Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Принудителен извънреден труд  (Прочетена 2979 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Icofen
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« : Февруари 13, 2010, 05:52:54 »

Здравейте,как мога да се защития от принудителен извънреден труд който не ми се заплаща.
Значи аз съм на трудов договор с работно време от 9 до 18 ч с 1 един час обедна почивка,която рядко успиявам я ползвам.В момента ни  накараха да идваме на смени по 7ч и 30 мин и две съботи по 5 ч.Независимо от това ми се нага почти всеки ден да оставам за 1 ч и повече понякога.Не мога да си тръгна дори и да искам преди да съм приключил,защто от мен зависят други хора.Как мога да се защитя без да ме уволнят.Не ме дразни чак толкова много че не ми го плащат,а това че има хора във фирмата който си взимат заплатата като си спазват работното време,а аз и колеги трябва да бъхтаме по още 20 часа месечно, за да си вземем заплатата.Работия в фирма за логистика,като склададжия.
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #1 : Февруари 15, 2010, 10:54:42 »

Въпросът не е юридически, но можете да му изпратите едно писмено предизвестие, в което пише, че нямате намерение повече да му вършите работа извън установеното по договора време и да мудадете една седмица да си реорганизира предприятието така че да не се налага да оставате - негова си работа. АКо не изпълни - обезпечавате доказателствата и прекратявате договора ако имате чак такъв интерес. Може да го плашите и със сигнали до ГИТ и пр.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Mikaela Penkova
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« Отговор #2 : Март 15, 2010, 08:27:39 »

Аз съм  в подобна ситуация.Напоследък работата доста намаля при нас и за да може да си изпълним таргета за тримесечието ,ни принуждават да работим допълнително.Уж щяха да ни компенсират с повече почивки (тъй като не искат да ни платят извънредните часове),но това няма как да стане ,защото за да компенсират мен,трябва друг колега да работи повече и така се въртим в един порочен кръг.След като не искат да ни платят извънредните часове и не могат да ни компенсират с почивки,извънредния ми труд напъло се обезсмисля.Знам,че нямат право да ме принуждават да работя извънредно и едно от решенията на проблема е да напусна,но за мен това не е решение и не заради друго,а защото по този начин искат да си спестят евентуално обезщетение.Работодателят ми казва,че ако не остана допълнително,ще бъда уволнена (причина винаги ще си намери) ,а пък аз не искам да напусна доброволно.Мога ли въобще да направя нещо в тази ситуация? Къде мога да си потърся правата ?
Активен
ico_9595
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

Ел. поща
« Отговор #3 : Май 15, 2010, 01:19:14 »

Здравей те,и аз имам проблем с извъредния труд,работя като шофьор в една фирма на 8-часов работен ден по трудов договор се водя Търговски представител,а работата в действителност е в порядъка на 12-17 часа на ден и управителя не иска да чува и дума за заплащане на извънреден труд,даже след изтичането на 28-те дена ни прибират тахошайбите някой да не претендира за извънреден труд пред някоя институция.Искам да попитам мога ли да си търся да ми се плати изработеното над тези 8 часа и какъв е реда за това?Имам тахошайби и дигитална карта с които може да се докажат часовете на работа.Утре мога да проверя по кой член ми е сключен договора ако това има значение.
Предварително благодаря!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: