Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Нереално високи такси на банките при плащане на държавни такси?  (Прочетена 4417 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
tonius
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


Ел. поща
« : Октомври 27, 2009, 03:35:54 »

Здравейте,

интересува ме има ли законова възможност в България да се осъди институция и да се отмени следната практика. А именно да плащаме 2-5 лева такса на банката за превод на да речем 1 лев към държавата в лицето на институции като КАТ, МВР, НОИ и т.н.
Не може ли съдът да задължи следните институции да открият каси за плащането на следните задължения. Тогава който не иска да отиде на касата и иска "удобството" на банката, ще си заплати съответната комисионна. Поне хората ще имат избор. Докато при сега действащата норма, гражданите са принудени да плащат комисионни от 200% до 1000%. Независимо че са малки сумите, принципа остава същия.
Ако институциите не желаят да откриват каси, то да сключат договори с банките и те да си покриват комисионните, защото не може една такса по закон да е 1 лев, но на практика да нямаш възможност да го заплатиш този 1 лев дори и ако отидеш на крака в съответното министерство, а да трябва да дадеш минимум 3 пъти повече.
Друг вариант е да се открият сметки на съответните институции във всички банки и гражданите да депозират парите в тези сметки, а не да правят преводи, защото за депозиране не се изисква комисионна.
То е ясно, че цялата схема е измислена от банковите лобита. Банките прибират от 2 до 10 пъти повече от самата държава от всяка дребна такса или лихва.
Не знам как стоят нещата в България, но в САЩ например, един човек може да осъди и промени цяла такава система ако успее да докаже, че тя е в ущърб на гражданите и държавата, а в полза на частни интереси. Последното дори би довело до наказателно дело към бенефициентите на гореупоменатата схема.
Извинявам се за дългия въпрос, но мисля, че този казус би бил интересен за всички юристи, защото може да се приложи в много сфери от живота където гражданите са онеправдани. Благодаря ви предварително за изчерпателните отговори.

Тони Христов

П.П. Ако отговора на въпроса ми е ДА, тогава каква е процедурата за едно такова дело. Тоест, към кого трябва да се заведе, в кой съд и т.н. Може ли да се търси щета по-голяма от размера на личното ощетяване в размер на 2-3 лева? (така наречените Наказателни Щети или Punitive Damages)
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #1 : Октомври 27, 2009, 04:47:29 »

Задавате много интересни въпроси.
Активен

Hi Tide
Юрист
***

Карма: +2/-0
Липсва Липсва

Публикации: 56« Отговор #2 : Октомври 27, 2009, 05:40:17 »

http://www.lawsbg.com/articles/1291-investbank.html
Активен

Едно е да си прав. А друго е да докажеш, че си прав!
tonius
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


Ел. поща
« Отговор #3 : Ноември 03, 2009, 12:39:07 »

Никой ли няма мнение или информация по казуса? Ъ? Моля юристите да приемат темата като предизвикателство и да намерят полезна информация. Приемете го като израз на активно гражданско общество.
Аз имам желанието, ако има законова възможност, да инвестирам собственото си време и средства в едно такова дело, което да поправи една ежедневна неправда към българските граждани. Единственото което искам да знам е как и в кой съд да се заведе такъв иск? Може ли да се превърне в колективен иск след завеждането му като се включат и други хора?
Всичко това са технически въпроси които не би трябвало да са никакъв проблем за един средно информиран юрист. Благодаря ви предварително за отделеното време и информация.

П.П. Ако някой прояви интерес да бъде адвокат по едно такова дело, нека се свърже с мен чрез лично съобщение.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #4 : Ноември 03, 2009, 01:17:58 »

Колективен иск може, но мисля че въпросът е доста сложен юридически. Банките са юридически лица, регистрирани акционерни дружества и могат сами да определят таксите си. Те имат договори с държавата в лицето на отделните ведомства, като тези договори имат сила на закон за тях. Ние нямаме достъп до клаузите им.

Вариантите са:

1. Омбудсмана
2. Европейската комисия

Иначе банковите такси наистина са нещо абсурдно. Дори да внесете таксата в банката, където е сметката на ведомството - пак има такса. Това е абсурдно. Когато има междубанков превод - ок, но само тогава. Във всяко ведомствео следва да си има каса. тази практика е унизителна - така се ощетяват гражданите с десетки хиляди за сметка на бюджета на няколко гишета, които да обслужват едно ведомство, което е разход само за няколко хиляди. При внасяне на осигурителните и здравните вноски също се плащат такси, за всяко нещо има.
Активен

tonius
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


Ел. поща
« Отговор #5 : Ноември 04, 2009, 12:01:17 »

Наясно съм, че казуса е сложен юридически, но според мен това е била и целта на тези които са го създали. Няколко познати адвокати с които съм разговарял също не могат да ми предложат ясни насоки за действие. Единствено във форум като този където всеки може да даде идея или предложение може да се стигне до някакво решение.

Момента не е да се съдят банките, а държавата в лицето на институциите. Ясно е, че банките са в правото си да искат комисионна за всяка тяхна услуга и това е нормално. Проблемът е, че сме задължени да ползваме техните услуги без право на алтернатива. Това което казвате за бюджета на няколко гишета е напълно вярно и на мен целта ми е да се осъдят институциите които нямат такива гишета (каса) и съдът да ги задължи да отворят такива. Тогава който иска удобството на банките ще си плаща комисионни, но който не иска, ще има алтернатива. Също така "de jure" държавните такси са строго определени от закон като конкретни суми вземайки в предвид широк спектър от фактори (доход на населението, инфлация, стойност на услугата, пропорционални цени на подобни услуги в ЕС и т.н.), но "de facto" гражданите плащат в пъти повече, което без да съм запознат ми бие на нарушение на конституцията. Казуса опира до фундаменталното право на избор и до заплащането на една услуга на реалната и стойност, без паразитни услуги които да я оскъпяват многократно в пъти. 

Омбудсмана е опция когато имаме реално действащ такъв, но в България това не е точно така и омбудсмана е институция която имаме по задължение от вън вместо по убеждение и нужда от вътре.

Има ли възможност да се обърнем директно към омбудсмана на Европейския Съюз?

Могат ли граждани да изпращат жалби до ЕК или по-скоро въпросът ми е разглеждат ли се такива жалби?

Отново ви благодаря за идеите и информацията.
Активен
tonius
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


Ел. поща
« Отговор #6 : Ноември 22, 2009, 11:07:23 »

Приятели, не вярвам, че от 200+ посетители, на никого не му е интересна темата, никой не е засегнат от нея лично или никой няма мнение което да сподели!!! Хайде малко провокация за сивото вещество!!! Да направим малко "brainstorming" и поне да чуем и други мнения ако не решения!!!

Предполагам, че и на вас юристите ви е интересно да се сблъскате с по-нетрадиционни казуси от ежедневните битовизми (без да омаловажавам гореспоменатите).

Искрено вярвам, че този форум ще се изяви в истинската си същност и цел за своето създаване и съществуване. Благодаря ви отново.
Активен
tonius
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


Ел. поща
« Отговор #7 : Ноември 22, 2009, 11:10:48 »

ДО АДМИНИСТРАТОРИТЕ:

Мисля, че темата ще е по-интересна, по-актуална и ще има по-голям отзвук ако бъде преместена в "Правни Въпроси Онлайн" вместо сегашното и нахождение в "Облигационно Право".
Активен
Rose
Модератор
Джедай
****

Карма: +23/-1
Липсва Липсва

Публикации: 494« Отговор #8 : Ноември 22, 2009, 03:05:56 »

Готово:)
Активен

tonius
Потребител
*

Карма: +0/-0
Липсва Липсва

Публикации: 8


Ел. поща
« Отговор #9 : Февруари 05, 2010, 02:01:57 »

Ехоооооо....има ли юристи в този форум които да се замислят над тези сериозни и полезни за обществото въпроси? Ясно е, че тривиални казуси от гражданското и наказателното право ще намерят бърз и лесен отговор тук, но все пак правото е сива материя която не е само черно и бяло и трябва да се предизвиква и развива постоянно. Как искаме да имаме нормална държава като не може да се намери юрист, който да се заинтригува от масовото ограбване на гражданите от една клика банки с не напълно ясни капитали. Продължавам да вярвам, че някой от форума ще се трогне и ще отдели 5 минути от безценното си време за да коментира.За съжаление, все повече губя надежда в цялото ви съсловие. Докажете, че не всичко е комерс при вас както ми се иска да вярвам. Повече няма да ви притеснявам със сложни казуси...
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай
***

Карма: +14/-1
Липсва Липсва

Публикации: 255« Отговор #10 : Февруари 15, 2010, 11:03:58 »

Има юристи, ама аз лично нямам нерви. Както казахте въпросът не е от тези, които имат отговор.
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  
 
Отиди на: