Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Дело за родителски права  (Прочетена 3634 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Елена Николова
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 5

Ел. поща
« : Февруари 05, 2011, 02:26:34 »

Здравейте.Ако някой има опит с дело за отнемане на родителски права,моля да сподели.Колко време  приблизително трае такова дело.Знам,че зависи от сложноста на случая и други неща,но ще съм благодарна,ако някой даде мнение.
« Последна редакция: Февруари 06, 2011, 06:08:15 от Rose » Активен

Усмивчица
Елена Николова
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 5

Ел. поща
« Отговор #1 : Февруари 05, 2011, 02:34:24 »

Извинете ме,но имам още един въпрос:Ако биологичният баща не е осъждан да плаща издръжка и му изпратя покана от нотариус да плати всичко със задна дата, какъв срок трябва да му определя и може ли той да  оспори сумата?
Активен

Усмивчица
Йорданка
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 15

« Отговор #2 : Февруари 05, 2011, 09:47:35 »

Произвидството за ограничаване и лишаване от родителски права се образува по искане на другия родител,на прокурора или на дирекция "Социално подпомагане" пред районния съд по настоящия адрес на детето.Следователно трябва да предявите иск до пайонния съд по местожителството на детето.
По делото се изслушват прокурорът,представител на дирекция "Социално подпомагане" и родителят,чието ограничаване или лишаване се иска,освен ако той не се яви без уважителни причини.
Съдът определя подходящи привременни мерки в интерес на детето,като взема предвид становището на дирекция "Социално подпомагане".Определението не подлежи на обжалване,но може да се изменя от същия съд.
Относно въпросът за издръжката-не може да я изисквате с Нотариална покана.Трябва да осъдите дължащия издръжка,да предявите иск,съдът да постанови съдебно решение,въз  основа на което да си извадите изпълнителен лист,с който да заведете изпълнително дело при съдия-изпълнител.
Но, съгласно СК, при лишаване от родителски права, съдът определя издръжката на детето,ако не е присъдена.
Това е най-общо казано във Вашия случай.Моят съвет е ,ако мислите да завеждате дело,отидете при адвокат.

Това
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: