Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Доказване на вина при развод  (Прочетена 15098 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Светлана Илиева
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« : Септември 02, 2010, 07:39:13 »

Здравейте,
отдавна искам да се разведа, но съпругът ми ме заплашваше с разправии и скандали (дори и по-лошо), а аз не исках да притеснявам детето. Сега детето е пълнолетно и ще трябва да направя тази стъпка. Но съпругът все още не иска, по-точно не иска да ме освободи от психическия тормоз, който ми налага. А и не иска да си нарушава идилията.
Та в този ред на мисли, ви моля да ми дадете някои теоретични насоки:
1. Ако подам молба за развод, а той откаже да ми даде, аз не мога да получа развод ли?
2. Предполагам, че ще иска да докаже моята вина за развода - имала съм няколко връзки, а той е събирал доказателствен материал чрез подслушване на телефон, влизане в e-mail, skype. Целта, разбира се, е да ме унизи и главно да ми вземе дела от апартамента и парите ми като виновна за разтрогване на брака. Възможно ли е съда да приема подобни доказателства, получени с нарушаване на личната неприкосновеност (или както и да се нарича юридически това)? И "виновния" съпруг лишава ли се от материалните придобивки? Или и аз трябва да си събера доказателства за "невинния", защото ние от много години нямаме фактическа връзка и той не вярвам да е стоял на сухо?
Благодаря ви предварително!
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 10:43:33 от Rose » Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Септември 04, 2010, 10:49:19 »

Съществуват два вида развод: по взаимно съгласие с подготвено от съпрузите споразумение и с искова молба подадена от един от съпрузите. Според новия Семеен кодекс съда се произнася относно вината само по желание бна някой от съпрузите.както разбирам във Вашия случай най-вероятно съпругът Ви ще поиска това.
Установяването на вина обаче има значение относно: право на издвръжка на невиновния съпруг, упражняване на родителски права, ползване на семейно жилище, разноски по делото. При Вас от значение са последните две обстоятелства.
Съпругът Ви няма право да ползва изброените от Вас събрани данни, тъй като това по своята същност са специални разузнавателни средства, а спрямо тяхното прилагане има специална процедура и разрешения, които той няма. Най -вероятно ако се стигне до дело ще повика свидетели, които ще се опитат да Ви "очернят" пред съдията. Вие също имате право да поискате разпит на свидетели разбира се. Съветвам Ви да поговорите с него и ако не е съгласен на споразумение, да се обърнете към колега който да подготви исковата Ви молба.  Късмет
Активен

Dixi et animam salvavi
Светлана Илиева
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Септември 05, 2010, 04:03:51 »

Благодаря Ви много  Усмивчица
Надявам се да постигна споразумение за развод по взаимно съгласие. По-добре борбата да си я водим в къщи, а не в съдебната зала и пред приятелите.

Понеже не познавам адвокати, ще си позволя да Ви запитам още нещо: споразумението за развод по взаимно съгласие от един адвокат ли се изготвя или двамата си наемат поотделно адвокати?

Отново благодаря!
Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #3 : Септември 06, 2010, 07:41:06 »

Адвокатите са толкова, колкото Вие пожелаете.Може да си наемете общ адвокат.Но ако съпругът Ви си наеме, Ви съветвам и Вие да го направите.Така интересите Ви ще бъдат по-сигурно защитени.
Активен

Dixi et animam salvavi
Светлана Илиева
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Септември 07, 2010, 11:27:39 »

Отново Ви благодаря за всички разяснения!
Желая Ви успешна и слънчева седмица!
Активен
Недрет
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 5

Слънцето огрява и калта но не се окалва

« Отговор #5 : Декември 03, 2010, 03:23:44 »

Вярноста откакто е премахната в новия Семеен кодекс доста ценности липсват вече да се зачуди човек .Признавате че сте имали няколко връзки и държите след това да има семеен мир не знам как ще стане
За съжаление изневярата вече не се третира като виновност
А замисляли ли сте как преживяват изневярата мъжете или жените много е мъчително
Трябва човек да е толкова непукист че да не му дреме
Думата ми е че има шаблони и жените веднага ги изполват срещу мъжете а може имъжете да ги изполват но не дотам са ефективни, колкото при жените
А мъжа да се оправя свят голям ще е касичка после за издръжка и така нататък
Мое мнение
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: