Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Трудова злополука - въпроси  (Прочетена 3702 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
godar
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« : Ноември 15, 2010, 08:47:50 »

Здравейте на всички,
ако имате свободно време бих желал да Ви задам няколко въпроса относно трудова злополука, която претърпях миналия месец. Същата тема съм написал във форума на lex.bg, но от там до момента не съм получил отговор.
Изчел съм КТ и КСО в касаещия ме обем, но поради слабата ми юридическа култура се нуждая от разяснения.
В момента съм във временна нетрудоспособност със счупен крак, в следствие на инцидент на работното място. В болничния лист, който съм предоставил на работодателя изрично пише, че злополуката е окачествена, като трудова (срокът на болничния лист е 30 дена, но предполагам, че ще бъде удължен). Преди няколко дена получих уведомление от НОИ, че инцидента се приема за трудова злополука по смисъла на чл. 55, ал. 1 от КСО. Във връзка с това искам да попитам:
1. Съгласно чл. 200 от КТ, имам ли право да поискам от работодателя да ми изплати разликата между трудовото ми възнаграждение и размера на обезщетението, което получавам от НОИ? Разликата е 10%.
2. Понеже в момента съм в болнични, и съм трудноподвижен, не успях да присъствам на музикално мероприятие - концерт, за който предварително бях закупил билет, т.е. билетът е закупен преди да настъпи трудовата злополука. Имам ли право да поискам от работодателя да ми изплати стойността на билета за този концерт?
3. Имам ли право на обезщетение за неимуществени вреди? Ако да, в какъв размер? Изчетох няколко съдебни решения публикувани в Интернет по този въпрос, но при всички тях исковете са за големи суми, понеже се касаеше за тежки травми (отрязани пръсти, ампутации), или за смърт. За счупен крак мога ли да претендирам за малка сума, напр. за една брутна заплата? Справедливо ли е?
4.Как да изразя волята си за тези претенции пред работодателя (ако имам право на тях)? Ако напиша молба, дали трябва да спазвам определена форма, или в свободен текст? В какъв законен срок се изисква работодателя да отговори на молбата ми?
5. Ако работодателя не уважи молбата ми, мога ли да внеса съдебен иск? Струва ли си? Предполагам, че ще ми трябва адвокат. Дали мога да ползвам Вашите услуги, ако евентуално се стигне до там (от гр. София съм)? Държа да отбележа, че в момента се намирам в 6-месечен изпитателен срок уговорен в полза на двете страни. Могат да ме освободят за един ден, при това без да се мотивират.
6. В какъв срок от НОИ са задължени да ми изплатят обезщетението по трудовата злополука? След приключване на болничния лист или по време на болничния период? Ако срокът на болничния лист бъде удължен?

Моля, дайте Вашето компетентно мнение базирано на професионалния Ви опит и ерудиция.

Благодаря Ви предварително за отговора
Активен
Йорданка
Претендент
**

Карма: +2/-0
Липсва Липсва

Публикации: 15


« Отговор #1 : Януари 21, 2011, 06:10:42 »

1.Съгласно чл.200 от КТ работодателят Ви дължи обезщетение за разликата между причинената вреда-имуществена и неимуществена,включително  пропуснатата полза, и обезщетението и/или пенсията по общественото осигуряване.
2.Не може да искате да Ви заплати обезщетение,изплащайки стойността на билета за концерта,който ще пропуснете.
3.Обезщетение за неимуществени вреди се определят от съда по справедливост.
4.В срока за изпитване не се включва времето,през което сте били в законоустановен отпуск или по уважителни причини не сте изпълнявали работата,за която е сключен договорът.Ако желаете да водите дело,трябва да се обърнете към адвокат,който ще Ви посъветва как да си подготвите молби и документи.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: