Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Напускане на работа без предизвестие  (Прочетена 89916 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Кккккк
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« : Юли 12, 2010, 03:48:34 »

Здравейте,
Изправен съм пред проблем, изискващ помощ от юрист, какъвто за съжаление в момента не мога да си позволя.Затова пиша тук.
До преди шест дена работех във фирма, като търговец.Предния ден, получих оферта за много по-добра работа, проблемът беше, че трябваше да започна веднага, ако искам работното място.И затово на сутринта аз отидох на работа, и пуснах молба за незабавно прекратяване на трудовите взаимоотношения.След това, без да изчакам отговор, веднага напуснах офиса и отидох на другото работно място.Малко след това по телефона ми се обадха от човешки ресурси и ми казаха, че молбата ми не е одобрена.Тъй като не съм наясно с подобни казуси, направих грешката да отида чак след три дни, за да изясним нещата и там ми казаха, че задействат процедура по дисциплинарно уволнение, дадоха ми лист, на който да напиша обяснения.Незнам дали съм реагирал правилно, но на листа написах"отказвам да дам обяснения за отсъствията си" и се подписах.Предложих им да прекратим взаимоотношенията по взаимно съгласие, но управителката ми заяви, че съм "накърнил достойнството на фирмата и трябва да си понеса последствията".Днес на адреса ми по лична карта съм получил писмо-покана за даване на обяснения.Срокът е два дена.Моля за помощ.
Преди да ме поставите на кладата на критиките, искам да знаете че осъзнавам, че постъпката ми е некоректна, и че може да бъде оправдана единствено с желанието ми да искарвам някакви що-годе нормални пари.Във въпросната фирма взимах 400 лв и просто нямаше как да пропусна възможността.Моля, кажете ми мога ли да направя нещо смислено.Благодаря предварително.
« Последна редакция: Юли 12, 2010, 05:09:36 от Rose » Активен
1000
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 204

« Отговор #1 : Юли 12, 2010, 04:52:10 »

Цитат
Здравейте,
Изправен съм пред проблем, изискващ помощ от юрист, какъвто за съжаление в момента не мога да си позволя.Затова пиша тук.
До преди шест дена работех във фирма, като търговец.Предния ден, получих оферта за много по-добра работа, проблемът беше, че трябваше да започна веднага, ако искам работното място.И затово на сутринта аз отидох на работа, и пуснах молба за незабавно прекратяване на трудовите взаимоотношения.След това, без да изчакам отговор, веднага напуснах офиса и отидох на другото работно място.Малко след това по телефона ми се обадха от човешки ресурси и ми казаха, че молбата ми не е одобрена.Тъй като не съм наясно с подобни казуси, направих грешката да отида чак след три дни, за да изясним нещата и там ми казаха, че задействат процедура по дисциплинарно уволнение, дадоха ми лист, на който да напиша обяснения.Незнам дали съм реагирал правилно, но на листа написах"отказвам да дам обяснения за отсъствията си" и се подписах.Предложих им да прекратим взаимоотношенията по взаимно съгласие, но управителката ми заяви, че съм "накърнил достойнството на фирмата и трябва да си понеса последствията".Днес на адреса ми по лична карта съм получил писмо-покана за даване на обяснения.Срокът е два дена.Моля за помощ.
Преди да ме поставите на кладата на критиките, искам да знаете че осъзнавам, че постъпката ми е некоректна, и че може да бъде оправдана единствено с желанието ми да искарвам някакви що-годе нормални пари.Във въпросната фирма взимах 400 лв и просто нямаше как да пропусна възможността.Моля, кажете ми мога ли да направя нещо смислено.Благодаря предварително.

Ще опитам да ви помогна.

Ще ви уволнят дисциплинарно и ще ви удържат последната работна заплата. Много лошо сте направил, че сте се подписал, че отказвате да дадете обяснения. Не се прави така. По-добре е да бяхте обяснил всичко коректно, както си е.

Случвало ли ви се е работодателя да забави плащането на заплатата или има ли някакви други нарушения от негова страна: да изисква удължено работно време, което да не заплаща, да не осигурява нормални условия на труд?

За да прекратите правоотношението без предизвестие, следва да се позовете на някакво неизпълнение от страна на работодателя, а не просто така. И да го известите точно кое Ваше право е нарушил. Тогава не би имало проблем.

В противен случай, само затова че сте прекратили правоотношението без предизвестие, дължите обезщетение.

Имате ли трудов договор и връчена ли ви е длъжностна характеристика?
« Последна редакция: Март 12, 2011, 02:12:54 от Rose » Активен

Кккккк
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Юли 12, 2010, 05:24:44 »

На работа съм от малко повече от месец, все още е в сила изпитателен срок от 6 месеца.За този кратък период не съм забелязал някакво нарушение, все пак фирмата е голяма - над 100 човека и такива подробности са трудно уловими за редовия служител...не ми е връчвана  длъжностна характеристика.

пп. договора е много кратък , почти без никакви обязаности.Условията са заплата,време, пише, че е изпитателен и в полза на работодателя.Това е всичко...
Активен
1000
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 204

« Отговор #3 : Юли 12, 2010, 05:38:38 »

Задължения на работодателя за осигуряване на условия за работа
Чл. 127. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 127, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:

1. работата, която е определена при възникване на трудовото правоотношение;
2. работно място и условия в съответствие с характера на работата;
3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) здравословни и безопасни условия за труд;
4. (нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) длъжностна характеристика, екземпляр от която се връчва на работника или служителя при сключване на трудовия договор срещу подпис и се отбелязва датата на връчването;

Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:

1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;

Задължението да ви връчи длъжностна характеристика е установено с нормативен акт - Кодекса на труда. В случай, че не ви е връчено - принципно можете да прекратите трудовия договор без предизвестие. Работодателят е неизправна страна.

Принципно не е най-блестящата стратегия това, но на прима виста друго не мога да ви посъветвам.

Напишете в обяснението, че сте прекратил трудовото правоотношение заради това, че не са ви ясни Вашите задължения, от Вас се искало повече от това, за което сте се разбрали първоначално - дайте примери, пояснете, че не ви е дадена длъжностна характеристика и отбележете, че всичко това е било съобщено на управлението устно. Когато депозирате обяснението в деловодството, искайте входящ номер или подпис на Вашия екземпляр от този, който го приема.
Активен

Кккккк
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Юли 13, 2010, 01:42:10 »

Благодаря много за полязния съвет, днес отивам да изясним нещата и след това ще напиша какво е станало.
Активен
malicia
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« Отговор #5 : Октомври 09, 2010, 02:07:36 »

Здравейте,

Ето и пред мен стои този проблем.. Накратко, работя от 5г. в тази фирма. Поради сериозни финансови проблеми управителят реши да ни пусне предизвестия на целия персонал, в т.ч. и на мен. В последния работен ден всъщност заяви,че ние решаваме дали ще останем на работа..може би ще се пооправи, макар,че доста хора си заминават.. мен лично не ме устройват вече неговите условия - не ми е платил всичко за август и нищо от септември. Имам дете до 3г. възраст-което прави незаконно моето предизвестие съгл.чл.333,ал.3,мисля  Смотан.
Въпросът ми е,ако напусна без предизвестие на основание забавените ми заплати,полага ли ми се обезщетение от борсата? Нямам никакво желание да продължа да работя без да знам кога ще си взема парите.. затова не желая да пускам предизвестие! Ако е по взаимно съгласие,от борсата само 4 мес. ли ще ме обезщетяват? Моля за съвет!

Благодаря за вниманието!
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #6 : Октомври 09, 2010, 09:18:15 »

Здравейте,

Ето и пред мен стои този проблем.. Накратко, работя от 5г. в тази фирма. Поради сериозни финансови проблеми управителят реши да ни пусне предизвестия на целия персонал, в т.ч. и на мен. В последния работен ден всъщност заяви,че ние решаваме дали ще останем на работа..може би ще се пооправи, макар,че доста хора си заминават.. мен лично не ме устройват вече неговите условия - не ми е платил всичко за август и нищо от септември. Имам дете до 3г. възраст-което прави незаконно моето предизвестие съгл.чл.333,ал.3,мисля  Смотан.
Въпросът ми е,ако напусна без предизвестие на основание забавените ми заплати,полага ли ми се обезщетение от борсата? Нямам никакво желание да продължа да работя без да знам кога ще си взема парите.. затова не желая да пускам предизвестие! Ако е по взаимно съгласие,от борсата само 4 мес. ли ще ме обезщетяват? Моля за съвет!

Благодаря за вниманието!

Говорете с работодателя си и му кажете да съкрати щата или да прекратите трудовото правоотношеное на осн. чл. 331 от Кодекса на труда. Пак ще е незаконно в първия случай, но ще имате право на обезщетение за безработица. Дали реално ще получите четири брутни заплати - зависи от договорката.
Активен

malicia
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« Отговор #7 : Октомври 10, 2010, 01:22:22 »

Rose,

Благодаря за отговора!  Целувчица Но.. първо,той няма как да съкрати щата, моята длъжност е ключова, второ, не би ми платил 4 БТВ, трето, подозирам,че предвид моето желание да не работя повече за него ще поиска да е по взаимно съгласие - което си е вариант на мирна раздяла..и безпроблемно взимане на парите ми..някога, разбира се. Завърти очи

Въпросът ми беше дали някъде в нормативната уредба е изяснено,ако аз напусна без предизвестие, законно обосновано,поради забавяне на заплати и неподписана ведомост за заплати (август и септември, макар,че част от август ми плати, макар и не дори половината),това гарантира ли и обезщетение на борсата..изобщо и ако да,за какво време?

По взаимно съгласие веднага ли се прекратява договора (както искам аз) в случай,че шефа ми се съгласи веднага и подпише?

И последен въпрос,с риск да ви досадя,при условие,че той ми е пуснал предизвестие на 10.9.10г, на основание чл.328,намаляне обема на работа, то изтича днес, това поражда ли вече само по себе си правни последици (предвид,че е незаконно) - или едва след издаване на Заповедта за уволнение,която до 7 дни се регистрира в НОИ? Т.е. може ли той да оттегли това предизвестие безпроблемно и да реши да е по взаимно съгласие без някой да разбере за неговия гаф..?

Искрено се надявам на Вашите коментари и размисли!
Благодаря предварително! Целувчица

Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #8 : Октомври 10, 2010, 10:14:24 »

Rose,

Благодаря за отговора!  Целувчица Но.. първо,той няма как да съкрати щата, моята длъжност е ключова, второ, не би ми платил 4 БТВ, трето, подозирам,че предвид моето желание да не работя повече за него ще поиска да е по взаимно съгласие - което си е вариант на мирна раздяла..и безпроблемно взимане на парите ми..някога, разбира се. Завърти очи

Въпросът ми беше дали някъде в нормативната уредба е изяснено,ако аз напусна без предизвестие, законно обосновано,поради забавяне на заплати и неподписана ведомост за заплати (август и септември, макар,че част от август ми плати, макар и не дори половината),това гарантира ли и обезщетение на борсата..изобщо и ако да,за какво време?

По взаимно съгласие веднага ли се прекратява договора (както искам аз) в случай,че шефа ми се съгласи веднага и подпише?

И последен въпрос,с риск да ви досадя,при условие,че той ми е пуснал предизвестие на 10.9.10г, на основание чл.328,намаляне обема на работа, то изтича днес, това поражда ли вече само по себе си правни последици (предвид,че е незаконно) - или едва след издаване на Заповедта за уволнение,която до 7 дни се регистрира в НОИ? Т.е. може ли той да оттегли това предизвестие безпроблемно и да реши да е по взаимно съгласие без някой да разбере за неговия гаф..?

Искрено се надявам на Вашите коментари и размисли!
Благодаря предварително! Целувчица

Цитат
Чл. 54а.  (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;

2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;

3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

(2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За придобиване право на парично обезщетение по ал. 1 се зачита и времето:

1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;

2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане;

3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;

4. зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на прекратяване на осигуряването, ако заявлението по ал. 3 е подадено в 3-месечен срок от тази дата. Ако заявлението е подадено след този срок по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща за периода по чл. 54в, намален със закъснението.

(4) (*) (Отм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.)

(5) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Отпускането и изчисляването на паричните обезщетения за безработица се извършват въз основа на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 и данните, декларирани в подадените от лицата документи за отпускане на паричните обезщетения, при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет.

Размер на паричното обезщетение за безработица

Чл. 54б. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (*) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 9 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица се определят ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 95 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г.) Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105 и 107, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за държавния служител, чл. 162, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 245, ал. 1, т. 4, 6 и 8 от Закона за Министерството на вътрешните работи и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт, получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.

Според мен ако вие го прекратите с предизвестие - имате обезщетение за безработица - 4 месеца.
Ако го прекратите без предизвестие поради виновно поведение на работодателя - имате право на обезщетение за пълен срок.
Ако намали обема на работа - пак пълен срок.
Ако го прекратите по взаимно съгласие - 4 месеца.

Следва да отговаряте на :
Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването.

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 9 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването.
Периодът, за който се дължи обезщетението се определя от продължителността на осигурителния стаж.
Активен

Nikoleta
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« Отговор #9 : Февруари 14, 2011, 01:21:56 »

Здравейте,

Работя на срочен трудов договор, който изисква предизвестие за напускане от 3 месеца. Получих предложение за работа в една от Европейските институции, но трябва да започна в рамките на 1 месец. Бих искала да прекратя трудвото си правоотношение без предизвестие, но не съм сигурна дали мога да се позова на чл. 327 от КТ или чл. 120а от КТ. Договрът ми ще бъде безсрочен, но не знам дали чл. 327 (9) важи за договори в чужбина? Също така брои ли се работата в Европейските институции за държавна работа?

Благодаря ви предварително!
Активен
Afrodita
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #10 : Март 11, 2011, 06:39:20 »

Здравейте,
И аз като предходните потребители съм изправена пред дилема,за чието решение се нуждая от помощ.От 01.02.2011г. сключих договор по чл.70 ал.1 със срок на изпитание до 6 месеца в полза на работодателя.В договорът е вписано - Периодичността на изплащане на основното и допълнителните трудови възнаграждения е ЕЖЕМЕСЕЧНО.И тук се появява проблемът,че от 01.04.2011 ще получим допълнителни споразумения с нова система на заплащане,която мен лично не ме устройва(тук правя една вметка,че към днешна дата-11.03.2011 не съм получила никакво възнаграждение).Въпросът ми е следният-мога ли да не подпиша въпросното споразумение,какво става в случай,че откажа и бих ли могла да напусна без предизвестие по чл.327 ал.2 например(тъй като повече от месец съм без никакво заплащане).
Благодаря Ви предварително!
Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #11 : Март 12, 2011, 02:11:46 »

Здравейте,
И аз като предходните потребители съм изправена пред дилема,за чието решение се нуждая от помощ.От 01.02.2011г. сключих договор по чл.70 ал.1 със срок на изпитание до 6 месеца в полза на работодателя.В договорът е вписано - Периодичността на изплащане на основното и допълнителните трудови възнаграждения е ЕЖЕМЕСЕЧНО.И тук се появява проблемът,че от 01.04.2011 ще получим допълнителни споразумения с нова система на заплащане,която мен лично не ме устройва(тук правя една вметка,че към днешна дата-11.03.2011 не съм получила никакво възнаграждение).Въпросът ми е следният-мога ли да не подпиша въпросното споразумение,какво става в случай,че откажа и бих ли могла да напусна без предизвестие по чл.327 ал.2 например(тъй като повече от месец съм без никакво заплащане).
Благодаря Ви предварително!

Можете да не подписвате. В случай, че не ви плащат по уговорката - може да напуснете без предизвестие - те са неизправни. И съветът ми е да си заведете иск за изплащане на дължимото Ви възнаграждение. Когато спечелите, ще ви бъдат възстановени и разноските, вкл. за адвокат.
Активен

winkyy
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #12 : Август 26, 2011, 05:19:24 »

Здравейте! Аз също имам подобен проблем.
През юни 2010 г. започнах работа в една фирма. Като начало ми казаха,че ще имам един месец обучение, за което няма да подписвам договор и ще получавам минимална работна заплата. Измина първия месец, след това мина и втори,а аз все още нямах подписан договор. Към края на Септември 2010 г. получих договора си със задна дата(от началото на Август). Подписах го и всичко беше наред.
След няколко месеца, обаче, нещата във фирмата станаха доста сложни. Започнаха да ме задържат извън работно време без допълнително заплащане и работата започна да пречи на обучението ми. Студент съм редовно обучение. Почти всеки ден оставах допълнително на работа, изпускайки важни контролни и упражнения в университета и в определен момент не издържах. Разговарях с мениджърите и споделих намеренията си да напусна, но с много уговорки останах още около месец. Средата на Декември 2010 г. не издържах, подадох молба за напускане по чл.327(за редовни студенти) и напуснах без да спазя предизвестието от 1 месец. Отправиха ми куп заплахи.
Не ми предоставиха документите за прекратяване на трудовите отношения, а до момента не са ми върнали и трудовата книжка. Когато се обадих да си я поискам, казаха,че няма да ми я върнат. Консултирах се с инспекцията по труда, но в крайна сметка излезе,че няма какво данаправя по въпроса и се простих с трудовата книжка. След около 5 месеца получих писмо-покана за среща с управителя, но така и не отидох.
Вече минаха почти 10 месеца от както напуснах. Вчера видях,че и по телефона са ме търсили. Не се обадих, защото ме е страх и не зная каква заплаха може да ми отправят сега.
Четох много по темата, но силно се притеснявам какви могат да бъдат последствията. В момента не мога да си позволя консултация с юрист и ще бъда много благодарна ако ме посъветвате как да постъпя.
Активен
Mavrodieva
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #13 : Септември 06, 2011, 05:42:33 »

Zdraveite,molq za pomo6t.Zapo4nah rabota predi dve sedmitsi vav firma kato prodava4-konsultant i podpisah dogovor na osnovanie 4l.67 al.1 t.1 ot KT.Trudov dogovor za neopredeleno vreme vav vr.s 4l.70 al.2-srok na izpitanie 6 mesetsa v polza na rabotodatelq.Srokat na predizvestieto pri prekratqvane na trudoviq dogovor e ednakav  za dvete strani i e v razmer na 30 dni. Tova e dogovora.Vav vaprosnata firma stavat tokiva prostotii 4e dumi nqmam! Malko sled kato podpisah se poqvi druga rabota po- dohodna,no idva problema s podpisaniqt dogovor,iskam da napusna no me e strah 4e nqma da mi izplatqt parite,i sa6to taka 4e 6te dalja nqkakva neustoika sled kato nqmam predizvestie.Molq vi da me posavetvate kavo da napravq.
Активен
Thelma
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #14 : Октомври 14, 2012, 12:28:32 »

Моят случай е такъв,започнах работа преди 3 седмици,още не е минал месец,но ако искам да напусна длъжна ли съм да го направя с предизвестие,защото са ми казвали,че 1-ят месец може да напуснеш и без предизвестие
Активен
Blablabla
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #15 : Февруари 22, 2013, 11:17:10 »

Здравейте,
През март ще направя 6 месеца стаж на сегажната ми работа. Имам договор за 1 година и 6 месеца срок на изпитване. Искам да напусна възможно най-скоро, поради неспособността ми да се справя с поставените ми задачи и други проблеми от социално битов характер. Беше ми отказано да напусна чрез молба по взаимно съгласие. Имам ли друг избор освен предизвестие. Това са условията по договора:

1.   РАБОТОДАТЕЛЯТ възлага, а СЛУЖИТЕЛЯТ приема да изпълнява длъжността: ................... с шифър по НКП: ..........., включваща отговорностите, изброени в приложената длъжностна характеристика, с която служителят предварително е запознат, съгласно изискванията на чл. 127, ал. 4 от Кодекса на труда.
2.   РАБОТОДАТЕЛЯТ възлага, а СЛУЖИТЕЛЯТ приема да изпълнява възложените му задачи, съгласно Правилника за вътрешния трудов ред на фирмата, като спазва всички нормативни разпоредби, имащи отношение към настоящия Трудов договор.
3.   Място на работа: ...........
4.   Работно време: 8 часа
5.   Договорът влиза в сила от ...................
6.   РАБОТОДАТЕЛЯТ се договаря с РАБОТНИКА / СЛУЖИТЕЛЯ за срок за изпитване по този  договор в полза на работодателя за период от 6 /шест/ месеца от дата, на която договорът влиза в сила .
7.   Договорът се сключва за срок до .........................
8.   До изтичане на срока за изпитване договорът може да бъде прекратен от страна на РАБОТНИКА чрез отправяне на писмено предизвестие в срок от 3 /три/ месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
9.   След изтичане на срока за изпитване, трудовият договор може да бъде прекратен от двете страни преди изтичане на договорения срок чрез отправяне на писмено предизвестие в срок от 3 /три/ месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

Не успявам да "РАБОТНИКЪТ / СЛУЖИТЕЛЯТ е длъжен да изпълнява работата си в изискуемото се количество и качество." в даденото ми работно време и често се налага да оставам 1-2 часа след работно време без това да ми е заръчано писмено или устно. Не мога да работя в екип със служител на висш пост и това ме натоварва психически, тъй като усложнява и без това напрегнатата работа.
Моля за съвет. Благодаря за вниманието.
Активен
poli2900
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #16 : Октомври 08, 2014, 07:05:30 »

Здравейте може ли малко помощ понеже и аз няма към кои да се обърна за информация. Аз работих към една фирма  и ми предстоеше държавен изпит на 15.09 и исках да ме пуснат. Под претекста, че няма кои да ме смени и после ще ги оставя  аз пуснах молба за напускане на 9.09 и предадох оборота и ключовете на управителката. На 25.09 получавам писмо по пощата препоръчано от фирмата, че искат обяснение защо на съответната дата аз съм заключила магазина и не съм се явила на работа на другите 2 дни и  искат да ме уволнят дисциплинарно.Евентуално аз им отговорих в писмена форма че съм подала молба за напускане и съм предала обекта с ключовете на управителката и поради неспазване на предизвестието във договора от 30 дни за напускане да ми се удържи последната неизплатена заплата, понеже месечното възнаграждение ми е с 1 месец назад. На 08.10 ми се връчва Заповед в която гласи наказание уволнение дисциплинарно на основание чл.190 ал.1 т.2 от КТ във връзка  с чл.188 т.3 от КТ, чл.187 т.1 от КТ предложение 3 при спазване на изискванията на чл.189 от КТ, чл.193 ал.1 и ал.3 от КТ и чл.194 от КТ, на какво основание може да ме уволни дисциплинарно при положение че аз доброволно се отказвам от месечното възнаграждение и какви последствие има дисциплинарното уволнение. Имам ли право да мина на бюрото по труда на обезщетение.До момента на молбата имам трудов стаж 1г. 2м. и 1 ден. А и откога се прекратява договора от датата на молбата ми която съм е подала или от датата на подаването на обяснение. Благодаря ви предварително.
Активен
bibe6on4ety
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #17 : Ноември 13, 2014, 10:10:11 »

Здравейте студентка съм първи курс и работя от няма и месец искам да напусна и искам да си изкарам утре смяната и събота и неделя да съм болничен мога ли да го направя и ще ми платят ли изработеното до момента благодаря предварително
Активен
illgeorgiev
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #18 : Февруари 02, 2015, 12:38:45 »

Здравейте,
и аз да се възползвам от тази тема.

Жена ми започна работа в една фирма, на 01.02.15 и беше първия работен ден и по нейни думи е ужасно. Фирмата е с голямо текучество, нямат обучени кадри, нямат система за обучение, нямат и персонално помещение, съблекалня, шкафче и т.н.

Реши да не се занимава изобщо с тази работа и иска да напусне. Доколкото знам е получила трудов договор, разпечатана презентация за обучение на друг език, длъжностна характеристика не знам дали има. Работното облекло още и го бавят, защото нямали налични.

Днес 02.02.15 говорила със супервайзорката, която няма никакви контролни и ръководни функции, а само е поставено лице като отговорник, но и тя не знае на какво е отговорник. Накарала жена ми да остане на работа и да говори с друг супервайзор който трябва да дойде на работа по някое време.
Може ли жена ми да си тръгне от раз, при положение че е работила само 1 ден?
Активен
vassilnnikoloc
Претендент
**

Липсва Липсва

Публикации: 46

Ел. поща
« Отговор #19 : Декември 29, 2015, 03:43:27 »

По кой член мога да напусна без предизвестие заради неплатени заплати?
чл.327, ал.1, т.2 КТ
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: