sallys
Потребител
Липсва
Публикации: 1
|
|
« : Април 14, 2009, 10:54:02 » |
|
Имам следния въпрос: Ако чужденец, гражданин на държава извън Европейския съюз регистрира фирма в България, може ли това да се използва като основание по чл.24 от ЗЧРБ за издаване на карта за продължително пребиваване в България?
|
|
|
Активен
|
|
|
|
deian_iotov
|
|
« Отговор #1 : Април 14, 2009, 12:26:11 » |
|
Здравейте, аз не виждам пречка това да стане, но трябва много внимателно да изпълните указанията на закона а именно: ...осъществяват търговска дейност в страната по законоустановения ред, като в резултат на тази дейност са разкрити най-малко 10 работни места за български граждани, освен когато е уговорено друго в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България... Търговскяит закон също не налага ограничения освен в случаите на ЕДНОЛИЧН ТЪРГОВЕЦ при които се иска постоянен адрес на лицето на територята на РБ. Така че в случая по скоро трябва да е ЕООД. И все пак визата ще е за 1 година и картата също
|
|
|
Активен
|
|
|
|
iveta_86
Потребител
Липсва
|
|
« Отговор #2 : Май 16, 2009, 02:06:17 » |
|
Не мислите ли, че това изискване за най-малко 10 работни места за български граждани е прекалено ангажиращо? Ако фирмата не се нуждае от толкова хора? Ако има нужда само от 6 или 7 човека. Как тогава чужденецът да изпълни условието? И искам да попитам още нещо, ако чужденецът е само един от собствениците в тази фирма, а другите собственици са български граждани това условие (10 работни места ) отново ли трябва да бъде спазено?
|
|
|
Активен
|
|
|
|
deian_iotov
|
|
« Отговор #3 : Май 18, 2009, 08:56:36 » |
|
При това положение той вече се явява в съдружие а не едноличен собственик на капитала! При това положние упраителя може и да е друг а не той! И все пак не мисля че така лесно ще се измъкне! Според мен нещата даже леко се поосложняват
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Rose
Модератор
Джедай
Липсва
Публикации: 494
|
|
« Отговор #4 : Май 18, 2009, 09:08:29 » |
|
Да, и аз мисля че е по-добре да е ЕООД, но винаги може да се обадите в съответното ведомствео за да попитате за тези подробности.
|
|
« Последна редакция: Май 28, 2009, 07:08:09 от Rose »
|
Активен
|
|
|
|
domagoj
Потребител
Липсва
|
|
« Отговор #5 : Април 19, 2011, 03:20:38 » |
|
Dobyr den!
Izvinqvayte, 4e "otvorih" tolkova stara tema otnovo, no imam sy6tiq vypros i me interesuva znae li nqkoy to4no vyzmojlno li e za 4ujdoto lice, koeto ne e grajdanin na Evropeyskiq syyuz, da polu4i razre6enieto za prodyljitelno prebivavane v Bylgariq (za koeto trqbva da se prodylji vseka godina otnovo) s firma (EOOD) kato osnov, i trqbva li zadyljitelno da vzeme 10 bylgarski rabotnici ili moje da polu4i razre6enieto i bez tova? Primerno, ako za firmata izob6to ne e nujno da ima rabotnici (mejdunarodna tyrgovina s may4inska firma v druga dyrjava), ako direktoryt moje da pravi vsi4ko nujno za firmata mu?
Mnogo Vi blagodarq predvaritelno i izvinqvayte na gre6ki, koito napravih (o6te ne pi6a i govorq bylgarski nay-dobre).
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|