Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Прекратяване на трудов договор след повишаване на квалификацията  (Прочетена 5348 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
stilian
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« : Април 27, 2009, 05:55:03 »

Здравейте!
Работодателят ми ме изпрати на курс за повишаване на квалификацията, като за целта сключихме договор. Според този договор съм задължен да работя при същия работодател в продължение на 5 години, като изрично е отбелязано, че за работа при работодателя се счита трудът по придобитите знания и умения.
При прекратяване на трудовия договор преди изтичане на 5- годишния срок, поради дисциплинарно уволнение или прекратяване на основание чл.326 и 327, т.2, т.3а и т.6 дължа обезщетение от 5 хиляди евро.

Въпросът ми е: Мога ли да разваля договора, щом не ми е осигурена работа според придобитите по време на обучението знания, и изобщо законен ли е този договор?
Благодаря!
« Последна редакция: Май 12, 2009, 10:03:54 от stilian » Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #1 : Април 27, 2009, 07:36:18 »

Добре дошъл, мн. се радвам да те видя тук.

Аз съм почти в същото положение, не думай. Само че моите пари отидоха за кола 4 бона и за адвокатската такса, която е 1700 лв. и съм вързан 3 години.  Ухилен

За сега е ок.
Принципно такъв договор е законен. Той инвестира в обучението ти, но изисква да прилагаш наученото именно при него, а не на друго място, т.е. при конкуренцията.

Ако осигурява работа:
В случай, че ти писне, може просто да напуснеш, а ако заведе работодателя съдебен иск за неустойката, може да искаш от съда да се намали поради прекомерност. Така ако той примерно е вложил 1000 евро за обучението ти, а ти си работил 2 години за него, а ти остават още три, съдът най-вероятно ще счете, че неустойката е абсурдно висока и ще ти отсъди да му даден по-ниска сума /250 лв. ако аз бях съдия, че да има студена вода за следващите три години/.

Ако той не ти осигурява работа, според мен можеш да развалиш договора. Наистина, никъде в тоя договор не пише, че работодателят се задължава да ти осигурява работа, но този договор е акцесорен на главния договор - трудовия. При положение, че той не осигурява работа, той губи качеството си работодател и се явява неизправна страна по тоя договор. Неизправната страна не може да иска неустойка.

Естествено неговият адвокат, в случай че има нужда да те задържи ще има различно мнение, но така.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
stilian
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« Отговор #2 : Април 27, 2009, 09:21:50 »

За мен също е радостно, че имаш време и нерви да се занимаваш с проблемите на разни наивници като мен. Изобщо сайта е супер, а форумът има големи перспективи за развитие. Само не се отказвайте.

Благодаря за отговора, но имам един последен въпрос. Работодателят ми забавя изплащането на месечните възнаграждения. Според договора обаче, ако напусна без предизвестие по тази причина(чл.327 т.2 от КТ), дължа неустойка. Не противоречи ли договора на закона и мога ли да оспорвам законността му по тази точка?
Активен
Yo
Модератор
Самурай
****

Карма: +12/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 103« Отговор #3 : Април 28, 2009, 08:43:35 »

Разпоредбата на чл. 327, т. 2 от КТ е императивна, така че всякакви уговорки в договор, които й противоречат, са нищожни. Ако работодателят ви не плаща месечните възнаграждения на уговорената дата можете веднага да прекратите договора, а ако той реши да търси неустойката по съдебен път, съдът би следвало да счете уговорката за неустойка за нищожна.
Активен

Don't trouble troubles until troubles trouble you!
stilian
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« Отговор #4 : Април 28, 2009, 08:55:07 »

Много благодаря! Засега се надявам да ме освободят по взаимно съгласие, още няма отговор, но след вашите съвети съм малко по- спокоен. Усмивчица
Активен
stilian
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« Отговор #5 : Април 29, 2009, 07:13:41 »

Здравейте отново Усмивчица

Ще ви разкажа цялата история, пък вие, ако искате, ме посъветвайте как да постъпя.

На 21.04. бях извикан в личен състав, и ми беше предложено да ме съкратят по чл.222 от КТ. Помолих за отсрочка един ден, за да се уверя, че ще бъда назначен на новата работа, която намерих. На следващия ден отидох отново в лич. състав, но се оказа, че предложението им вече не е в сила. Предложиха ми вариант за освобождаване по взаимно съгласие, чл. 325 т.1. Съгласих се и пуснах молба. Днес сутринта ме привикаха отново и ме увериха, че шефа е съгласен, връчиха ми обходен лист, който попълних и предадох.

Обаче...
в 15 часа ме извикаха отново, като ми заявиха, че не могат да ме освободят, и трябва да пусна едномесечно предизвестие. Аз обаче не разполагам с толкова време, защото очаквам да бъда назначен при новия ми работодател около 15-ти май.При което в яда си, пуснах уведомление, че прекратявам трудовите си отношения на основание чл.327 т.2 от КТ, за забавяне на възнаграждението.

Работодателят ми действително системно забавя възнагражденията, но проблема е, че към днешна дата не ми дължи нищо. Но на първи май отново ще ми е длъжник, тъй като утре е крайният срок за заплатите, а той няма да ги изплати със сигурност.

Та се питам, дали не избързах, и има ли някакъв начин да се поправя?
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #6 : Април 30, 2009, 02:45:30 »

Много работодатели има, които не знаят какво искат, нито как го искат.
Не мисля, че има допусната грешка от ваша страна.

Работодателят е некоректен, защото доколкото разбирам инициативата за прекратяването на трудовото правоотношение е негова. Т.е. той следва да ви отправи предизвестие /и дори да ви изплати обезщетение за неспазения срок на предизвестието/, но в замяна на вашата сговорчивост не е дал дори полагащото ви се - качествено счетоводно подсигуряване на прекратяването.

Това, че към датата на уведомлението не Ви дължи нищо не е проблем при положение, че го е правил системно преди това.
Активен

stilian
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 5


Ел. поща
« Отговор #7 : Май 29, 2009, 10:30:53 »

Здравейте отново!

В крайна сметка работодателят ми ме освободи на основание чл.326 от КТ- с предизвестие от работника, въпреки, че аз нищо подобно не съм подписвал. Сега възнамерява да ми удържи последната заплата плюс неизползвания платен отпуск (а той никак не е малко, около 80 дни) затова, че според него му дължа 5000 евро.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: