Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Издръжка на пълнолетно дете.  (Прочетена 17815 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Лора
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 3« : Август 24, 2010, 01:25:30 »

Здравейте, имам следния проблем и се надявам, че ще получа отговор от Вас.
Разведена съм, синът ми, който живее при баща си, тази година завърши средното си образование и октомври ще направи 19 години. Приет е студент редовно обучение.
Ясно ми е, че до 25 годишна възраст ще трябва да продължа да изплащам месечна издръжка на детето си, но въпросът ми е следният - от месец май 2010 до този момент не съм плащала издръжка, т.к. месец май той вече беше завършил средното си образование, а нямаше яснота дали ще продължи обучението си и под каква форма.
Въпросът ми е - трябва ли да изплатя издръжките за минал период от м.май до септември или направо от м.септември да започна плащането на издръжка?
Надявам се въпросът ми да срещне Вашето разбиране.
Благодаря.
Активен
1000
Модератор
Джедай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Публикации: 204« Отговор #1 : Август 25, 2010, 04:07:33 »

Цитат
Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

Има обаче две условия:

1. Низходящите да не могат да се издържат от доходите си;
2. Родителите да могат да дават издръжка без особени затруднения.

Т.е. в момента не сте задължена да давате издръжка в сл. че не съществуват тези условия. Ако низходящия твърди, че съществуват - трябва да го докаже пред съда като предяви иск по чл. 144.

Ето едно решение:

Цитат
РЕШЕНИЕ № 199 ОТ 17.03.2010 Г. ПО ГР. Д. № 3303/2009 Г. НА РАЙОНЕН СЪД - ШУМЕН

Шуменският районен съд, в открито заседание на единадесети март през две хиляди и десета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б. Бойн

при секретаря М.Георгиева, като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 3303 по описа за 2009 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

Предявени са обективно съединени искови претенции с правно основание чл. 144 от СК и чл. 149 от СК.

В исковата си молба до съда ищецът В.А.Р. претендира месечна издръжка за себе си в размер на 160 лв., считано от преди завеждане на иска, като твърди, че е студент в първи курс редовна форма на обучение през учебната 2009-2010 г. и ответника има възможност да му заплаща издръжка, понеже имал високи доходи.

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК, ответникът А.Д.Р.- баща на ищеца е подал писмен отговор на исковата молба, чрез назначения особен представител.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: видно от приложеното по делото копие от Удостоверение за раждане издадено въз основа на акт за раждане № 1902/02.11.1990 г. ищеца е навършила пълнолетие на 20.10.2008 г. и нейни родители са -Ц. П. Р. и ответникът А.Д.Р.. Според представеното Уверение № 18/05.08.2009 г. на Технически университет- гр. С.***ищеца е записана като студент през учебната 2009 - 2010 г. в първи курс, редовна форма на обучение. Ищеца е ангажирала доказателства за липсата на доходите и притежавани недвижими имоти по формата на декларации. Майката на ищеца реализира месечни доходи около 350 лв. на месец и живее със семейството на квартира, за което заплаща месечен наем в размер на 77,19 лв. на Община Ш.***. Установи се, че майката на ищеца има алиментни задължения към друго дете- сестра на ищеца, което обстоятелство следва да бъде съобразено при преценяване на обстоятелствата по чл. 144 на от СК. Съдът не установи от доказателствения материал къде работи ответникът въпреки, че указа с доклада си на ищеца, че не сочи никакви доказателства за установяване на тази предпоставка. Но приема, че същия реализира доходи към средните за РБ и няма други алиментни задължения.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 144 от СК и предявеният иск се явява частично основателен. Съдът счита, че при така установените доходи на родителите на ищеца и неговите потребности, свързани с обучение и здравословно състояние, на същия трябва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 150 лв., от която бащата следва да заплаща 100 лева, а майката- 50 лв. Този размер на издръжката се дължи от 01.10.2009 г. -датата на началото на учебните занятия до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата, а именно до срока на обучение в учебно заведение за висше образование и до навършване на 25 годишна възраст. Искът в останалата му част, до пълният предявен размер от 160 лв., следва да бъде отхвърлен, като недоказан.

В тежест на ответника следва да бъде възложено заплащането на следващата се държавна такса в размер на 144 лв., и направени от ищеца деловодни разноски в размер на 50 лв., на осн. чл. 78, ал. 1 от ГПК и направените от съда разноски във връзка с възнаграждение на особения представител в размер на 100 лв.

Водим от горното, съдът

РЕШИ:

ОСЪЖДА А.Д.Р. с ЕГН: **********,***, на основание чл. 144 от СК да заплаща на пълнолетната си дъщеря В.А.Р. с ЕГН:**********,*** Попов № 17а, месечна издръжка в размер 100 лв. /сто лева/, считано от 01.10.2009 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж- пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата по чл. 144 от СК, а именно до изтичане на предвидения срок на обучение в учебното заведение за висше образование и до навършване на 25 годишна възраст.

ОТХВЪРЛЯ иска в останалата му част до пълният предявен размер от 160 лв., за месечна издръжка, като недоказан.

ОСЪЖДА А.Д.Р. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса върху уважената част от иска в размер на 144 лв./сто четиридесет и четири лева / по сметка на ШРС и възнаграждението на назначения му особен представител в раземр на 100 лв./сто лева/.

ОСЪЖДА А.Д.Р. с ЕГН: ********** да заплати на В.А.Р. с ЕГН:**********, направените от ищеца деловодни разноски в размер на 40 лв./четиридесет лева/.

Решението може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от уведомяване на страните, поради по-ранното му обявяване от посочената в о.с.з дата.

На Ваше място бих започнал да плащам издържката, считано от датата, на която е било записано детето да учи висшето образование - т.е. от септември.

Активен

Лора
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 3« Отговор #2 : Август 25, 2010, 04:55:44 »

Безкрайно Ви благодаря за отговора.
Да, аз също смятам, че трябва да плащам издръжка на детето си докато учи. Въпросът ми беше дали за месеците, които не съм плащала могат да ми искат плащане със задна дата и лихви, но сега вече ми е ясно.
Още веднъж - благодаря :-)
Активен
1000
Модератор
Джедай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Публикации: 204« Отговор #3 : Август 25, 2010, 05:05:14 »

За времето, през което е бил навършил 18, но не е бил приет студент не мисля, че се дължи издръжка, тъй като е можел да работи. Не е имало как да знаете дали ще бъде приет във ВУЗ. Не мисля, че дори да се стигне до съд, решението ще бъде в такъв смисъл. Мисля, че ще действа занапред, а дори да има обратно действие - справедливо е то да е от момента на постъпване във ВУЗ, тъй като това да е приет редовно е задължително условие.

За времето, през което:

1. не е приет редовно и
2. навършил е 18

...според мен не се дължи издръжка.
Активен

Лора
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 3« Отговор #4 : Август 26, 2010, 10:34:45 »

Благодаря Ви още веднъж! :-)
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: