Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Как физическо лице-земеделски производител да стане ЕООД?  (Прочетена 6014 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Весела Караджова
Потребител
*

Карма: +1/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« : Юли 09, 2010, 08:38:09 »

Във връзка с въведените НПР от 60 % преди облагането с данък на приходите на селскостопанските производители все повече от тях предпочитат да станат ЕТ. В разговори със счетоводители разбрах, че преминаването от ФЛ - ЗП към ЕООД или ООД било много трудно - заради прехвърлянето на ДМА и ДБА. Чух даже, че най-добрият вариант бил първо ФЛ да стане ЕТ и после едно ЕООД да изкупи ЕТ-то. Така ли е наистина? Не може ли веднага ФЛ да регистрира ЕООД и цялата собственост на ФЛ да стане собственост и на ЕООД-то или ООД-то?
« Последна редакция: Юли 09, 2010, 08:51:12 от Rose » Активен
DEKAH
Самурай
****

Карма: +19/-1
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 123Ел. поща
« Отговор #1 : Юли 27, 2010, 08:25:08 »

НПР, ДМА, ДБА.... нищо не ни говори.

Няма пречка земеделския производител да си регистрира ЕООД, което да се регистрира като земеделски производител. След това да прекрати регистрацията си като ФЛ.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
deian_iotov
Самурай
****

Карма: +8/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 199Ел. поща
« Отговор #2 : Август 26, 2010, 09:49:20 »

Е DEKAN чак пък нищо да не ни говори  Намигване
Вижте сега питащата не знам каква Ви е счетоводителката ама това с регистрацията на ЕТ после на ЕООД и прехвърлянето на ДМА и ДБА и след това заличаване на ЕТ-то не е много по лесна работа, по-скоро на мен ми изглежда като някакъв жалък опит за заобикаляне на данъчното законодателство. Съжалявам но наистина е жалък.... защото нищичко няма да спечелите напротив. Процедурите ще се заточат едното пък другото, ще плащате държавни такси за регистрации и хонорари на юристи (защото няма да се справите сама нито пък счетоводителката Ви, не искам да Ви обиждам но все пак... ) и в крайна сметка пак ще си платите данъците печалба и т.н.
Има няколко варианта зависи колко ви се занимава и колко средства сте готова да похабите!
Единият е директно да си регистрирате ЕООД (с минимален капитал 2 лева - примерно) и след това да прехвърлите като ФЛ с договор за покупко продажба ДМА и всичко останало на ЕООД-то, ако имате договори за аренда, продажба и т.н. да ги преподпишете или анексирате, и така! Не казвам че няма да си платите данъците като ФЛ (вие така или иначе ще трябва да платите независимо кой вариант ибирате) но поне няма да се бъхите в някакви измислени схеми. Освен това кой е казал на счетоводителката Ви че като регистрирате ЕТ всикото имущество реализирано от търговска дейност като ЗП на физическото лице ще стане собственост автоматично на ЕТ-то, няма такова нещо!!!!
Има и вариант да направите апор (непарична вностка) като всичките ДМА ги внесете в капитала на дружеството (ЕООД-то) но там пък ще плащате и заоценители и процедурата е малко по-бавна но и това е варинат! Изобщо има и много други варианти ама това с Ет после ЕООД ми се струва.... казах вече как
Така че пожелавам Ви успех! Идете на консултация при колега Адвокат!  Намигване


 
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: