Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Статут на здравната каса  (Прочетена 2729 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
tsolov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


Ел. поща
« : Декември 20, 2009, 01:29:28 »

НЗОК държавна администрация ли е ?
Какъв точно е статута на НЗОК ?
Активен
trichocephalus
Модератор
Претендент
****

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Пол: Мъж
Публикации: 10WWW
« Отговор #1 : Декември 20, 2009, 10:41:13 »

Цитат
През 1998 година Народното събрание прие Закон за здравното осигуряване (ЗЗО) С него в страната ни беше въведено задължителното здравно осигуряване. По силата на чл. 6, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване е създадена Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която започва да функционира на 15 март 1999 година. Основната й задача е да осъществява и администрира задължителното здравно осигуряване в България, в частта му по управлението на събраните средства и заплащането на използваните здравни дейности и лекарства (в определен обхват и обем) в полза на здравноосигурените лица.

Със Закона за здравното осигуряване събирането на здравноосигурителните вноски първоначално е възложено на Националния осигурителен институт (НОИ), а от януари 2006 година – на Националната агенция за приходите (НАП).

Националната здравноосигурителна каса е юридическо лице, което се състои от Централно управление - със седалище в София, и районни структури във всеки от 28-те областни центрове на България.

http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=734

На въпроса ти "Дали НЗОК е държавна администрация" - отговорът е не - не е ( не са по закона за Държавния служител)

Но този отговор не е категоричен, защото по документи са така, но фактически са си изцяло държавна структура - бюджетът им се определя от Парламента ( тук има един голям въпрос - защо им е нужен бюджет, след като те са администрацията, която би трябвало да зависи от здравните вноски ?)
Темата е твърде обширна.
Активен

Истински поет е този, който знае повече от една рима за "гугутка"....
tsolov
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 2


Ел. поща
« Отговор #2 : Декември 21, 2009, 03:28:53 »

В Кодекса на труда има членове които се отнасят за "държавна администрация". А това понятие не е дефинирано добре. Въпросът е: институции като НЗОК попадат ли в тази графа. Ако приемем, че Закона за държавния служител определя дали дадена администрация е държавна- това означава -НЕ.
Вярно е че по замисъл НЗОК е независима институция.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: