maq
Потребител
Липсва
Публикации: 2
|
 |
« : Декември 02, 2009, 12:05:03 » |
|
здравейте, Нужда я се от правен съвет, за да мога да взема адекватно решение, в ситуацията, в която се намираме аз и децата ми. съпругът ми е Йеменски гражданин.от 2004г сме в брак с него, от които имаме дъщеричка на 6 год. за двама ни този брак е втори- като тои е имал един неуспешен брак в Йемен, с едно дете-момиче,вече пълнолетно, което си живее там с майката, така и за мен този брак е втори, от първия / с български гражданин/ имам син, роден 1992г, чиито права след развода,бяха присъдени на мен и съотв. детето живее и отрасна в новото ми семейство. след близо 6/шест/ годишна връзка с господина от Йемен, в последната от която се роди и нашата обща дъщеря, ние скл. граждаски брак по законите на РБ. съответно след 3/третата/ наваршена година на детето ни, съпругът ми/баща и/получи постоянно гржданство в страната ни, след многото и неуспешни опити това да стане по всички други изисквания, залегнали в Закона за придобиване на бълг. гражданство.помежду ни почти с началото на вразката ни се бяха появили много разногласия и типични различия за вижданията ни по отношение семеен савместен живот, отговорности, уважение и т.н., които с времето прогресираха в ежедневни спорове, скандали, пиянски истории, разгулен живот /от страна на съпруга ми/,изневери и побои/домашно насилие както над мен, така и над сина ми, тъй като той вече е достатъчно голям и като свидетел на тези деяния не можеше да остане безучастен и да не ме защити. Въз основа на тези физически насилия , се освиделствани от съдебна медицина/ както аз, така и детето ми.Във връзка с това дори имах заведено дело за домашно насилие, на което поради заплаха от страна на съпругът ми и неговия / за това дело/ правен защитник, НАПРАВИХ ОТТЕГЛЯНЕ по време на съдебното заседание., което от своя страна сне ограничителната заповед на съпругът ми и тои отново се прибра в семейното ни жилище, при нас.За последните 5/пет/ години от съвместния ни семеен живот, той неколкратно е напускал общото ни жилище, и то за периоди от по 6/ шест/месеца до година, с малки прекъсвания от 1/един/ или 2/два/ месеца, през които се е прибирал у дома.И така, след поредното "обещание за щастлив семеен живот вече заВинаги", стигнахме до решението да си закупим НАШЕ семейно жилище.и така м.02.2007г изтеглихме ипотечен кредит и закупихме апартамент.За НАШЕ съжаление / мое и на децата/, щастието ни се оказа много кратко. След изтичането на 6/шестия/ месец от делото за домашно насилие, още на първия ден след изтичане на даВността му, отново срещу мен беше упражнено домашно насилие, и тои отново ни напусна.Предстоеше му пътуВане до родния му краи- Йемен,и ден преди пътуването му, тои се прибра у дома след което замина за близо 2/два/ месеца .отново "обещания и телефонна любов". След престоя си там се прибра при нас."Имали сме финансови затруднения, доста пари били инвестирани в новото ни жилище и се налагало да рефинансираме ипотечния си жилищен кредит"- това бяха и доводите, които предявихме към банката когато подадохме молба за НОВ кредит.Между другото , тук е мястото да отбележа, че за да закупим жилището имахме още 3/три/ кредита- 2/два/потребителски в различни банки и 1/един/ за текущи ремонти, от банката от която е и ипотечния кредит.По всичките кредити аз съм ОСНОВЕН КРЕДИТОИСКАТЕЛ, а тои-СЪКРЕДИТОИСКАТЕЛ.В деня на теглене на усвоената сума по рефинансирането на кредита по ипотеката, в кратък разговор м/у мен и съпругът ми, непосредствено пред гише- КАСА, аз научих че тои дължи огромна сума пари,отпреди 3/ три/ години към тогавашния момент, т. е взети преди около вече 6/шест/ години.И че това е една от основните причини, поради която теглим този рефинансиращ кредит, които заедно с 1-я/ първия/ възлезе на сумата от 85 000 Е. Нямаше как- парите вече бяха усвоени документално,оставаше ни само да ги получим. След като бях ужасена от факта, че тои е длъжник, с такава сума, и в предвид на това че за толкова години, мога смело да кажа че не сме живяли, в разкош и изобилие/ малката нямаше годинка, когато си направих магазинче в квратала за дрехи втора употртака, а и по принцип винаги съм била клиентка на тези магазини, и наи-важното съм работела през годините, в които сме били заедно- от самото начало/, И Така първото за което се сетих беше да не му давам никакви пари от новия кредит, помогна ми за това факта, че бяха преведени на сметка на мое име.Причина за тоВа мое решение беше факта че той дължи много пари и че явно има притеснения от страна на хората, които са му ги дали, т.е. шанса да загубим жилището в него момент ми се струваше ДОПУСТИМ.Това означаваше децата ми и аз, за нищо виновни и неподозиращи за неговите безрасъдни постъпки да останем насред улицата, защото ТОИ през тези години живя като ерген, идваики и отиваики си от живота ни, както и когато той решаваше...Това беше един вид наказанието ми за него- отказах да му дам парите задържах ги за плащането на ипотеката и за частично обзавеждане и довършителните ремонти по жилището. Тои съответно след пореден скандал отново се изнесе демонстративно от дома ни, в който бе живял около няма и 3/три/ месеца.Предложих му вариант, аз да издържам домакинството и децата, с парите от кредита да се плаща безпроблемно кредита по ипотеката, поне да има къде да живеят децата, /защото той така и така не се интересува от жилището ни, дали го има или не, тъй като е винаги по хотели и на квартири/ ,че аз по друг начин не мога да му помогна да излезе от ситуацията , и отново сам съгласна да подам ръка, т.е. това което тои щеше да заработва да е само за негови разходи и дългове, докато се стабилизира положението му.Отново реших да дам шанс и че не бива и второто ми дете да има съдбата на първото , а именно- дете на разведени родители.Мислех че съпругът ми ще осъзнае грешките си и ще даде друг смисъл на живота си, но уви..... Куп заплахи от негова страна,появиха се псевдо-кредитори, дали му и други суми, заплахи и от тяхна страна... и къде бяха тези толкова много пари? нямаме нито вили, имоти, скъпи коли, скъпи придобивки у дома, мебели последна мода....НИЩО.Нито пък като жена на арабин подрънквам от злата....КАДЕ СА ПАРИТЕ? И до днес това се питам, и отговор не намирам.....Но мъжът ми не спря да търси варианти да си вземе парите,от кредита които според него са си негови- аз нищо не сам дала в това жилище, не съм "наляла "пари в него, какво от това че съм работила на едно с работниците 3/ три/ месеца ,че и заедно с децата да ми помага големия , а малката с нас защото няма кои да я гледа."'Колко струва труда ти?! - 1000лв? 2000лВ?Голяма работа!" И така искаше да ме съди за неправомерно присвояване и ползване на семеини пари, като с това не успя един ден ми се обади със скрит номер и ме заплаши с отвличане на дъщеря ни, прекарах часове в РДВР,доката открия къде е детето ми, оказа се че няма и с какво да ми помогнат тъи като ние нямаме развод и нямат законово основание да го издирват, т.е тои си е законен родител , с равни на моите права над детето ни. Съпругът ми по наша уговорка сутрин водеше детето на дет.грдина и вечер я прибираше, тъй като той беше с автомобил и градината е доста далеч, а и нали поне това трябваше да му остане като ангажимент към неговото дете....Но денят, в които се случи това как да го нарека според него ОТВЛИЧАНЕ-ШЕГА, тои взе детето както всеки друг път, нямаше нищо необичаино в поведението му, и вместо да я заведе в дет.градина той я отвежда в друг саседен на нащия град.Последваха телефонните обаждания от негова страна, и ми поиска откуп за дъщеря ми- 17 000Е, точно толкова колкото беше рефинансиращия кредит.в противен случаи аз никога нямало да се видя с детето повече. По неговите думи тои се приготвял да напусне страната завинаги, и нямал нужда за това от документи- тук в БГ ВСИЧКО СТАВАЛО АКО НЕ С ПАРИ, ТО С МНОГО ПАРИ....Не знаех къде се намирам...Докато бях в РДВР успяхме да го убедим да не предприема такива мерки , и че ще има лоши последствия за него ако направи подобно нещо.Всичко така го беше замислил и изпипал че нямаше никакви доказателства срещу него, освен моите показания.Късно същата вечер върна детето у дома. Принудих се и по съвета на ораганите на Полицията и Агенцията за закрила на детето подадох молби за Забрана за извеждане на детето ни извън граница, без изричното ми съгласие, тъй като съпругът ми е до скоро беше в много добри приятелски отношения с посланника/ предния/ на страната си у нас, и често ползваше автомобила му, а както е известно и ме предупредиха от Полицията- дипломатическите коли не могат да се спират и проверяват без изрични нареждания за това.Така че нямах много варианти- или трябваше да запазя ОТНОВО ДОБРИЯ ТОН на разбирателство със съпруга ми или да започна дело за развод. Наложи се да избера втория-тъй като при едно дело за развод , които нямаше да е по взаимно съласие, трябваше да платя пари, с които не разполагам, а след такова дело знам че ще последва и такова за имуществена делба, т.е. за жилището. Означава да му платя нещо което дори не е мое, а и не се знае дали изобщо ще стане някога.... И така до наши дни....Парите по кредита вече са на привършване....Съпругът ми/ които за сажаление е такъв само и единствено на хартия/НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА от това как и дали изобщто ще се плаща за бъдеще този кредит, тои продължава да си живее някъде на свободен наем, това го устроива идеално...Единственото което прави е да продължава да води и взема детето от дет.градина /след разбира се предупреждения на различните инстанции, ако не го прави по предназначение какво ще го последва/, и е поел по-голяма част от месечната издръжка на дъщеря ни- на добра воля, в смисъл не в писмена форма,което ме кара да се замисля че ако аз с нещо го провокирам или смутя, това ще е негов коз ,винаги може да съм причина за спирането на средствата за дъщеря ни от негова страна.И именно нестабилното ми финансово състояние/което особено се влоши сега по време на финансовата криза- вече трудно погасявам ежедмесечните ни разходи, какво остава за вноските по кредита, които след като сваршат готовите пари от кредита, ще са факт и са сума от 700Е на месец.Това е сума обмисляна като вариант за плащане от двама души , работещи, условията на семеиство/ Това е единствената причина да продължавам да търпя подобно отношение към мен, т. е аз все още търпя и не предприемам никакви мерки за развода...След това дълго мое излияние, ИМАМ СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ- ИМА ЛИ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ И НА КОГО Е ТО, КАК МОЖЕ ДА СЕ ЗАСТАВИ ТОИ ДА ЗАПЛАЩА ДЕЛЛЪТ СИ ПО ИПОТЕЧНИЯ КРЕДИТ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ТОИ НЕ ОБИТАВА СЕМЕИНОТО ЖИЛИЩЕ, НА КОГО 6ТЕ СЕ ПРИСЪДЯТ ПРАВАТА ЗА ДЕТЕТО НИ КАКТО И ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕИНИЯ ИМОТ, ТОИ НЕ ЖЕЛАЕ РАЗВОД , КАК СПОРЕД ВАС АЗ МОГА ДА ОСИГУРЯ СОБСТВЕНО И НА ДЕЦАТА СИ СПОКОИСТВИЕ? ЗА ДА СИ ПОМАГАМЕ ФИНАНСОВО ИСКАМ ДА ДАМ ЧАСТ ОТ СЕМЕИНОТО ЖИЛИЩЕ ПОД НАЕМ - ТОИ ОТНОВО НЕ Е СЪГЛАСЕН/било и негова собственост, а тои на квартира да ходел- нямало начин/.ИМА ЛИ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ НА КОЕТО ДА СЕ ОПРА И РАЗВЕДА С ТОЗИ ЧОВЕК ДОРИ И ПРОТИВ ВОЛЯТА МУ? МОЛЯ Ви очаквам с нетърпение отговори на въпросите си/направила съм много консултации с юристи, но за съжаление все са различни мненията им и прогнозите/ С УВАЖЕНИЕ:М.ЛЮБОМИРОВА
|