Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Неизправен строител - как да действам?  (Прочетена 25003 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Bogo69
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« : Януари 14, 2010, 10:24:33 »

Имам договор за строителство на обект - груб строеж. Възложители сме аз и брат ми. Изпълнителят не изпълни първоначалния договор, стигна до Кота 0 след пресрочване на дататана изпълнение. Затова сключихме анекс към него на 16.05.2009г., когато му преведохме авансово още 15 000лв. След като получи парите, въпросния изпълнител се покри и до ден днешен се крие и не е започнал никакви строителни действия по анекса към договора. Крайния му срок на изпълнение беше 28.08.2009г. За всеки ден просрочие в анекса към договора е упомената неустойка от 120лв на ден. Искам да прекратя договора  с него, тъй като очевидно той няма намерение да го изпълни. Пуснал съм преписка в прокуратурата, като надеждата ми е да се определи че човека ме е измамил.
Въпроса ми е следния:
Как най-лесно и най-бързо мога да прекратя този договор? МОога ли да го прекратя едностранно? Неизпълнението му е очевидно. Натрупаната неустойка огромна.
Как мога да си взема от него заповедната книга на обекта и другите документи на строежа до Кота 0 , за да мога да получа акт 10 за смяна на строителната фирма? Той категорично отказва да ми ги предаде.
Благодаря за вниманието.
« Последна редакция: Януари 14, 2010, 11:51:01 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #1 : Януари 14, 2010, 11:50:36 »

Господи, Боже мой...!

Абе хора, понякога се чудя... В ред ли сте?! Каква е причината за всичко това... Не се обиждайте, едва ли вие сте виновни, а и далеч не сте единствени. Това е нещо повсеместно.

Но заради този начин на мислене, тук в България виреят и избуяват всякакви измамници и далавераджии. Има нещо кардинално сбъркано в цялата работа, във възпитанието и манталитета на цели поколения.

Цитат
Пуснал съм преписка в прокуратурата, като надеждата ми е да се определи че човека ме е измамил.

Как може да ви правят на глупак, а Вие да търсите прокурор?! Наистина ли мислите, че това ще Ви оправи, че прокурорът ще Ви реши проблема? Ако в това Ви е надеждата, по-добре се откажете.

Нека ви кажа някои неща: Човекът едва ли ще бъде осъден за измама, защото това са гражданскоправни отношения, а не престъпление. Разбирате ли, вие може да дадете на някого 1 милион за да ви направи къща и той да ви изхарчи парите и да не ви направи къща, защото от общината не са му дали разрешение или защото е болен. Това не е измама. Той тези пари Ви ги дължи, не ги е присвоил. Той е съгласен да ви ги дължи, а Вие сте се съгласили да му ги дадете, разбирате ли?! Това не е престъпно. По света има много длъжници, но те не са престъпници. Престъпно е ако някой ви бръкне в джоба на якето и ви вземе 50 лв. без да знаете и без да сте му разрешил и после отиде да си купи с тях нещо. Разликата е в разрешението. Или да ви заблуди, че си давате парите за благотворителност, а всъщност да му ги давате за да си купи джип. Тук разликата е в целта.

Когато даваш пари на някой първо го проучваш, после си гарантираш, че ще ти ги върне /банките случайно ли вписват ипотеки/, а когато надушиш, че няма да ти ги върне, започваш да го гониш сам с позволените ти от закона средства. А не чакаш прокурора, който е на заплата да го гони, защото той я го догони, я не. Най-добрият начин да се свърши една работа е да си я вършиш сам.

Сега, нещата стоят така:

1. Изпълнителят е търговец, а не измамник.
2. Той е търговец, който е затруднен да изпълни поетите задължения, защото е слаб търговец /глупав/, а не защото е крадец или измамник.
3. За това, че е глупак или лош мениджър никой нищо не може да му каже. Който му се е доверил - за негова сметка си е: така е в пазарната икономика.
4. Ако не искате да "пиете студена вода", трябва да действате. Защото в този тип отношения, властва принципа "Кой превари - тои завари". Има и др. принцип: "Правото е на страната на бдящите, а не на спящите". Вие явно сте от дремещите и това не е добре.
5. Залогът е голям. Едва ли сте си изкарвали парите лесно, затова трябва да положите необходимата грижа за да не идат на вятъра.
6. След като виждате, че строителят е затруднен, а вие нямате нищо, освен разписки и предварителен договор - трябва да се замислите дали строителят няма така грубо на прост език казано, да фалира.
7. Ако има опасност да фалира - дали не е по-добре да обезпечите своето вземане от това, което му е останало. Начините са няколко.

На основните факти не сте обърнали внимание: има ли окончателен договор след грубия строеж? Да не останете накрая с груб строеж с две ипотеки върху него? Защото има някои груби строежи си стоят така от десетина години. Най-малкото при тази липса на инвеститори - не е добре.

И така. На въпросите:

1. Можете едностранно да го развалите /а не "прекратите", защото разликата е голяма - когато договорът се развали - той трябва да ви върне парите/;
2. Вероятно можете да обезпечите вземането си /ако не сте се сетил твърде късно/;
3. Можете да търсите и неустойката;

Правото е на Ваша страна, не е ясно защо Вие сам бездействате срещу Вашите интереси. Има ли справка на изпълнителя, правили ли сте?
Активен

Bogo69
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« Отговор #2 : Януари 14, 2010, 01:57:25 »

Аз не обвинявам него, а себе си. Явно това да си точен и коректен, отдаван не е на "мода".
Фирмата му ЕТ вчера видях  в икономическа полиция, че е задействана процедура по обявяване в несъстоятелност. Интересно, че днес проверих в търговския регистър и там още не е обявено това. Няма нищо на негово име, и това съм проверил. Дължи около 60 000лв. само на държавата (ДДСи и Осигуровки). Има и други задължения. Аз парите съм ги почти отписал за съжаление. Шанса да ги взема е минимален псоред мен. Но смятам да го съдя до когато и както мога.
Интересно ми е обаче защо се напъва и иска да продължава да строи сега??? след 6месеца?. Аз обаче не смятам да му давам да ме излъже още веднъж затова:
1. Как едностранно да разваля договора?
2. Как да си взема необходимите документи за строежа , които до момента са у него за да мога да продължа с друга строителна фирма?
С Нотариална покана ли? Адреса на фирмата вече е невалиден....Най-вероятно няма да я получи.
Благодаря за изчерпателния отговро до тук.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #3 : Януари 14, 2010, 03:48:39 »

Ще ви кажа това, което повечето адвокати биха Ви казали, но най-искрено Ви съветвам сам да не съставяте нищо и да не подписвате нищо. Всичко, което изхожда от Вас, следва да бъде консултирано с адвокат. Повярвайте ми, неща, които ще сметнете за малозначителни и чийто смисъл няма да схванете, имат огромно значение и могат да обръщат колата.

1. Нотариална покана, с която му посочвате факта, формата и вида на неизпълнението и в зависимост от етапа, искате или окончателен договор или разваляте първия и давате срок да върне парите.

2. След това, правите обезпечение на бъдещ иск.
3. В зависимост от резултата, завеждате иск.
Активен

Bogo69
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« Отговор #4 : Януари 15, 2010, 09:25:53 »

Явно моя адвокат е некомпетентен, трябва да го сменям....
В Пловдив да препоръчате някой?

Какво е това обезпечение за което говорите?
И какви са таксите за завеждане на иск? Сумата която търся е от порядъка на 30 000лв.
Благодаря ви искрено за отделеното време.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #5 : Януари 15, 2010, 08:15:33 »

Едва ли колегата е некомпетентен. В крайна сметка ние тук съдим само от изложеното от Вас. Адвокатът Ви е вникнал доста по-надълбоко в казуса.

Попитайте го дали е правил справка на ответника и какво показва тя? Така ще разберете. Ако е правил справка, искайте да ви я разтълкува и попитайте дали може да се обезпечи нещо. Ако не е правил справка - сменяйте го веднага.

Държавната такса е 4% от размера на иска.

Обезпечението е възбрана или запор.
Активен

Bogo69
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« Отговор #6 : Януари 18, 2010, 10:42:03 »

Справката я напраих аз. Той не.
Нещата стоят така
ЕТ-то дължи кооло 60 000 само на държавата, за другите не знам....но има и още доста...
В  икономическа полиция ми показаха че фирмата е в процедура по обявяване на несъстоятелност, но в Търговсккия регистър проверих и там няма такова нещо. Все още.
Активен
Bogo69
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« Отговор #7 : Януари 26, 2010, 12:33:58 »

Toku що ми се обади адвоката и каза, че въпросния строител вече е обвиняем по пусната срещу него преписка, не само от мен а и от други хора, на които дължи пари. Какво следва от това? Хубаво ли е за мен?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: