Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Каква фирма да се регистрира в този случай  (Прочетена 3795 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
crdf
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 2

« : Април 09, 2009, 02:43:25 »

Здравейте на всички,

Въпроса ми е каква фирма е подходящо да се регистрира без начален капитал, но да е собственост на две персони (съдружници). Възможно ли е да е командитно дружество и има ли такова нещо като гражданско дружество и подходящо ли е за случая. Регистрацияна предполагам зависи и от дейността (в случая дизайн, предпечат). Може би все пак най-удачно ще е ЕТ?

Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Публикации: 199

Ел. поща
« Отговор #1 : Април 09, 2009, 03:36:22 »

Здравейте,
моят личен съвет е да не се впускате към правни форми на търговски дружества които могат впоследствие да Ви създадът доста проблеми и негативи в доста отношения! Смятам че въпреки всичко най-подходящата форма за Вашият случай е ООД! И въпреки че се изисква начален капитал закона праави някои облекчения в това отношение като Вие можете да учредите дружеството си с капитал от 5000 лева като упоменете че в момента на регистрацията внасяте 70 % или 3500 лева и в период до 2 години след това ще внесете останали 30 % или 1500 лева! А и не бива да се подценява факта че в крайна сметка този капитал стои в банковата Ви сметка едва само до регистрацията на дружеството ви (което със съвременият ТР това отнема от 2 до 7 дни) и след това можете да си ги изтеглите!
По отношение на ЕТ не че е за пренебрегване след евентуална регистрация можете да назначите другият човек на длъжност Прокурист примерно и той също така ще има доста свобода при извършване на търговски сделки и други. Естествено това не го прави съдружник но все пак е нещо! Но не пропускайте факта че едно ЕТ в много често от случаите води след себе си и доста негативи по отношение на данъци, такси, Лично имущество което имате защото и то може да бъде предмет на евентуално вземане ако стане някой фал! Така че преценете си много добре плюсовете и минусите и задължително се консултирайте с някой колега! Успех!  Намигване
Активен
crdf
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Април 09, 2009, 04:17:56 »

Много Ви благодаря за отговора.  Усмивчица
Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #3 : Април 10, 2009, 09:45:39 »

Моля, няма проблеми! Надявам се сме Ви били полезни!  Смотан
Активен
kristin
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #4 : Май 22, 2009, 07:24:34 »

Знам, че няма връзка с конкретно зададената тема, но ми се ще да не повтарям въпроса.
Имам сайт за електронна търговия, който вече е зареден, но все още не се извършват продажби, тъй като се колебая какъв тип фирма да регистрирам (ако е нова) или да използвам вече съществуващо ЕТ. Проблема идва оттам, че в данъчното, където бях днес за консултация си нямат представа на какъв принцип се облагат доходите от електронна търговия.
В моя случай, аз съм само посредник, всяка от фирмите които продават продукти през моя магазин си издава съответните гаранции и касови бележки. Имате ли някаква идея по кой закон трябва да се облага този тип дейност?

Изключително много ще съм Ви благодарна, защото гловоблъсканицата тук явно не е малка и където и да ида из институциите в моя град ми казват, че не са наясно с този тип дейност.

Поздрави  Усмивчица
« Последна редакция: Май 22, 2009, 11:16:36 от kristin » Активен
deian_iotov
Самурай

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #5 : Май 24, 2009, 10:36:45 »

Здравейте,
от това което чета ми се струва че вашият проблем е по скоро счетоводен а не юридически!
Затова е по скоро добре да потърсите някой счетоводен форум или консултация от счетошодител!
По отношение на дружеството т.е. "фирмата" ако в предмета и на дейност е вписано "посредничество" и прочие т.е. пълният предмет на дейност не мисля че ще имате някакъв проблем!
Не съм счетоводител, но според мен ако си имате сключени договори и фактурирани приходи от посредническата Ви дейност която осчетоводявате и декларирате облагането става по общият ред!
Но ако някой колега тук е по запознат да каже!
Успех! Намигване
Активен
kristin
Потребител
*

Липсва Липсва

Ел. поща
« Отговор #6 : Май 24, 2009, 10:47:22 »

Благодаря много,
аз и към счетоводители се обърнах, но явно наистина в България това е тънък лед и всеки търговец по негово усмотрение декларира приходи от подобен вид дейност...
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Разпечатай  

Отиди на: