Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Скандал за заковани прозорци  (Прочетена 1771 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
изида
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Пол: Жена
Публикации: 3


мечтателка


Ел. поща
« : Ноември 08, 2009, 01:38:18 »

Живея в блок и във входа ни се разрази лют скандал между живущите.Един от старите собственници на апартамент закова всички прозорци във входа под претекст,че се чупят и,че той имал право,защото живеел там от 20 години.Някои хора се ядосаха и се стигна до ръкопашен бой.Друг взе клещи за да ги разкове,абе луда работа.....Беше ужас.Са въпроса ми към вас е има ли право този човек след като не е поискал разрешение от живущите и къде трябва да подадем жалба,защото края не му се вижда.
Активен

Не прави това,което не искаш да ти направят...
rdrumewa
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« Отговор #1 : Ноември 09, 2009, 09:03:18 »

Съгласно ЗУЕС,

Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
1. не пречат на другите собственици и обитатели да използват общите части на сградата;

2. не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата;[/font]3. не завземат общи части на сградата;
4. не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното;

5. не извършват дейности в своя самостоятелен обект или част от него, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата;

По новия ЗУЕС, всички живущи трябва на общо събрание да си изберете управител и контрольор. С решение на общото събрание го задължавате да преустанови преустройството на общите части на сгадата.

Чл. 38. (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от получаването на писмена покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6.
(2) Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.

(3) За издаване на изпълнителен лист за изваждане на собственик на самостоятелен обект или на част от него към писменото искане се прилага екземпляр от предупреждението по чл. 45, ал. 2 от Закона за собствеността.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: