Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Установяване на трудов стаж  (Прочетена 5457 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
какамара
Гост


Ел. поща
« : Декември 15, 2008, 01:43:36 »

Моля Ви за отговор на следния въпрос:

Трябва да установя трудов стаж от преди 20 години. Единият адвокат ми казва, че производството е по ГПК и КТ, а другия - по някакъв Указ /било облекчено/. Трудовият стаж е 6 години. Как се установява тр. стаж?
Активен
Пумукъл
Гост


Ел. поща
« Отговор #1 : Декември 15, 2008, 02:28:43 »

Гражданско дело № 4376/2003 г. на С. районен съд е образувано по искова молба на Т. Й. Б. от гр. С. против СД "Е.", гр. С. Предявен е иск с правно основание чл. 97, ал. 1 ГПК вр. с чл. 357, ал. 1 КТ, вр. с чл. 349, т. 7 и т. 8 КТ. Ищецът претендира да бъде установено, че трудовото му правоотношение с ответното дружество работодател е продължило непрекъснато за времето от 15.10.1999 г. до 28.08.2002 г. С определение от 18.11.2003 г., съдът е прекратил производството по делото, приемайки, че не е налице правен интерес от водене на установителен иск по чл. 97, ал. 1 ГПК. Съдът е приел, че доколкото единствения посочен от ищеца интерес е установяването на трудов стаж, то трудовият стаж се установява пред пенсионните органи в едно по-късно производство, а извън това само по реда на Указа за установяване на трудов стаж по съдебен ред. Приел е, че исковата молба не съдържа твърдения за изгубени или унищожени документи във връзка с установяване на трудовия стаж, каквито са процесуалните изисквания по Указа за установяване на трудов стаж, поради което предявеният иск не би могъл да бъде квалифициран и по чл. 1 от УУТССР.
Определението за прекратяване на производството по делото е потвърдено с определение на С. Г. съд от 17.02.2004 г. по ч.гр. д. № 126/2004 г. Въззивният съд е приел, че липсва интерес от самостоятелно разглеждане на установителен иск за трудово правоотношение.
Определението на въззивния съд е незаконосъобразно.

Съгласно чл. 97, ал. 1 ГПК всеки може да предяви иск за да установи съществуването на едно правно отношение, когато има интерес от това. Когато законът регламентира възможността за установяването на дадено правоотношение, винаги има интерес от провеждане на иск по чл. 97, ал. 1 ГПК. Съгласно чл. 357 КТ, трудов е всеки спор относно възникването, съществуването, изпълнението и прекратяването на трудовото т.е. правният от иска е винаги обоснован, когато ищецът иска да бъде установено съществуването на едно трудово правоотношение. Установяването съществуването на трудово правоотношение включва установяването на трудовия договор в пълното му определено от закона съдържание с всички съществени компоненти на трудовото правоотношение, в т.ч. и неговата продължителност. С искът по чл. 1, ал. 1 от Указа за установяване на трудов стаж по съдебен ред, при облекчения на режима на доказване, се предоставя възможност на работника да установи положен трудов стаж, без да се изследва трудовото правоотношение в цялото му съдържание. Извън случаите, когато работникът цели да установи трудов стаж по реда на УУТССР поради загубени или унищожени документи, установяването на трудово правоотношение е допустимо по общия исков ред чрез трудов спор по чл. 357 КТ.
Активен
mi_lena
Гост


Ел. поща
« Отговор #2 : Декември 27, 2008, 12:34:54 »

Странни  хора !...  
Губят време и хленчат  по форумите,вместо да  се отправят  към първата адвокатска кантора, за да получат  компетентно мнение и консултация ...
В случай , че сте социално слаб , има си начин да ДОКАЖЕТЕ  това и  да получите безплатна правна помощ от адвокат . Но  НЕ  ПО  ФОРУМИТЕ  …
Време  му е  на българинът да си смени  чипа , както казваше Кобургготски  и  да ликвидира  андрешковския си манталитет и байганьовски  табиет...   Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен
Активен
Samuel
Гост


Ел. поща
« Отговор #3 : Декември 28, 2008, 04:04:57 »

Уважаема г-жо Advokat!

Какво сте се разпищяли... Интернет е свободно просттранство, чрез възможностите на което хората обменят ВСЯКАКВА информация, не знаехте ли това?

Социално слаби или не, хората общуват вече по форумите за всякакви проблеми, включително и право, здраве, финанси. Никой специалист не е задължен да дава безплатни консултации,това се прави винаги по причини на добра воля, свободно време и желание да се помогне. Оставете си фасоните за вкъщи. Явно нямате достатъчно клиенти, с които да се заемете, та си оползотворявате времето в крякане по форумите.

Заемете се с полезна работа. Оставете хората да общуват. Не можете да спрете интернет.
Активен
mont
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 6


Ел. поща
« Отговор #4 : Януари 06, 2009, 10:52:25 »

Уважаема г-жо Advokat!

Какво сте се разпищяли... Интернет е свободно просттранство, чрез възможностите на което хората обменят ВСЯКАКВА информация, не знаехте ли това?Мнение  на  муфтаджия -  нахалник !  Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: