Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Неизплатено майчинство  (Прочетена 5146 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
tania_georgieva
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 6

АЗ

Ел. поща
« : Октомври 22, 2009, 02:45:40 »

Здравейте! Бих искала да задам един въпрос, тъй като вече 1 год и 6 месеца не мога да си взема майчинството. Детето ми е на 2 год и 5 мес. и за последните 18 месеца не съм получила нито лев, защото моят работодател е внесъл само въпросната декларация, но не и самите осигурителни вноски. И затова държавата не ми превежда майчинството(само да спомена, че съм по стария закон, тоест трябва да си ги взимам на ръка от работодателя, а не по банков път, защото бях в заварено положение- така ми казаха в НОИ в началото на 2007 г.) А става дума за 4000 лева горе-долу. Моля, кажете какво мога да направя в този случай? Как да си взема майчинството? Има ли срокове, в които работодателят ми е длъжен да се вмести и да внесе осигуровките ми? Той самият твърди, че не могъл да ги внесе защото ставало дума за големи суми, тъй като били за всички служители, а не само за мен. Няма ли как да ги накарам да внесат моите осигуровки и държавата да ми преведе майчинството? Или има ли вариант аз със мои пари да си внеса осигуровките за да си получа майчинството, пък с моя работодател да не се занимавам повече?
Благодаря предварително!
« Последна редакция: Октомври 22, 2009, 02:59:39 от Rose » Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #1 : Октомври 22, 2009, 03:12:25 »

Ако не сте се подписвали на ведомост за изплатени обезщетения (т.е. майчинство в случая) можете преспокойно да си го съдите по исков ред за изплащането на сумите с лихви и разноски следователно! Идете при адвокат да се консултирате и да му обясните на спокойстовие всичко като му представите и всички документи които имате! Той подробно ще Ви обясни!
Активен
tania_georgieva
Потребител
*

Липсва Липсва

АЗ

Ел. поща
« Отговор #2 : Октомври 22, 2009, 03:32:38 »

Много Ви благодаря...Няма никъде записано това, че първите шест месеца ми е давал пари от своя собствен джоб. И никъде не съм се подписвала. Но от НОИ и НАП твърдят, че нямало закон, който да ги накара насила да внесат сумите за осигурителните вноски...Единствено им се начислявала лихва за забавянето. Но много Ви благодаря, помогнахте ми да реша какво да правя- ще търся адвокат по тудово право!
Приятен и успешен ден Ви желая Усмивчица
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #3 : Октомври 22, 2009, 03:43:25 »

Това от къде взема пари да ги палти не е ваш проблем той има задължения и трябва да си ги изпълнява! А това кога тези пари ще му бъдат възстановени от държавата си е отношение между него и органите не е Ваш проблем така че.....
А това как те могат да го накарат да си плати осигуровките.... има и за това начини но това си е тяхна грижа и на юристите им, всеки случай начин има!
Вие си търсете Вашето обезщетение то него (майчинството) зедно с лихвите и т.н. пък другото друг да го дерти! Усмивчица
УСПЕХ!  Усмивчица
Активен
tania_georgieva
Потребител
*

Липсва Липсва

АЗ

Ел. поща
« Отговор #4 : Октомври 22, 2009, 05:41:36 »

Усмивчица супер сте, мерси Усмивчица
Активен
Pumuckl
Специалист
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 255

« Отговор #5 : Октомври 22, 2009, 07:36:10 »

УУууу, каква симпатична потребителка. Завърти очи
Активен

Цитат на: DEKAH
Другите неща трябва да ги знае юриста на фирмата. Ако няма такъв - да си наемат.
Входни врати
tania_georgieva
Потребител
*

Липсва Липсва

АЗ

Ел. поща
« Отговор #6 : Октомври 23, 2009, 12:51:07 »

симпатична, но явно моят работодател не смята така, щом не иска да ми изплати обезщетенията Ядосан
мерси, между другото Усмивчица
Активен
tania_georgieva
Потребител
*

Липсва Липсва

АЗ

Ел. поща
« Отговор #7 : Октомври 23, 2009, 04:23:39 »

Отново по моя въпрос.
Обадих се на шефа ми днес и той едва ли не ми заяви, че нямало за какво да го съдя о ще си загубя времето, защото не вършел нищо незаконно и нямало как да го обвиня.
Успя да ми съсипе деня и настроението в този иначе такъв слънчев ден Тъжен
Освен да му изпратя двама-трима здрави левенти и да го поизплашат лекичко  Ядосан
Активен
tania_georgieva
Потребител
*

Липсва Липсва

АЗ

Ел. поща
« Отговор #8 : Октомври 25, 2009, 06:43:29 »

е хайде, де, няма ли някой да ми помогне Тъжен  ще плача  Плачещ
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #9 : Октомври 26, 2009, 10:24:28 »

Ама Вие не се разбрахте май!
Отидете при адвокат стига се разправяйте с него! Той Ви дължи пари търсете си ги по съдебен път! А за 
Цитат
двама-трима здрави левенти
... това е правен форум такива неща не можем да Ви съветваме!
Активен
GeVI
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« Отговор #10 : Октомври 31, 2009, 06:27:22 »

Извинявам се, че се намесвам във темата, но мислех да пускам подобна. Много съжалявам, че все по-често научавам за случаи подобни на моя. Искам да споделя с Вас и моя казус: Бившият ми работодателят е във финансови затруднения и не ми изплаща майчинството. Аз съм по стария закон, при който РУСО изплаща обезщетението на работодателя, тъй като двете ми майчинства се застъпват. Обиколих Инспекцията по труда и РУСО. Това, което разбрах, е че финансовите взаимоотношения не са от компетенцията на Инспекцията по труда. В РУСО ми увериха, че са превели майчинството и дори и да са запорирали сметката, по която са го превели трябва да ми го изплатят на ръка. Обяниха, че дори и да подам жалба тяхната проверка не може да задължи работодателя да ми го изплати. Когато детето ми навърши 9 месеца т.е. изтекоха 315 дни напуснах по взаимно съгласие. При напускането подписахме споразумение за изплащане на дължимото обезщетение и отпуски по определен график (с опоменати дата и сума) до края на 2009 година. Реално до момента съм получила талони за закупуване на готова продукция. Следващата седмица ми предстои последна среща със собственичката на фирмата, на която трябва да съм много добре аргументирана за правата си. Лично за себе си съм решила да заведа дело, но ще изчакам нейното предложение. Не ми е много ясно към кого да се обърна към Инспекцията по труда или направо към съда?
Благодаря Ви предварително.
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #11 : Ноември 04, 2009, 11:03:47 »

Намерете си адвокат и при работодателя за евентуално доброволно извънсъдебно споразумение, ако ли не на съд ! Усмивчица УСПЕХ!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: