Страници: [1] 2   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Как да поставим някого под запрещение?  (Прочетена 27278 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Cara
Гост


Ел. поща
« : Декември 29, 2008, 11:03:35 »

Здравейте,

сестра ми не е добре от години. Има апартамент /наследствен/, чийто нотариален акт е при мен. Но мисля, че това не е достатъчно. Намира се в центъра на София и макар да е стар и занемарен - е с доста апетитна цена. Чувала съм, че всеки може да си извади препис, ако има пълномощно от нея. Сестра ми в момента живее на село, защото няма достатъчно средства да пребивава в София. Апартаментът е празен, но хора от селото знаят за него и в момента знам, че някакъв е поискал от нея да му подпише пълномощно за да й взима социалните помощи - за да не ходела тя.

Не можем да я защитим от измамници, защото тя става неконтролируема. Понякога не иска да говори с нас. Ако успеем да я поставим под запрещение, при една евентуална измамна сделка с имота й, бихме ли могли на това основание да развалим сделката? Има ли смисъл? И изобщо какви са начините да й помогнем, защото това имущество е единствената й гаранция, че няма да остане на улицата на стари години.

Благодаря ви предварително.
« Последна редакция: Март 10, 2009, 09:05:08 от Rose » Активен
leonskia
Модератор
Джедай
****

Карма: +38/-1
Липсва Липсва

Публикации: 526WWW Ел. поща
« Отговор #1 : Януари 18, 2009, 08:06:01 »Правната уредба, регламентираща поставянето на лица под запрешение е установена  в ГПК-чл.336 и сл.Необходимо е да знаете,че основанията за поставяне под запрещение са посочени в чл.5 от ЗЛС,а иманно:слабоумие или душевна болест.Искането се прави пред Окръжния съд по местожителството на ответника.
« Последна редакция: Март 17, 2011, 09:51:36 от Rose » Активен

Dixi et animam salvavi
Cara
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« Отговор #2 : Януари 18, 2009, 09:17:48 »

Здравейте,

Безкрайно съм Ви благодарна.  :)Прочетох тези членове, но не ми стана ясно как става доказванвто, че някой е болен от душевна болест. Колкото и грубо да звучи - тя няма както се казва "жълта книжка". Това е въпрос от практиката, не знам дали има уредба в закона. Ще бъда много благодарна за по-подробна информация.

Поздравявам.
Активен
leonskia
Модератор
Джедай
****

Карма: +38/-1
Липсва Липсва

Публикации: 526WWW Ел. поща
« Отговор #3 : Януари 18, 2009, 10:45:06 »

В производството, което ще се образува ще бъде при закрити врати.Ще участвате Вие,като сестра на лицето,чието запрещение се иска.Сестра Ви също ще бъде разпитана,тъй като до влизане в сила на решението тя ще се счита за дееспособна.Наред с това тя ще бъде разпитана лично,за да може съдът непосредствено да придобие впечатления за нейното състояние.Задължително се разпитват близките,които живеят с нея.Ако след разпита на лицето и неговите близки не се създаде сигурна преценка за състоянието на лицето съдът ще пристъпи към събирането на други доказателства.В това число може да се стигне до искане  мнението на вещи лица,които да освидетелстват сестра Ви.
Активен

Dixi et animam salvavi
leonskia
Модератор
Джедай
****

Карма: +38/-1
Липсва Липсва

Публикации: 526WWW Ел. поща
« Отговор #4 : Януари 18, 2009, 10:50:25 »

Забравих да спомена,че вида на запрещението ,което ще бъде наложено на сестра Ви ще зависи от преценката на съда относно нейната недееспособност.
Активен

Dixi et animam salvavi
Cara
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


« Отговор #5 : Януари 19, 2009, 03:01:37 »

благодаря ви още веднъж, господине. Добре, че има хора като вас, защото в тези времена не всеки може да си позволи адвокат, а понякога се налага. полезно ми е това, което ми казахте, но явно няма да мина без консултация, защото въпросът е належащ за нас. Ъ?

Да сте жив и здрав.
Активен
trichocephalus
Модератор
Претендент
****

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 10WWW
« Отговор #6 : Март 09, 2009, 09:45:18 »

Здравейте на всички.
Пиша в тази тема, защото имам подобен проблем - родният ми дядо (на 84 години е) е решил, че му влизам в стаята, крада му кремвиршите от хладилника, а преди години съм поставил "смъртоносна инжекция" на баба ми и заради това тя е умряла  Ухилен
До тук е смешно, ако не ме викаха в криминална полиция да давам обяснения по случая.
Преди година случайно при мен попадна и преписка от Районна прокуратура -Плевен, която стигна и до апелативен съд-В.Търново отново по жалба от дядо ми, в която пък твърдеше, че заедно с адвоката му, и нотариуса сме го "принудили да подпише документ с невярно съдържание" -а именно нотариалния акт за къщата.Тази преписка завърши с постановление за отказ от възбуждане на наказателно производство поради липса на доказателства.

Но сагата продължава.Тази година- с полицията. Поставен съм под постоянен тормоз и не знам къде ще отиде следващият път да пише жалби и т.н., а най-малкото което ми трябва е да се шуми около името ми.

Въпрос - на какво основание мога да искам поставяне под запрещение ?

Като документи в мен имам само миналогодишната преписка.Жалбата му в криминална полиция не е заведена -полицаите отказаха устно да се занимават с "луди старци" и даже скъсаха жалбата, от което той остана безкрайно разочарован.
Активен

Истински поет е този, който знае повече от една рима за "гугутка"....
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #7 : Март 09, 2009, 08:02:28 »

Тежко, тежко...

Не знам какво да ти кажа. Само мога да ти кажа, че дори да го поставиш под запрещение, той пак може да си вдига шум и да си пише жалби, че и още по-страшни може да са.

Съветът ми е да не се мъчиш с тази задача. Няма да има ефект. Той като отиде да пуска жалбата, в нея не пише ЖАЛБА ОТ ЕДИ КОЙ СИ /ПОД ЗАПРЕЩЕНИЕ/. Прокурорите не знаят кой подател е нормален и кой не е.

След като от съдържанието на жалбите се вижда, че човекът не е в ред, какъв е смисълът да го поставяш под запрещение?

"Моля да образувате досъдебно производство или предварителна проверка за кражба на сирнЙе и кренвирши от хладилника при условията на физическо съжителство. Деянието е извършено преди 10 години, има давност, ама не обръщайте внимание, вкарайте го зад решетките." Хладилникът го дадохме за скрап, може да се намери на бунището за евентуални отпечатъци от пръсти."

Мааани, освен съчувствие у следователите към теб, друго няма да има.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
trichocephalus
Модератор
Претендент
****

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 10WWW
« Отговор #8 : Март 10, 2009, 06:42:19 »

 Ухилен хих

Не ми трябва толкова да го поставям под запрещение, колкото дали трябва да се опасявам от правни последици над мен.
Представям си как оперативна група прави аутопсия на бабата да търси доказателства за това, че съм я убил с инжекция, или слагат скрити камери из къщи.
Това са ми опасенията.Не друго.
Активен

Истински поет е този, който знае повече от една рима за "гугутка"....
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #9 : Май 29, 2009, 09:52:53 »

Поставяне под запрещение
Активен

Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #10 : Февруари 15, 2010, 11:27:27 »

Този, който ще се поставя под запрещение трябва задължително да иде на заседанието, т.е. да го види съдията. Ако си свива цигари с призовките става сложно - принудително довеждане, циркове и пр.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Калинка
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


« Отговор #11 : Август 11, 2010, 03:08:27 »

Здравейте!
Бих искала да се консултирам за създалата се ситуация.
Имам чичо,живеещ в провинцията.Миналата година ми съобщиха ,че е изчезнал аз и детенце отидохме да го търсим.Намерихме го агонизиращ(диабетик е),не ни позна ,говореше несвързано с видими следи от нанесен побой.Подадох жалба до Прокурора на Градския съд  и описах случая.Последва дознание,дело и беше настанен в психодиспансера във Враца за около четири  месеца. След като го изписаха ,отново ми се обадиха,че е  изчезнал,помолих да съобщят в Полициятя и да разбият вратите на двете къщи които обитава(разбира се с мое документирано предварително съгласие в Полицията ,ако се наложи,както първия път).Намерили са го пак в същото положение като преди с тази разлика ,че краката му са били измръзнали и са го закарали спешно в болницата.На другия ден  пристигнахме в градчето за ампутацията,след операцията беше на себе си ,но по някое време пак се отнесе на някъде.Както и да е изписаха го,но  в началото не искаха да му отпуснат асистент,защото никой не искал,трудно ми бяха дадени документите за попълване за настаняване в дом за възрастни общо взето сложна работа.Личния му лекар каза ,че ще му подготви документите за ТЕЛК,но се оказа ,че не можело по служебен път,социалните твърдят,че трябва да му стана попечител за да му бъдат подадени документите в ТЕЛК.Нямам нищо  против,но доколкото съм осведомена,това значи ако няма асистент който да се грижи за него ,аз трябва да поема тази отговорност.Да ,но как,не живея в този град,физически няма да мога да се справя да го обслужвам,с малко дете съм, а и обстановката в която трябва да подложа малката е меко казано страшна.
Въпроса ми е следния,трябва ли да съм му попечител за да го представлявам пред държавните институции или има и друга възможност(да вметна той не е семеен и няма деца,родителите му са покойници)?
Активен
leonskia
Модератор
Джедай
****

Карма: +38/-1
Липсва Липсва

Публикации: 526WWW Ел. поща
« Отговор #12 : Август 11, 2010, 08:23:22 »

Да,необходимо е да преминете през процедурата по поставяне под запрещение.
Активен

Dixi et animam salvavi
Nikolov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


« Отговор #13 : Март 17, 2011, 08:58:12 »

В процедура съм по поставяне под запрещение на двама мои племенници (с психични отклонения), договорихме се техен братовчед да се грижи за тях в собственото им жилище, като получава тяхните пенсии и ползва жилището. Същият обаче има отказ за попечителство, а самият аз, както казах съм в процедура за получаване на такова. Та въпроса ми е има ли някакви законови пречки, произтичащи от подобна договорка, които да повлиаят негативно върху моето дело.
« Последна редакция: Март 17, 2011, 09:48:03 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #14 : Март 17, 2011, 09:51:18 »

В процедура съм по поставяне под запрещение на двама мои племенници (с психични отклонения), договорихме се техен братовчед да се грижи за тях в собственото им жилище, като получава тяхните пенсии и ползва жилището. Същият обаче има отказ за попечителство, а самият аз, както казах съм в процедура за получаване на такова. Та въпроса ми е има ли някакви законови пречки, произтичащи от подобна договорка, които да повлиаят негативно върху моето дело.

Кой му е отказал попечителство, съдът или общината? Водил ли е дело пред съда. Вие водите ли дело? Дайте с повече точност.
Активен

Nikolov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


« Отговор #15 : Март 17, 2011, 04:06:35 »

Цитат
Кой му е отказал попечителство, съдът или общината? Водил ли е дело пред съда. Вие водите ли дело? Дайте с повече точност.


Попечителство му е отказано от общината, пред съд не правил постъпки, въпросът ми е тъй като аз водя такова дело в момента дали това, че той ги гледа (по наше споразумение, взимайки и техните пенсии и ползвайки жилището им) може някак да навреди на делото, което аз водя за поставяне под запрещение на двамата болни?
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #16 : Март 17, 2011, 04:23:25 »

Това, че се грижи за тях не го прави попечител, но след като водите дело пред съда, някой ще трябва да ги заведе при съдията за да говори той с тях. Т.е. това, че са му отказали и това, че ги гледа не са факти, които са от значение, но това не означава, че не може бъде свидетел по делото и да му повлияе.
Активен

Nikolov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


« Отговор #17 : Март 17, 2011, 07:53:39 »

Цитат
Това, че се грижи за тях не го прави попечител, но след като водите дело пред съда, някой ще трябва да ги заведе при съдията за да говори той с тях. Т.е. това, че са му отказали и това, че ги гледа не са факти, които са от значение, но това не означава, че не може бъде свидетел по делото и да му повлияе.


благодаря ви за отговора и още един въпрос свързан с горното. мнението на двамата (с психични отклонения, аз съм приложил към делото и медицинска експертиза- удостоверяваща тяхното заболяване), меродавно ли е за съдията при кого искат да останат те самите или не? защото с техният (и мой естествено роднина) се споразумяхме, аз да бъда попечител, пък той да се грижи за тях, вземайки естествено споменати по- горе пенсии и ползвайки апартамента? питам защото хората с психично заболяване, като тяхното лесно се манипулират и подвеждат.
Активен
leonskia
Модератор
Джедай
****

Карма: +38/-1
Липсва Липсва

Публикации: 526WWW Ел. поща
« Отговор #18 : Март 18, 2011, 10:14:08 »

Да,съда ще съобрази  и това при кого искат да останат.Все пак това е и една от причините, за да се прави разпит пред съдия.
Активен

Dixi et animam salvavi
Nikolov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


« Отговор #19 : Март 21, 2011, 12:44:00 »

здравейте, имам един въпрос, който е извън темата и не касае лично мен, а възрастна жена която ме помоли да попитам..

та ето за какво става въпрос:

"На 87 г. съм преди десетина години, аз и съпругат ми прехвърлихме на внука ни имот (къща и 14 дка. земеделска земя), с условието да ни гледа (доглеждане). Преди три години съпруга ми почина и от тогава(тъй като съм болна) за мен се грижи дъщеря ми, имам ли право да разваля моята част от прехвърлянето и да я дам на дъщеря си?"

това е въпроса на възрастната жена, благодаря ви предварително за отговорите и се извинявам, че не е по темата.
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: