Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Отказ от наследство при кредит към банка  (Прочетена 11806 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Славчо
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 5

« : Април 19, 2010, 12:57:32 »

Здравейте,
имам проблем и се надявам някой запознат да ме насочи какво да правя.

Баща ми почина преди няколко дни. През 1993-1995г. не съм много сигурен, коя точно е годината с регистрираната на негово име фирма е изтеглен кредит за една доста сериозна сума пари. Няма направена нито една вноска по този кредит. С майка ми са разведени и сега аз оставам негов наследник и незнам какво да правя. От банката преди около 2 години беше получено известие за тези задължения и ние с майка ми всъщност тогава разбрахме, че съществува такъв кредит. Не знам оттогава дали са го търсили пак и дали изобщо е говорил с банката, знам само, че не е правено никакво плащане откакто е усвоена сумата преди 15 а може би и повече години.
Какво ще се случи с този кредит ако се откажа от наследство, имам ли право да направя това въобще и дали може да има някакви сериозни последствия за  мен при положение, че е минало толкова много време?
Притеснен съм доста и мисля да отида за консултация при някой адвокат, но все пак реших, че и тук може да чуя нещо полезно.

Благодаря предварително.
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #1 : Април 19, 2010, 01:22:26 »

През 1993-1995г. не съм много сигурен, коя точно е годината с регистрираната на негово име фирма е изтеглен кредит за една доста сериозна сума пари.

Ех, ако знаете колко разтегливо понятие е "фирма". Толкова е разтегливо, че ако е една фирма е едно, а ако е друга фирма, е съвсем друго. Според видовете фирми. Задължително при адвокат.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Славчо
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Април 19, 2010, 01:28:57 »

Наистина не се изразих правилно, за което се извинявам.
ЕТ е така наречената от мен фирма, която малко след изтеглянето на върпосния кредит прекратява всякакъв вид дейност, не мисля че са и плащани някакви данъци или каквото и да било, но не е и ликвидирана доколкото знам.
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #3 : Април 19, 2010, 02:26:03 »

Вариант е да приемете наследството по опис.

P.S. Съжалявам за загубата ви.
Активен

Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Славчо
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Април 19, 2010, 02:35:07 »

Вариант е да приемете наследството по опис.

P.S. Съжалявам за загубата ви.

Благодаря,
тежко е наистина, но такъв е живота Тъжен

Относно казуса, аз съм склонен да се откажа от наследство напълно, но ме притеснява дали този отказ важи и пред банковите институции и дали след отказа ми могат да си търсят парите от мен. Все пак става въпрос за кредит от 90 000лв, като преди 2 години на известието, което получихме от банката пише, че до момента начислените лихви са на стойност още 50 000 лв. и това става една супер сериозна сума.. аз също нямам нищо, което се води на мое име, но пък работя на трудов договор в сериозна компания и ме е страх да не ми направят нещо като запор на сметки и т.н.
Активен
DEKAH
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 123

Ел. поща
« Отговор #5 : Април 19, 2010, 03:47:32 »

Само отказ от наследство те спасява или приемане по опис. Съжалявам.

Съгласно чл. 61, ал. 1 ЗН приемането по опис трябва да се заяви писмено от наследника в тримесечен срок от узнаване за откриването на наследството. Възможността за упражняване на субективното право на приемане по опис се свързва с узнаването. Срокът е преклузивен, но може да бъде продължен еднократно от районния съдия по местооткриване на наследството до три месеца. След изтичането на установения в закона тримесечен срок, респективно на удължения от съда срок, наследникът губи възможността да приеме по опис. За него остава безсрочната възможност да приеме направо. Остава и възможността да се предизвика приемане при условията и реда на чл. 51 ЗН. Трайно е разбирането, че за лицата по чл. 61, ал. 2 ЗН тримесечният срок за приемането по опис не важи.

Ако смятате, че има какво да получите и да се разплатите с банките, то тогава.. успех.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
Славчо
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #6 : Април 19, 2010, 03:57:23 »

Благодаря ви много,

Въпроса е че освен този кредит единственото, което има на негово име е едни 9 декара земя към които нямам абсолютно никакви претенции

Ако съм разбрал правилно думите ви - при пълен отказ от наследство - НЕ би трябвало да имам проблем с въпросната банка!

Благодаря още веднъж.
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #7 : Април 19, 2010, 05:46:02 »

имайте предвид и друго:

Цитат
Приемането по опис от един от наследниците ползува останалите, но то не лишава последните от правото да приемат наследството направо или да се откажат от него.

Да не осъмне някой Ваш роднина със задълженията, вместо Вас. И то за някакви 9 декара.
Активен

Входни врати
Славчо
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #8 : Април 20, 2010, 08:06:00 »

Благодаря още веднъж,

пълен отказ от наследство мен ме устройва.
Само още едно последно питане: Родителите ми бяха разведени, но в момента на усвояване на кредита не е било така, дали може майка ми сега да има някакви проблеми за този кредит, тъй като е усвоен по време в което са си били семейство?
Активен
Валери Петров Илиев
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 6

« Отговор #9 : Май 28, 2010, 12:05:15 »

Това по горе за пълен отказ от наследство е точно така и то важи в случая за всички наследници. Но по интересното е, че става дума за банков кредит от 1993-1995 година. Извенете но доста годинки са минали от тогава. Защо не проверихте по задълбочено този кредит. Трябва да проверите кой съдебен изпълнител се занимава с този случай. Да разгледате изпълнителното дело и ако повече от три години са изтекли по него и давността не е прекъсвана, пуснете и една молба същото да се прекрати. Така няма да има основание някой да ви търси за този кредит...
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: