Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Увеличаване на капитала на ООД. Как и по каква сметка?  (Прочетена 6174 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Hi Tide
Юрист
***

Карма: +2/-0
Липсва Липсва

Публикации: 56« : Септември 01, 2010, 01:16:28 »

Колеги, по каква сметка се довнася капитала при увеличаване. Намира се практика на АД само, но как стоят нещата при ООД и ЕООД? Ъ?
Активен

Едно е да си прав. А друго е да докажеш, че си прав!
deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #1 : Септември 01, 2010, 01:40:41 »

Ами спроед мен и това с което съм се сблъсквал трябва да в нова набирателна сметка. т.е. открива се една нова сметка по която се внасят сумите от името на веки съдружник или от ЕСК ако е ЕООД и по - нататък както при регистрацията (взима се удостоверение или въобще някакъв счетоводен документ от банката защото някои искат много пари за удостоверения а пък не е задължително точно такова да представяш в ТР, после закриваш след като мине промяната и така). Това е най-чистият вариант!
Но ако се поразтърсиш в разни "съветници" в нета ще намериш че може и като се внесе в съществуваща разплащателна сметка на дружествто сумата с основание: ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА КАПИТАЛ НА СРУЖЕСТВОТО, но споре мен това не е удачен вариант има риска да получиш отказ. Няма сигурност че към момента на промяната в ТР тази сума действителное била в смтката все пак е разплащателна! Но можеш да пробваш! После ще кажеш ако се навиеш на този вариант! Лично според мен не е удачен! Но ако някой има друго мнение да каже!  Намигване
Активен
1000
Модератор
Джедай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Публикации: 204« Отговор #2 : Септември 02, 2010, 11:51:52 »

Вариантът на Деян Йотов е най-сигурен, но скъпичко излиза.

На практика вероятността да откажат, когато е на разплащателна сметка е минимален. Нещо повече, има съдебна практика, според която може да се внесат парите и в касата на дружеството с Приходен насов ордер.

Ето практика:
Цитат
РЕШЕНИЕ
гр.Пловдив, 09.04.2008г.

ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, Търговска колегия, XVII-ти състав в закрито заседание на девети април две хиляди и осма година в състав:

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: СИМЕОН ЗАХАРИЕВ

като разгледа докладваното от съдията т. дело № 191/2008г. по описа на същия съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

„БЛАСТБОР" ООД - град Асеновград, ул, Иван Вазов № 40 обжалва отказ № 20080201120554/15.02.2008 г. на Агенция по вписванията, постановен по заявление-искане за вписване увеличение на капитала на дружеството от 5200 на 6000 лв. чрез съразмерно увеличаване дяловете на съдружниците и промяна в структурата на капитала на дружеството. Твърди, че отказът е незаконосъобразен и моли да бъдат отменен.

Ответната Агенция по вписванията не взима конкретно становище по жалбата. Представя преписката.

Пловдивският окръжен съд, като взе предвид събраните по делото доказателства, намира жалбата за изцяло основателна.

В ответната Агенция е представено заявление по образец, с приложени към него протокол от ОСС, нов дружествен договор, приходен касов ордер - 2 броя, както и документ за внесена ДТ. Поискано е вписването на увеличение на капитала и неговото преструктуриране съобразно взетото с цитирания протокол от ОСС решение.

Ответникът е изложил доводи, че на основание чл.166, ал.1 от ТЗ вноските на съдружниците следва да бъдат внесени в банкова сметка на дружеството, а не в касата му, както е направено в процесния случай, видно от представените касови ордери. Посоченото е дало основание да се постанови обжалвания отказ.

Съдът намира отказът за незаконосъобразен.

Чл.166, ал.1 от ТЗ съдържа изложеното изискване за внасяне на капитала на търговското дружество единствено и само досежно набирателния капитал на същото. Логиката на закона се основава на обстоятелството, че до този момент дружеството не съществува, респ. няма каса и счетоводни записвания освен вноските на съдружниците. Не са налице основания посочената норма да се тълкува разширително, доколкото в разпоредбите относно увеличаване размера на капитала липсват такива изисквания.

Позоваването на Наредба № 1/2007 г. - чл.21 ал.4, съдът намира за неоснователно. Недопустимо е с подзаконов нормативен акт да се въвеждат изисквания, каквито липсват в специалния закон - в случая ТЗ. Последният не съдържа изискване увеличението на капитала при ООД да се внася само в банкова сметка, поради което и отказът е незаконосъобразен.

Ето защо, съдът

РЕШИ:

ОТМЕНЯ като незаконосъобразен отказ № 20080201120554/15.02.2008 г. на Агенция по вписванията, постановен по заявление-искане със същия номер от 01.02.2008 г. за вписване увеличение на капитала на дружеството от 5200 на 6000 лв. чрез съразмерно увеличаване дяловете на съдружниците и промяна в структурата на капитала на дружество „БЛАСТБОР" ООД - град Асеновград, ул. Иван Вазов № 40.

ЗАДЪЛЖАВА Агенция по вписванията да извърши в 3-дневен срок от получаването поисканото в цитираното заявление вписване в TP.

Решението не подлежи на обжалване.
ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: / П/
Активен

Hi Tide
Юрист
***

Карма: +2/-0
Липсва Липсва

Публикации: 56« Отговор #3 : Септември 02, 2010, 12:05:40 »

Их, ясна работата. Мерси за мненията Усмивчица
Активен

Едно е да си прав. А друго е да докажеш, че си прав!
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: