Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: След отказ от наследство на кого се предава наследството?  (Прочетена 3490 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
pepa60
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 7

« : Юли 02, 2010, 04:45:39 »

Здравейте, на 29,06,2010 подадохме молби със съпругът ми за отказ от наследство. Синът ни почина на 13,01,2010 г и през месец май беше заведен регресен иск срещу него за едно ПТП от 31,05,2005 г. Поради това, че е заведено след смъртта му делото се прекрати. Вчера взех удостоверението за отказ от наследство- той притежава един стар автомобил, сега какво да правя със него на кого да го предам. Искам също да попитам след като ние със баща му се отказахме от наследството, може ли другият ми син да се окаже наследник и ако се заведе ново дело за регрес срещу нас, да се счете че ние сме се отказали и той е следващият наследник и да  заведат дело срещу него.
При това ПТП синът ми по свидетелски показния е блъснат от друга кола, водачът го е блъснал и е избягал, той е управлявал мотор и се е блъснал в кола, която е направила десен завой на кръстовище и е спряла след знака стоп на забранено място, водачката на МПС твърди че й е изгаснала колата. Синът ми е без категория за мотор и има наложено НП за това че е без категория, и че не е овладял автомобила, но след това получаваме прокурорско постановление в което е казано, че делото се прекратява срещу неизвестен извършител. Водачката на автомобила в който се блъска синът ми е с изтекла шоф.книжка, но няма наложено НП, 15 дни преди ПТП има наложено такова, по време на ПТП е със същата шоф. книжка, но в дознанието е преснета шоф.книжка на синът ми и нейната лична карта. Тя е имала каско и са й изплатили сумата и са завели дело за регрес по ГО, но тъй като синът ми няма категория регресът се иска от него. Прочетох общите условия на въпросната застрахователна компания - и останах учудена, че й е заплатена сумата, винаги се изисква валидно свидетелство, а в момента на ПТП тя е нямала такова.
« Последна редакция: Юли 02, 2010, 08:22:05 от Rose » Активен
leonskia
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 526

WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Юли 02, 2010, 08:39:49 »

Частта на отреклия се уголемява делът на останалите. В случая другият Ви син е законнен наследник и наследява както активите,така и пасивите на брат си.
Активен

Dixi et animam salvavi
pepa60
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Юли 03, 2010, 07:36:36 »

здравейте, благодаря за отговора, но преди да пиша тук посетих нотариус за да се консултирам с него, той е бивш адвокат, неговото мнение е че синът ми не е следващ наследник, защото не бил вписан в у-нието за наследници, и аз не му увеличавам дела, затова попитах тук, обърнах се и към друг ваш колега но той е по наказателни и ще разгледа документите по ПТП-то
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #3 : Юли 03, 2010, 10:51:44 »

Аз мисля, че колегата леонския е прав. Той се е аргументирал със законовата разпоредба - чл. 53 ЗН, а нотариусът ви се е аргументирал с удостоверение за наследници, което е издадено въз основа на данни от общината, където знаем, че грешки стават често.

Не можахте ли да приемете наследството по опис? Вярно, че си е процедура, но...

Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
pepa60
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Юли 04, 2010, 05:13:10 »

Ами отдавна занимавам едни адвокат с моя случай, но първо бях подведена за давностният срок, като се заведе делото ме посъветва да продам набързо колата, но аз не желая да се крия и да върша нерадни неща, призовката за делото дойде през края на април и вече беше минал 3 месечният срок за приемане по опис. В понеделник ще отидем в Районния съд и синът ми ще пусне заявление за приемане по опис, реално 6 месеца се навършват на 13.07.2010 г. Никой от съда не можа да ми каже каква такса да внеса, Ще пуснем заявление пък каквото каже съдията, а ако откаже така и не разбрах на кого да предам колата. Благодаря за отговорите. Приемам съвети. Дано да приключим най-накрая с този случай.
Активен
pepa60
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #5 : Юли 04, 2010, 05:20:46 »

Забравих да попитам, след като ние се отказваме и уголемяваме частта на синът ми за него кога започва да тече 6 месечният срок, другият ми син е починал на 13.01.2010 г- съответно няма брак. Благодаря предварително!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: