Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Принудително излизане в неплатен отпуск  (Прочетена 6674 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
преслава
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« : Юли 22, 2010, 12:14:53 »

имам 19 години трудов стаж. взех си 20 дни платен отпуск и отидох на почивка. Вечерта преди да си  тръгна за да започвам работа на следващия ден, че ми изтича отпуската шефката ми се обади и ми каза че ме пуска в неплатен отпуск за неопределено време - не се знае докога. Има ли това право и да ми казва тези неща по телефона, до колко време може да ме пуска неплатен отпуск - има ли ограничение, мога ли по същото това време докато съм в неплаен отпуск да започна друга работа временно на трудов договор или не, мога ли да искам от нея да ме съкрати и да мина на бюрото по труда - ако стане така какви пари ще имам право да взимам и за какъв период
« Последна редакция: Юли 22, 2010, 01:09:08 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Юли 22, 2010, 01:16:25 »

Няма такова нещо. работодателят ВИ няма право да ви пуска в неплатен отпуск по собствена преценка. Имаше публикации, че ще има такава възможност:

Цитат

Работодателите ще могат да изпращат служителите си за 60 дни в принудителен неплатен отпуск "при важни производствени причини". Това решиха депутатите от социалната комисия в парламента, приемайки предложените от правителството промени в Кодекса на труда (КТ).

"Това е антикризисна мярка, която ще важи само до края на 2010 г.", напомни министърът на труда Тотю Младенов. Той каза, че се надява депутатите да приемат измененията до края на юни, за да може те да влязат в сила от 1 юли. Предвижда се принудителният отпуск, както и работата при намалено работно време да се зачитат за пълен стаж.

С отделен законопроект депутатът от БСП Мая Манолова предложи за периода от 60 дни работникът да получава половин заплата. 

С промените в трудовия кодекс работниците се задължават да използват натрупания досега платен отпуск до края на 2011 г. От 2012 г. се предвижда почивката да се ползва само през годината, за която се полага, а при извънредни случаи за по-нататък ще могат да се отложат не повече от 10 дни.

Различен режим ще има само ако през годината работникът е бил в отпуск по болест или в майчинство.
Експерти, които участваха в комисията, предупредиха, че служители, които загубят придобит вече платен отпуск, може да осъдят държавата в европейски съдилища.

Предложените от правителството промени в КТ предвиждат още през тази година институциите да не плащат пари за представително облекло на персонала. На въпрос какво ще стане, ако тези пари вече са платени, министър Младенов обясни, че служителите няма да връщат парите, но на съответните организации ще бъдат удържани средства от други пера.

Депутатите приеха на първо четене и предложените от правителството антикризисни мерки. Предвижда се болничните да се плащат в първите три дни от работодателя, но на 70% от дневното възнаграждение. Националният осигурителен институт (НОИ) ще поема обезщетението от четвъртия ден нататък.

И тази мярка ще е в сила до края на годината. Очаква се от нея НОИ да спести 50 млн. лв. Предвиждат се обаче и промени, които ще доведат до допълнителни разходи за института от 45.3 млн. лв., тъй като ще отпадне таванът за обезщетението за безработица, който сега е 240 лв. на месец.

От средата на тази година съкратените служители ще получават 60% от заплатата, върху които са били осигурявани в последните девет месеца.

Dnewnik.Bg

Но до момента тези промени не са приети, т.е. няма законово основание. Работодателят Ви е неизправен, отивайте си на работа. Ако не ВИ пуска, отидете с двама свидетели. След това се прибирате вкъщи и си чакате заплатата, която ви се дължи.

Работодателят има други възможности, но явно Вашият е юридически неграмотен.

- при престой повече от 5 работни дни може да даде на работниците и служителите платения им годишен отпуск без тяхно съгласие (чл. 173, ал. 4 от КТ);

- да им предложи да ползват неплатен отпуск по чл. 160 от КТ, като за целта следва да е налице искане от тяхна страна;

- да ги остави в престой и тъй като престоят е по негова вина, те имат право на брутно трудово възнаграждение, като съответно този период им се зачита за трудов стаж, съгласно чл. 351 от КТ;

- да прекрати трудовите им договори при спиране на работа за повече от 15 работни дни (чл. 328, ал. 1, т. 4 КТ).

Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: