4ofina
Потребител
Липсва
Публикации: 3
|
|
« : Февруари 16, 2010, 09:15:30 » |
|
Здравейте! А ето я и ситуацията: Трябваха ми 600 лв за закупуване на стока за магазинът ми и реших да си ги набавя от небанкова институция, която раздава бързи кредити само срещу лична карта. Предварително знаех условията, че ще подпиша запис на заповед, но след като ме одобриха поискаха фирмата ми да авалира по кредита. За съжаление не съм компетентна по правните въпроси и това не ми стана много ясно, тъй като фирмата ми е ЕТ и аз съм фирмата, т.е. те искат сама да си стана гарант. От там, обаче, не ми дадоха смислено обяснение на правните последици и не ми дадоха обяснение на този термин. Просто ми обясниха, че понеже сама си давам заплатата, трябвало фирмата ми да ми стане гарант, но аз все още не го разбирам като термин... Благодаря предварително!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Pumuckl
Специалист
Джедай
Липсва
Публикации: 255
|
|
« Отговор #1 : Февруари 16, 2010, 10:22:59 » |
|
Кой подписва записа на заповед, вие като физическо лице или ЕТ-то? Всъщност щом е срещу лична карта - значи вие. Иначе означава, че вие имате лично имущество, което е различно от това на ЕТ-то Ви. ЕТ-то ви може да си е купило склад, магазин, земя, автомобили. Те юридически са в търгоското Ви предприятие. А вие като физическо лице може да нямате нищо. Затова те искат ЕТ-то ви да се задължи солидарно с Вас. Според мен е излишно, но пък и не става въпрос за моите 600 лв.
|
|
|
Активен
|
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат. Входни врати
|
|
|
4ofina
Потребител
Липсва
|
|
« Отговор #2 : Февруари 16, 2010, 10:44:31 » |
|
Реших да купя стока като физическо лице, защото за юридическо ми искаха документи, които щяха да ми отнемат време и тичане, така просто ми е по-лесно. Запис на заповед я подписвам аз като физическо лице и после в графата за поръчител искаха фирмата ми да авалира, което означава отново аз да се подпиша. Да, помещението на магазина е мое, а апартамента на съпругът ми. Значи това искат от мен - да гарантирам със имуществото на фирмата ми, защото нямам нищо като физическо лице? Просто ме интересуваше съществува ли наистина такова нещо в правото? Имат ли право да го поискат това? Но вече нещата ми се разясняват, за съжаление от там не ми дадоха такова смислено обяснение.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Pumuckl
Специалист
Джедай
Липсва
|
|
« Отговор #3 : Февруари 16, 2010, 11:04:50 » |
|
Има доста неща в правото. Те не знаят какво имате като ФЛ и какво имате като ЕТ в момента.
|
|
|
Активен
|
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат. Входни врати
|
|
|
4ofina
Потребител
Липсва
|
|
« Отговор #4 : Февруари 16, 2010, 11:20:39 » |
|
Знаят, защото аз го вписвам в предложението за договор. Написахме магазинът и автомобил на мое име, апартамент на съпругът ми.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Pumuckl
Специалист
Джедай
Липсва
|
|
« Отговор #5 : Февруари 16, 2010, 11:51:46 » |
|
А имате ли банкови сметки на името на ЕТ-то?
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|