Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Имам ли право на обезщетение за неплатена отпуска?  (Прочетена 1926 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
kozunaki
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« : Септември 24, 2010, 09:22:19 »

Привет. Аз съм студент и лятото работих в една фирма на договор. Не съм ползвал отпуск и мисля, че имам право на обезщетение за 5 дни. В договора, в който прекратявам трудовото правоотношение пише:

На лицето  да се изплатят следните обезщетения, съгласно:
а) съгл. чл.224 от КТ-5 дни

Разрових се в  мрежата и намерих какво представлява този член 224:

Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползувания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Платеният отпуск за обучение на учащи се и на докторанти без откъсване от производството и за приемен изпит в учебно заведение, когато не бъде използуван, не се обезщетява парично.

Не разбирам третото изменение. Фактически ако отпуската е ползвата за учебни цели, тя не се обезщетява парично, така ли е?

Би ли следвало да получа обезщетение за тези 5 дни, при положение, че не съм ползвал въобще отпуска?

Поздрави, Кирил Йовев (личният ми сайт-http:www.kirilyovev.razberi.info/)
« Последна редакция: Септември 24, 2010, 09:28:43 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Септември 24, 2010, 09:28:27 »

Нали в заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение пише да ви се изплатят? Значи трябва да се изплатят.
Активен

kozunaki
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« Отговор #2 : Септември 24, 2010, 04:01:45 »

Днес бях до въпросната фирма и получих фиш за плащането, което ми беше преведено. В него пишеше неплатена отпуска. Явно са писали тази отпуска за "неплатена". Не знам на какво основание са категоризирали като неплатена при положение, че не съм ползвал никаква отпуска и съм бил напълно (100%) редовен работник.

Явно се опитват да ме цакат. Какво мога да сторя в този случай, за да защитя правата си?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: