Здравейте,
Работя от 6 месеца в една фирма. Преди седмица ме предупредиха, че поради закриване на работната позиция ще ми дадат в най-кратък срок писмено предизвестие. Когато предизвестието беше подготвено ме извикаха, за да подпиша. В него се казваше, че повече такъв щат няма да съществува, но накрая имаше отбелязани точки и алинеи, които не ми говореха нищо. Поисках от работодателя ми да си направя копие, да се посъветвам с някого и на другия ден да му кажа дали ще подпиша. Копие ме беше отказано, а документът беше скъсан от него и изхвърлен.
Имам ли право да поискам копие и да се посъветвам с юридическо лице? И как трябва да изглежда реално такъв тип предизвестие.
Много благодаря
Знаете ли какво е станало според мен? Работодателят Ви е усетил кризата и естествено се чуди как да се отърве от служителите, които са му "в тежест". Не забравяйте какво им е на тях. Пари няма, а трудовия договор си е трудов договор: на края на месеца той трябва да е осигурил за всеки.
Понеже явно дотолкова кризата му е затегнала кранчето, че няма пари и за консултанти, които да му изготвят токументацията за прекратяване на трудовите правоотношения, е ангажирал счетоводителя /който не е подготвен добре/ или още по-зле: решил е сам да се оправи.
В резултат е съставил някакво там предизвестие, но не е сигурен дали е съставено правилно и затова и не иска да ви даде копие. Вие когато сте поискала, е решил, че по-добре да си наеме консултант преди да прави нещо или пък да ви изплати обезщетение за неспазения срок на предизвестието. Решил е да не рискува. Ще разберете скоро.
Съкращаването на щата е процедура, която следва да изпълни правилно, в противен случай рискува да му бутнете заповедта за прекратяване на трудов договор в съда и да ви плати обезщетение за онези 6 месеца /без работа/. Като сте поискала копие от заповедта сте проявили признаци на юридическа култура /което го е уплашило/. Това, че искате документ само по себе си означава, че няма да може да ви уволни без изрядни документи.
Оттук нататък правилният път е следния: каквито и документи да ви дава, взимате ги подписани от него и ги връщате подписани от вас след консултация /най-добре от познат/. Иначе не подписвате нищо. Така в бъдещ процес вие ще имате като доказателства подписани от другата страна документи, които ви ползват /ако има документи, които е съставил неправилно/ - т.е. железни доказателства. Тях винаги може да си ги подпишете и волеизявленията да станат двустранни. За тези, които ползват него, ще се консултирате дали да ги подписвате.
Всичко ще стане бързо, защото заплата ви се дължи докато не ви бъде връчена заповед за прекратяване на труд. правоотношение. Запомнете: докато не ви бъде връчена /а не съставена и подписана от него/.