Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Права на съпругата като наследник  (Прочетена 2698 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
стефка
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 4

« : Септември 17, 2010, 07:25:26 »

Здравейте!
Спешно се нуждая от помощ за следния случай.
За да стане ясно за какво става дума , ще започна от самото начало. Аз и сестра ми сме деца на баща ми от първия му брак. След смърта на първата му жена(нашата майка), баща ми заживя с друга жена, без брак-на семейни начала. Закупи имот през 1995г. ,като й прехвърли половината от къщата.
 През 2004 сключват брак, нямат деца от съвместния си живот ,а тази година той почина.
Вълнува ме какви права имаме аз и сестра ми върху имота и какви втората съпруга.
Тъй като тази жена претендира за права, който ми се струват доста нереални, спешно се нуждая от просветление по въпроса.
Благодаря предварително.
« Последна редакция: Септември 17, 2010, 11:02:11 от Rose » Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Септември 17, 2010, 08:46:12 »

Вие, сестра Ви и съпругата на баща Ви ще наследите равни части от наследството включително и въпросния имот/съгл. Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
/.
Активен

Dixi et animam salvavi
стефка
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Септември 17, 2010, 05:55:22 »

Първо Благодаря, че така бързо отреагирахте на въпроса ми.
Другото което искам да попитам, тъй като не ми е ясно това онаследяване важи ли в случая, че имота е придобит преди сключването на брака им. И колко години брак трябва да има втората съпруга, че да получи права.
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #3 : Септември 17, 2010, 11:04:41 »

Ако прехвърлянето е с покупко-продажба, половината къща си е нейна, а от останалата половина има колкото всяко дете.

Годините брак нямат значение тук. Няма значение и поредността - дали е втора, трета или пета съпруга.
Активен

стефка
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Септември 20, 2010, 07:34:05 »

В нотариалния акт пише , че имотът е придобит по давностно владеене.
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #5 : Септември 20, 2010, 09:01:51 »

Явно това ще да е една "малка" подробност. Казусът добива още по-неясни очертания. Съжалявам, щеше ми се да ви дам съвет, но явно не сте наясно кои точно факти са от значение ... За коректен отговор трябва да потърсите адвокат, който ще "извлече" от самата вас важната и нужна за коректен отговор информация.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: