****

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 10WWW
« Отговор #1 : Март 12, 2011, 10:13:09 »

Чак катастрофа не бих нарекъл положението.
Демографските процеси, които протичат в страната са нормални.Единственото, което би трябвало да ни тревожи е увеличеният дял на небългарските етноси и с акцент върху за ромите.

Иначе, как да се стимулира раждаемостта ? Усмивчица

Аз имам едно решение, но е доста ..хмм... нелицеприятно : раждаемостта е тряйно висока само в страните, в които по-голямата част от жените не работят.

Замислете се.
Активен

Истински поет е този, който знае повече от една рима за "гугутка"....
Analitic
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« Отговор #2 : Април 03, 2012, 07:52:20 »

Чак катастрофа не бих нарекъл положението.
Демографските процеси, които протичат в страната са нормални.Единственото, което би трябвало да ни тревожи е увеличеният дял на небългарските етноси и с акцент върху за ромите.
Нормално е във Франция. Социални помощи, но трето чааве и повече се санкционира финансово много жестоко. И на ум не му минава на циганина да си разваля живота. А държавата ограничава хлебарките на софрата си.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: