Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Неустойка по договор с мобилен оператор  (Прочетена 8085 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Димо Карачорбаджиев
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 4

« : Март 19, 2010, 06:25:55 »

Казусът е следният:
Подаване на Заявление за отказване от мобилни услуги с депозиране на неустойка. Операторът отказва прекратяване на услугата и пренасочва парите от неустойката за покриване на авансови месечни вноски. Редно ли е едностранно да се разпореди така с парите ми, при положение, че съм ги дала (наредила) за точно определено нещо. В момента търся да открия в Закона за паричните преводи член, с който мога да си потърся правата. Моля, помогнете!
« Последна редакция: Март 20, 2010, 10:37:45 от Rose » Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #1 : Март 20, 2010, 09:43:00 »

Според мен може, защото Вие си имате договор, който е в сила и не е прекратен.

За да стане това, което сте искали да направите трябва в този договор да има клауза "отметнина". В случай, че нямате клауза отметнина, Вие не можете да се откажете от договора загубвайки парите, които всъщност са отметнина, а не неустойка.

Сега Вие сте решила, че можете да се освободите от бремето на дължимите бъдещи плащания по договора като платите неустойката, правилно ли съм разбрал? Предполагам може да стане, но не по този начин.

Цитат
Неустойката обезпечава изпълнението на задължението и служи като обезщетение за вредите от неизпълнението, без да е нужно те да се доказват. Кредиторът може да иска обезщетение и за по-големи вреди.

В случая кредиторът счита, че ще има пропуснати ползи /т.е. вреди/ ако Вие се откажете от договора по този начин, и затова си я прави тая гимнастика. Договорът си е договор. От значение е и какви са тези авансови месечни вноски. Дължими ли са към момента?

В Закона за паричните преводи няма да откриете нищо.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Димо Карачорбаджиев
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Март 20, 2010, 06:14:30 »

Ето ситуацията в по-пълен вариант: Решавам да прекратя договорът с Глобул, отивам в най-близкия клон и попълвам Заявление за прекратяване. Обясняват ми, че трябва да заплатя неустойка по договора (100лв.) + дължимите такси до момента. Заплатих всичко, което ми казаха, след няколко дена получавам обаждане от Операторът, че дължа още някъде към 2-3 лв. за цялостно спиране на услугата без да ми обяснят за получилата се разлика. Измина известно време и получавам в писмо, в което ме уведомяват, че дължа 153 лв. на Глобул и че съм дадена на фирмата, която се занимава със вземанията и тя от своя страна ми праща писмо, в което ме уведомява до определен срок да заплатя сумата, в противен случай ме дават на прокурор. От развилата се кореспонденция между мен и Операторът става ясно, че заради непълното заплащане, парите от неустойката са погасили, авансово, месечни вноски и след като са изтекли още 3 месеца, в които не съм заплащала са готови да ме подведат под отговорност. Прочетох им общите условия и там наистина е записано, че при непълно заплащане на някоя сметка могат да не прекратят договора, но никъде не е записано, че може да се разпореждат с парите ти както сметнат за добре. Получава се така, че заплащам за дадена услуга (Подадено Заявление с наредена сумата за неустойка), а Глобул (едностранно) решават от Тяхна страна и за моя сметка да предоставят друга –( изразходване на сумата от неустойката 100 лв, да наблъскат 3 месеца неплатени такси и да те съдят след това да ги заплатиш заедно с лихвите). Нормално ли е това?
Активен
DEKAH
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 123

Ел. поща
« Отговор #3 : Март 20, 2010, 10:18:56 »

Не, не е нормално.

Ще се наложи да водите отрицателен установителен иск.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
Димо Карачорбаджиев
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Март 21, 2010, 09:33:06 »

Правото е съвършено непозната материя за мене, но това, което се опитвам да разбера е дали имам шанс за възмездие?
Активен
DEKAH
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 123

Ел. поща
« Отговор #5 : Март 21, 2010, 10:22:31 »

Господине, за съжаление не зная как може да ви се помогне. Вземете всички документи и се консултирайте с адвокат.

Трудно ще получите адекватен отговор в интернет. Разберете, че тук може да ви се дадър само насоки как да действате.

Принципно, договора м/у вас и глобул е нормативния акт, който следва да бъде прочетен и разтълкуван. Едва тогава може да се коментира какви са ви възможностите за справедливост.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #6 : Март 21, 2010, 12:02:21 »

Да, най-много да ни загубите и на нас времето да пишем по хипотези, които нямат нищо общо с това, което е в действителност. Както стана.
Активен

Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Димо Карачорбаджиев
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #7 : Март 21, 2010, 09:11:29 »

Pumucki, разбирам те напълно и съм наясно, че няма как да намажеш филията като даваш хипотези и с „губене на време” през форума.
В първият пост се опитах да поставя въпроса в най-краткият му вариант, но след като разбрах, че може да не се придобие ясна гледна точка реших да го поясня по-детайлно.
Разбира се съм наясно, че няма как да разчитам на форумите в Интернет за решаването на проблеми, но ги приемам като място, на което може да се дискутират точно такива теми в точно този специфичен форум.
 Разпратил съм всички документи до КЗП, Омбудсмана на РБ и т.н.  Оставил съм си за най-накрая да обобщя резултатите  и отпратя писмо до КР на Съобщенията, за която според моите виждания е компетентния орган, който пряко трябва да контролира дейността на Операторите.
Казусът не е мой, а е на жена с инвалидна пенсия, за която всеки лев е от изключителна тежест за нея, и съм сигурен, че не е човек, който не изпълнява добросъвестно поетите си задължения , а още повече, че не става въпрос да се прави на тарикат да мине тънко, и ако може да и си плати сметката, но съгласете се, че никой не жела да плаща 2 пъти (вторият с лихвите) на нещо, за каквото и да било то. Благодаря искрено на всички за отделеното време и готовността Ви за помощта. 
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

« Отговор #8 : Март 21, 2010, 09:28:59 »

A така. Друг път още от първия път - възможно най-детайлно. "Краткия вариант" го оставяте за журналистите.

На практика ако плеснете в Интернет договора и общите му условия, ако си изложите всички факти в хронологична последователност, ако посочите, че става въпрос за инвалид ... нищо чудно да си получите съвсем адекватна "безплатна правна консултация"

Активен

Входни врати
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: