Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Прехвърляне на ЕТ  (Прочетена 6316 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
stanimirbi
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 9


Ел. поща
« : Април 26, 2010, 06:15:52 »

     Здравейте,може ли да ми помогнете по следния казус.
     През 2008 год. регистрирахме фирма ЕТ за търговия на бебешки стоки на името на жена ми.От средата на миналата година спряхме с частния бизнес след като не ни потръгна и от тогава тя си намери постоянна работа на трудов договор и не сме се занимавали с фирмата,като не е закрита.Сега майка ми иска да пробва с някакъв бизнес - продажба на парфюми и козметика.Възможно ли е да ползва същата фирма,ако съпругата ми и я прехвърли .След като е пенсионерка по инвалидност притежаването на фирма ЕТ може ли да и навреди по някакъв начин на размера на пенсията или пък може да ползва някакви облекчения като такава.Какво е по добре от финансова гледна точка за нас - да закрием съществуващата вече фирма и тя да си открие нова или да и прехвърлим или да дарим по някакъв начин нашата.Въпроса ми стана малко дълъг,но исках да опиша всички детайли,за да е по ясно
Активен
stanimirbi
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 9


Ел. поща
« Отговор #1 : Април 26, 2010, 06:17:27 »

И ако може да ми кажете горе долу колко ще ми струва всичко
Активен
stanimirbi
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 9


Ел. поща
« Отговор #2 : Май 05, 2010, 11:59:20 »

 Няма ли някой да ми отговори все пак?
Активен
DEKAH
Самурай
****

Карма: +19/-1
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 123Ел. поща
« Отговор #3 : Май 10, 2010, 08:11:13 »

ЕТ не може да се прехвърля. Прехвърля се неговото предприятие като съвкупност от права и задължения.
Теоретично и на орактиа е възможно да се използва същата фирма без да се прехвърля. Това става с назначаване на прокурист /т.е. съпругата ви да назначи майка ви/
 Самото прехвърляне е сложна и скъпа процедура. Тази "гимнастика" е абсолюно безсмилена при едноличните търговци. Прехвърлят се търговски дружества /ООД, АД/. Предприятието на ЕТ се прехвърля на вече регистриран Едноличен търговец или на търговско дружество /ООД, АД/. Прави се защото, ако като регистриран ЕТ имате лицензи, разрешителни, големи обороти, стоки на склад и т.н. не искате да загубите бизнеса си при учредяване на капиталово дружество. Т.е. Ако искате да го прехвърлите ЕТ на съпругата си на майка си, то ще е нужно майка ви да се регистрира като ЕТ и след това да купи търговското предприятие на съпругата ви с нотариално заверен договор. След това цялата процедура се заявява за вписване в търговския регистър.. отново такси, разходи и време.

Накратко - ако съпругата ви няма намерение да работи като ЕТ или да си закрива фирмата, или да я спре от дейност, като подава нулеви годишни декларации и нулев ГФО в търговския регистър.
Ако майка ви иска собствен бизнес - да си регистрира едно ЕТ. В настоящия сайт има предостатъчно информация какви документи и такси са необходими. Ако сами си направите документите регистрацията ще ви излезе под 100 лв. После 1 касов апарат и сте в играта.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
stanimirbi
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 9


Ел. поща
« Отговор #4 : Май 13, 2010, 06:37:38 »

  Благодаря на DEKAH за отговора и съвета който ми е дал
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: