Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Неплащане на наем  (Прочетена 22100 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
soncho68
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 7


Ел. поща
« : Февруари 01, 2010, 10:29:54 »

Здравейте, моята ситуация е следната: През м. септември 2008 г. наех апартамент. В договора за наем упомената сума е 200 лв., а отделно подписах един анекс в един екзепляр, където сумата е 300 евро. Този екземпляр е в моята хазайка. В продължение на една година плащах наем в уговореният срок. След това обаче поради ред обстоятелства започнах да забавям наемите ( не по мое желание, а поради финансови проблеми ). Сега за съжаление не съм плащала наем от месец 10.2009 г. , в резултат на което хазайката ми се обади и ми даде десет дневен срок да платя поне два наема, иначе щяла да дойде с полиция и да смени патрона. В момента ми е малко трудно да приготвя 1200 лв. и незнам как да постъпя. Нямам къде да отида , а съм и с две малки деца... Не отричам ,че имам да давам тези пари, но все пак дали мога да се защитя по някакъв начин. Благодаря предварително на всеки ,който успее да ми даде съвет как да постъпя.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #1 : Февруари 02, 2010, 08:39:17 »

Здравейте,

Хазяйката ви трябва да е възрастна жена, нали? Щом ще действа по стария тоталитарен ред, по който наематели се гонят с полиция. Изобщо старите хора всичко с полиция правят.

А след като е стара жена, може би парите й трябват за лекарства. Примерно. Вие сте с малки деца, но пък и тя може да има ред причини да настоява тези пари да й се дадат веднага.

С полиция няма да стане, но си вижте в договора за евентуални лихви и неустойки, че да не ви напъди след някой друг месец и да имате да й плащате 10 000.
Активен

soncho68
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 7


Ел. поща
« Отговор #2 : Февруари 02, 2010, 10:00:48 »

 Здравейте и благодаря за отговора. Хазайката ми е счетоводител, която също така е и собственик на два магазина в центъра на София. Та на практика тук не говорим за толкова необходими пари за лекарства. Прегледах си и договора, и не видях клауза за неустойки ... Незнам просто. Аз съм наясно, че като нередовен платец съм виновната страна в случая, но на практика нямам и къде да отида, така че се опитвам да намеря някакъв вариант както се казва да спасявам кожата временно. Нямам намерение да напускам жилището без да съм си платила, за това търся вратичка въпреки виновността ми в дадената ситуация, дали има някакъв начин да успея да отложа нещата във времето. Търся и отговор на въпроса, ако не успея да намеря 1200 лв. в следващите 10 дни, какво е най - лошото което може да ме сполети.
 Благодаря предварително...
Активен
DEKAH
Самурай
****

Карма: +19/-1
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 123Ел. поща
« Отговор #3 : Февруари 02, 2010, 10:57:43 »

За съжаление положението ви не е хич "розово". Ако в договора си имате клауза за прекратяване, според която, ако не се плати наемната цена в срок, договора се прекратява, то не ви остава нищо, освен да чакате хазайката да намери начин да ви изкара от апартамента.

Процедурата е чрез изпращане на нот. покана, в която ще ви уведоми колко пари и дължите, срок, в който да ги платите. а в противен случай, ще има срок, в който да напуснете апартамента.

Трудно е да се говори на изуст. Трябва да се види договора и най-вече анекса към него. Чудно защо нямате копие във вас. Явно е искала да прикрива доходи, като декларира по-малката сума. Имате ли разписки, за сумите които сте плащала до сега? Идва ми на ум да сигнализирате на данъчните. Недекларирането, непосочването на целия доход или пък невнасянето на авансов данък влекат след себе си сериозни глоби.

И ако иска да заповяда с полиция, за да смени патрона. Това се нарича самоуправство. Никаква полиция няма да дойде, за да и съдейства. Само ви плаши. А ако въпреки това го направи ви съветвам да се консултирате с адвокат. Занесете всички документи, за да ви се даде обективно мнение по въпроса.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
soncho68
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 7


Ел. поща
« Отговор #4 : Февруари 02, 2010, 11:50:30 »

За съжаление има клауза в договора, според, която ако не Наемателят не спазва т. ІІ и ІV ( където се намира точката за плащане на наем в срок ) ,Наемодателят има право след едномесечно предизвестие да прекрати договора за наем.
  Относно плащането на сумите, аз знам ,че тя декларира 200 лв. като доход от наем, но аз на практика плащам 300 евро. За съжаление това което пише  на разписките, е че е изплатена пълната сума по наема без да се конкретизира каква е тя. Анекс няма в мен , за да не мога да докажа пред данъчните, че тя взима повече а декларира по- малко ( това и беше мотива когато подписвахме анекса към договора ). Мисля си дали бих могла да и изпратя чрез пощенски запис четири наема на стойностг 800 лв. както е по договори да я накарам сама да си признае за сумите които съм давала преди. Ако изпрати нотариална покана със действителната сума, това пак би я компрометирало. Аз на практика не мога да докажа с документ какви пари съм и давала, но съм оставяла два или три пъти на съседа ( като той е броил паите пред мен ) за да и ги даде. Незнам свидетелските показания дали се броят. Също така имам SMS от брата на хазайката, според който " Искат се два наема след което сумата пада на 450 лв."
  Нямам възможност в момента да се консултирам с адвокат, но дори и да намеря средства, юристите които познавам се занимават основно с фирмено дело. Така, че ако можете да препоръчате някой ( ако има смисъл ).
  И още нещо, чувала съм от юрист и то доста добър, че имаше нещо от сорта, ако има буквичката "р" в даден месец ( има се впредвид зимен ) с оглед на това, че децата ми са съответно на възраст 8 и 11 г. , не би трябвало да може да ме накара да напусна имота, въпреки това, че не съм плащала наем. Има ли нещо вярно в това твърдение или аз съм си го тълкувала грешно.
Активен
DEKAH
Самурай
****

Карма: +19/-1
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 123Ел. поща
« Отговор #5 : Февруари 02, 2010, 12:42:09 »

Сега... ако не ви е изпратила предизвестие, то все още пребивавате законно в апартамента. Ако желае да ви извади, следва да ви изпрати такова предизвестие, от което да започне да тече едномесечния срок.

Поискайте банкова сметка, на която да преведете парите. Кажете, че някой ваш роднина ще направи международен превод и за да не се оскъпява услугата да и ги преведете директно. Ако се излъже да ви даде банкова сметка, то и преведете сумата от 800 лв, и като основание за плащане и напишете - наем за еди си кои месеци /избройте ги/.

Така поне вие ще сте чиста. Няма да има основание за прекратяване поради неплащане. За да иска пълния размер ще се наложи да заведе дело и да покаже анекса пред съда. А от там... вече си знаете.... сигналче до НАП и... да се оправя.

Съжалявам, с друго не мога да ви помогна.
Активен

Безразлично...?! Чувствам се ОТЛИЧНО!
soncho68
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 7


Ел. поща
« Отговор #6 : Февруари 02, 2010, 12:44:55 »

Много благодаря за бързият отговор, бяхте ми от голяма полза. Ще постъпя според вашият съвет
а предизвестие не ми е изпратила. Хиляди благодарности отново.
 Но това означава, че следващият месец, отново може да ми пусне писмено предизвестие и аз трябва да търся нова квартира. Мисля си дали мога по тази схема да предплатя поне за два месеца напред докато дойде по-топло време ,защото сега е немислимо да се местя. Пък и всичко това е свързано с огромни финансови разходи, а те в момента липсват. То ако бях финансово стабилна в момента нямаше да пиша в този форум....
« Последна редакция: Февруари 02, 2010, 01:56:28 от soncho68 » Активен
power
Потребител
*

Карма: +1/-0
Липсва Липсва

Публикации: 4


« Отговор #7 : Февруари 07, 2010, 11:49:00 »

Ако наистина се излъже и Ви даде банкова сметка наемът Ви автоматично "пада" на 200 лв месечно, както е уговорено в договора Ухилен стига надлежно да пишете всеки месец във вносната бележка на основание за превод " наем за месец .... за апартамент, находящ се на адрес..".Естествено остава риска да развали договора след предизвестие Завърти очи В такъв случай може да я предупредите, че ще сезирате НАП..ситуацията е патова.. Успех!
Активен
uvella
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 2WWW Ел. поща
« Отговор #8 : Февруари 11, 2010, 12:44:03 »

Освен по банков път, парите можете да изпратите и по пощата със запис. Дължите договорената месечна наемна цена - по 200 лв месечно. "Изчиствате" дължимите месечните наемни вноски.

Останалото са го казали колегите по-горе - не може да ви изгони от жилището по никакъв начин, щом си плащате (освен при спазване общите разпоредби за разваляне договор за наем от ЗЗД-то - с едномесечно писмено предизвестие, респ-нот.покана; но това разваляне няма да е поради неплащане от ваша страна, а защото наемодателят е поискал това).

Ако тръгне да доказва, че дължите по 300 евро/мес. наем (в см.-да заведе дело срещу вас); в своя защита ще искате чрез съда справка от НОИ за декларирани на доходи от наеми (естествено, като доход ще излязат декларираните по 200 лв месечно, а за тях вие имате доказателства, че сте плащали редовно).
Активен

Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо.
alek_pln
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 6Ел. поща
« Отговор #9 : Февруари 23, 2010, 01:47:28 »

Здравейте всички, за да не отварям нова тема, ще питам направо тук - случаят е следният, изнесох се от квартирата, стараехме се да сме изрядни и си плащахме наема и консумативите навреме, всичко беше ОК, докато не се стигна до момента с връщането на депозита, след като изчакахме да излезнат изравнителните сметки за парното (след около 4 месеца) и хазяинът започна да си измисля какви ли не неща, само и само да не ни върне депозита, не че е много 450 лв. е депозита, но ме дразни факта, че ние гледахме да сме изрядни с него, а той накрая ни прецака. С хазяина имаме 2 договора - един за 200 лв. наем и един за 450 лв.. Въппосът е къде и как да се обурна към службита, за да го проверят какви доходи е декларирал, затова подписахме 2 договора - единият за по-малко пари, за да неплаща данъци.

Благодаря на всички предварително!  Усмивчица
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #10 : Март 03, 2010, 03:04:20 »

При предаването, трябва да има протоколи. Във втория протокол, с който му връщате помещението, трябва да е отразено дали има забележки. Останалото, което е със сметките лесно се доказва. Защо Ви удържа депозита?
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
alek_pln
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 6Ел. поща
« Отговор #11 : Март 06, 2010, 10:37:15 »

При предаването, трябва да има протоколи. Във втория протокол, с който му връщате помещението, трябва да е отразено дали има забележки. Останалото, което е със сметките лесно се доказва. Защо Ви удържа депозита?

Защо ни удържа депозита ли ? ..... еми чисто и просто човека е дърт скъперник, пенсионер. Доводите му са просто уникално тъпи, като например : смених мивката в кухнята (новите наематели искали да я смени) и такива разни.

Иначе нямаме протоколи за предаване, а когато се изнасяхме, споменатият наемодател въобще не доиде да огледа как е апартамента, можехме да му го върнем в окаяно състояние.

Въпреки всичко, разбрах къде да подам жалба - в НАП, писах им писмо и от там ми отговориха и ще се заемат със случаят, парите явно няма да си ги върна, остава да видя какво ще направят НАП.

Благодаря за отговора.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: