Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Как да си взема документите от бившата ми жена?  (Прочетена 2774 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
AAAAA
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« : Февруари 13, 2011, 11:08:59 »

Здравейте. Проблема е следния-преди година се разделихме със съпругата ми и нямаме официално развод, имам автомобил на моето име, документите на автомобила и самият автомобил се намират при бившата ми жена и тъста ми. Когато поисках от тях документите на колата, за да я спра от движение отказаха да ми ги дадат под предтекст, че колата е семейна и не може да се спре от движение. Та как мога да си взема, законно документите и автомобила и дали мога да го спра от движение при такива обстоятелства? Дали бившата ми жена може да създаде някакви спънки при спирането на колата от движение?      
« Последна редакция: Февруари 14, 2011, 01:20:29 от admin » Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Февруари 14, 2011, 10:11:24 »

Ако колата е придобита по време на брака е СИО. Като такава разпореждането с нея следва да се извърши съвместно от двамата със съпругата Ви.
Активен

Dixi et animam salvavi
AAAAA
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« Отговор #2 : Февруари 14, 2011, 11:22:51 »

т.е. без съгласието на съпругата ми не мога да спра автомобила от движение,нито да го продам, а как ще стоят нещата след развода всичко придобито се дели между нас, или?     
Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #3 : Февруари 14, 2011, 01:04:19 »

Имайте впредвид, обаче, че при разпореждане с вещно право върху обща движима вещ чрез възмездна сделка, извършено от единия съпруг без участието на другия, третото лице придобива правото, ако не е знаело или според обстоятелствата не е могло да знае, че липсва съгласие на другия съпруг.
А иначе в зависимост от развода можете да направите споразумение, с което да определите режима върху вещите придобити по време на брака. За вещите, за които не сте направили това си остават в обикновена съсобственост между вас.
Апропо с новия СК/вл. в сила 01.10.2009год./ се прие, че наред с 6-месечния срок за оспорване на разпореждане с вещно право върху обща недвижима вещ, считано от узнаването му от неучаствалия съпруг това не може да стане по-късно от три години след извършването му.
Само практиката ще покаже колко оправдана е тази промяна.
Аз си запазвам правото да бъда скептично настроен към тази законодателна промяна.
Лично аз Ви съветвам ако решитеда се развеждате да се консултирате с колега, за да бъдат адекватно защитени Вашите интереси.
Активен

Dixi et animam salvavi
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: