Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Жалба в полицията / набедяване  (Прочетена 20524 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Иво
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 9

« : Октомври 23, 2010, 11:03:21 »

В жалба до полицията са написани неверни твърдения спрямо мен и родителите ми - част от тях са твърдения за кражба и побой.
По какъв начин мога да защитя репутацията си - да заведа наказателно дело от частен характер или с жалба до прокурор за образуване на дело по чл. 286 от НК?
Благодаря!

07.12.2011
Благодаря на Кирил и Сабин Таджер за отговорите!
Явно не е лесно в България да намериш правосъдие. Реших да опиша случилото се по казуса:
Първоначално районната прокуратура отказа да образува досъдебно производство с мотив, че не може да се говори за набедяване тъй като началникът на РУ на полицията не е надлежен орган. След като обжалвах този отказ пред ОП постановлението за отказ беше отменено ( позоваване на чл.212 ал.2 от НК и чл. 194 ал.3 от НПК). Във възобновената преписка РП започна проверка и на твърдения от първоначалната жалба ( заради  която поисках  завеждане на дело за набедяване) относно имотни граници и беше ангажирана и РДНСК. На свой ред РДНСК като безхаберен орган поиска удължаване на първоначалния срок от 3 месеца и към момента тази дирекция още не е приключила с проверката. Днес обаче получих писмо от РП с повторен отказ за образуване на досъдебно производство с мотив, че извършителят потвърждава написаното в своята жалба и това за районния прокурор е достатъчно основание да сметне, че онзи жалбоподател е действал с убеждение, че аз съм извършил приписваните ми действия. При положение, че самият той в жалбата си пише, че няма доказателства и свидетели. А става дума за многобройни обвинения ( впрочем от РП отказаха да ми дадат копие от постановлението за отказ да се образува досъдебно производство срещу мен по тази жалба) - кражба на оградна мрежа, на метални пръти, побой, самоуправство ( изграждане на навес до стара къща, която е собственост на майка,има нот. акт, но жалбоподателят твърди, че къщата е негова)...и още няколко твърдения ..просто не помня всички. Към момента  след 8 месеца дейност на прокуратура и други държавни институции това е резултатът.
« Последна редакция: Май 17, 2012, 11:45:12 от Иво » Активен
Сабин Таджер
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« Отговор #1 : Декември 21, 2010, 08:06:19 »

В жалба до полицията са написани неверни твърдения спрямо мен и родителите ми - част от тях са твърдения за кражба и побой.
По какъв начин мога да защитя репутацията си - да заведа наказателно дело от частен характер или с жалба до прокурор за образуване на дело по чл. 286 от НК?
Благодаря!

Набедяването в престъпление е от общ характер.Ако няма данни за извършени такива деяния от вас или вашите роднини то надлежните органи (полиция,прокуратура) би следвало да се самосезират.Ако това не стане тогава жалба до прокуратурата.А вие вече по гражданско-правен ред може да заведете дело за уронване на престижа и доброто име.

Активен
Кирил
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« Отговор #2 : Март 31, 2011, 02:46:19 »

изчакай предварителната преписка да бъде изпратена в прокуратурата. Ако прокурорът откаже да образува досъдебно производство за кражба и побой (предполагам грабеж или телесна повреда), тогава е осъществено изпълнителното деяние на престъпление по чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание. За да е налице това, "надлежният орган" трябва да е от правосъдната система - все пак се касае за престъпление против правосъдната система. затова моят съвет е да изчакаш малко, като се интересуваш какво е станало с преписката, и след това да действаш. И, ако си прав, няма да се притесняваш, дори и да е образувано досъдебно производство - даже още по-добре, все пак същото ще бъде прекратено поради липса на престъпление, ако е така, както ти пишеш. И тогава ти почваш да се жалиш, че си набеден и да съдиш.
Активен
Емил
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« Отговор #3 : Май 09, 2014, 01:33:12 »

Пожелавамти успех и търпение
Активен
Емил
Потребител
*