Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Прекратяване на трудов договор при намаляване обема на работа  (Прочетена 1934 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
paintt
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 1


Ел. поща
« : Ноември 03, 2009, 12:26:27 »

Здравейте,
работя във фирма, която намалява обема си на работа и ме принуждава да подам молба за напускане. Моля ви за съвет, дори и да прекратя трудовите си взаимоотношения, инициативата не е от моя страна. Ще съм ви много благодарен за отделеното внимание и съвет, който бихте ми дали
« Последна редакция: Ноември 03, 2009, 12:45:05 от Rose » Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #1 : Ноември 03, 2009, 12:50:19 »

Здравейте,

Съветът ми е да се опитате да измъкнете най-доброто от ситуацията - да поискате да прекратите трудоворо правоотношение на осн. чл. 331:

Прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение

Чл. 331. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието.

(2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението.

(3) Ако обезщетението по ал. 2 не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се смята за отпаднало.
............................
Може да уговорите 2 или 3  работни заплати.
В противен случай можете да атакувате уволнението в случай, че боледувате от някоя от посочените в наредбата болести, отглеждате дете или на някое от другите основания, посочени в закона. И имайте предвид, че не могат нищо да ви принудят. Ако считате, че фирмата е заминала, свържете се с адвокат - ще е във ваш интерес.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: