Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Отново ще погват дребните пирати  (Прочетена 3098 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Hi Tide
Юрист
***

Карма: +2/-0
Липсва Липсва

Публикации: 56« : Април 29, 2010, 06:47:48 »

Цитат
Агенция ще следи пиратите в интернет
Първите два пъти само ще предупреждават потребителя, а на третия ще го глобяват

Агенция, която да следи за потребители, свалящи пиратски музика и филми, предстои да бъде създадена у нас, съобщи вчера пред "Монитор" високопоставен източник от МВР. Новата структура ще се бори с дребното пиратство в мрежата и ще налага глоба на всеки, който сваля нелицензирани продукти. Когато бъде засечен такъв потребител, първо ще бъде предупреждаван да спре с тегленето. Ако това не се случи, ще има второ и последно предупреждение. При трето хващане ще последва санкция.


БГНЕС
За ограничаване на пиратството вчера в МВР беше подписан и меморандум между вътрешното ни министерство, Сдружението на издателите на бизнес софтуер и Международната федерация на звукозаписната индустрия.
Подобни агенции вече има в повечето европейски страни. Там

глобите са около 300 евро

като се предполага, че толкова ще бъдат санкциите и у нас. В момента в България има десетина сайта, предлагащи безплатни пиратски софтуерни продукти, музика и филми.

Според антимафиоти създаването на подобна структура е необходимо, защото сегашните членове от НК 172а и 172б не са ефективни в борбата срещу пиратството.

"Този закон беше приет през 1995 година и многократно беше променян - наказанията

ту бяха вдигани, ту намалявани

В крайна сметка ние смятаме, че единствено със създаването на агенция може да бъде ограничено пиратството", коментираха експерти с дългогодишен опит в борбата с компютърните престъпления.

За ограничаване на пиратството вчера в МВР беше подписан и Меморандум между вътрешното ни министерство, Сдружението на издателите на бизнес софтуер и Международната федерация на звукозаписната индустрия. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по използването на пиратски продукти, обясни г-жа Франсез Муур - изпълнителен вицепрезидент и регионален директор за Европа на Международната федерация на звукозаписната индустрия. Според нея това е сериозен проблем, защото заради използването на нелегални музика и филми

над 100 000 души са загубили работата си

в Европейския съюз. Ако тези темпове се запазят, през 2015 година безработните ще достигнат 1,2 млн.

"Принципите на меморандума, както и ангажираността на правителството ще помогнат за справяне с проблема", каза още Муур.

Директорът на Сдружението на издателите на бизнес софтуер за Централна и Източна Европа Георг Хернлебен обясни от своя страна, че 60% от използвания софтуер у нас е пиратски. Тези данни не  са се променили през последните 4 години.

"Това оказва влияние на финансите, работните места и изграждането на софтуерното общество като цяло. Българското правителство обаче е младо и енергично и очакваме добри резултати, но

трябва да се промени и мисленето на потребителите

коментира Хернлебен. Експерти от МВР казаха, че в миналото процентът на използваните пиратски продукти е достигал до 90%, но заради полицейските акции е бил свален с 30%.

От звукозаписната индустрия и производителите на софтуер предлагат трафикът в интернет да бъде следен от доставчиците. За целта, според тях, от МВР трябва да съдействат това да стане доброволно, в противен случай да бъдат предприети законодателни мерки. Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че подобни мерки трябва да бъдат обсъдени и с гражданското общество у нас, преди да бъдат приети.

"Законодателните промени трябва да бъдат консенсус както на гражданското общество, така също и политически консенсус. Смятам, че изработването на подобни мерки трябва да стане от съвместната работа на гражданското общество, на представителите от този бранш и също така на институциите, които трябва да защитават интелектуалната собственост", коментира министър Цветанов.
.
До 5 години затвор предвижда законът
Сегашният закон предвижда до 5 години затвор и глоба до 5000 лева за всеки, който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право.

"Законите у нас в последните 20 години са правени в услуга на бандитите, а не на гражданите. Сериозните адвокатски лобита в парламента са искали да направят закони, обслужващи клиентите им", коментира вчера антимафиот пред "Монитор".
.
Наказанията трябва да са бързи

Потребителите трябва да знаят, че когато свалят подобно съдържание, ще бъдат наказани, а това трябва да става своевременно, обяви вчера изпълнителният вицепрезидент и регионален директор за Европа на Международната федерация на звукозаписната индустрия Франсез Муур. Според нея интернет доставчиците трябва да имат сериозна роля в борбата с пиратството. Тя също обяви, че нарушителят трябва да бъде предупреден два пъти и на третия да има глоби.

"Ако карате с превишена скорост, веднага получавате глоба, нямате 2 предупреждения. В този смисъл този подход смятам, че е доста демократичен", коментира Муур.
.
Велизар Соколов, юридически представител за територията на България на Сдружението на издателите на бизнес софтуер: заради тромавия съд стотици дела са нерешени

 
- Г-н Соколов, какво мислите за подобна агенция, която да лови потребители?
- Аз съм настроен позитивно към създаването на централизиран орган, който да се занимава с дребни случаи, в които няма замесени организирани престъпни групи. По този начин ще се избегне нестабилността на съдебната система и дългия наказателен процес. Подобни административни органи съществуват в държави, в които пиратските продукти са силно разпространени.

В Румъния има подобен административен орган, както и в Словения и Хърватска.

- Какви трябва да са размерите на глобите?
- Размерите на глобите зависят от стандартите на самите държави. Идеята е да има по-бързо налагане на наказанията, защото в момента има стотици образувани и нерешени дела. Смятам, че при сегашната ситуация създаването на агенция за пиратството е единственото възможно решение, защото да чакаме съдебната система да заработи по-бързо, е по-скоро дългосрочно решение. Трябва да се има предвид и че материята е деликатна.

Ясно е, че процесът трябва да гарантира правата, но според мен това е формална процедура, която прекалено много се проточва във времето. В България е създадена и обществена нагласа на толеранс към подобни престъпления. Мога да ви кажа, че има безброй пример в които, без да има сериозна пречка, наказателните производства прашасват по нечии бюра.

- Как според вас ще се реши проблемът със свалянето на продукти от торент сайтовете. Досега законът не можеше да се справи с тях, тъй като потребителят сваля само част от продукта?
- При торентите също има проблем. Въпреки че тази система е такава, че потребителите свалят само отделни части от авторски продукт, това също е наказуемо от закона. Аргументът тук е друг - контактът е между крайните ползватели, а функцията на тракера не е функция като на лице, което извършва нарушение. За решаването на проблема с торентите трябва да се търси сътрудничество с интернет доставчиците, за да се постигне някакво компромисно решение.

ЙОРДАН ЙОЧЕВ
http://www.monitor.bg

Активен

Едно е да си прав. А друго е да докажеш, че си прав!
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: