Начало
LawsBg
Помощ
Търсене
Вход
влезте
или
се регистрирайте
.
Декември 06, 2024, 07:47:20
Интернет - кафене за юристи
»
Гражданско право
»
Трудово и осигурително право
»
Прекратяване на трудово правоотношение на основание чл. 328, ал.1, т.2 от КТ
Страници: [
1
]
Надолу
Разпечатай
Автор
Тема: Прекратяване на трудово правоотношение на основание чл. 328, ал.1, т.2 от КТ (Прочетена 8102 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
miroDM
Потребител
Липсва
Публикации: 2
Прекратяване на трудово правоотношение на основание чл. 328, ал.1, т.2 от КТ
«
:
Април 07, 2009, 08:32:53 »
Здравейте, в заповедта пише, че на основание чл.220, ал.1 и във връзка с изискванията на КТ по чл. 222, ал.1 и чл.224, ал.1 и 2 да ми се изплати обезщетение. Въпроса ми: освен неползваният платен годишен отпуск, колко брутни заплати следва да ми се изплатят и в какви срокове?
Прочетох публикувната в сайта статия за сакръщение на щат. На мен ми предложиха или взаимно съгласие или съкръщение на щата. Аз избрах съкръщение на щата от съображение, че това е "обективната" причина според управляващият (не собственик) за прекратяването на трудовите ни правоотношения. Още повече че по щатно бройката е единствена и е практически невъзможно да не се извършват дейностите присъщи по длъжностна характеристика именно на моят щат.
От всичко това следва, че работодателя надали има протокол за взето решение за съкръщение на щата и скорошно вероятно възтановяване на въпросният щат. Също така междувременно задълженията ще бъдат изпълнявани от служител на щат чиято длъжностна характеристика не предполага това. Какви санкции би могъл да понесе работодателя за тези си нарушения?
Благодаря предварително за оказаното съдействие.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
Липсва
Публикации: 494
Re: Прекратяване на трудово правоотношение на основание чл. 328, ал.1, т.2 от КТ
«
Отговор #1 :
Април 07, 2009, 09:55:29 »
В цитираните от Вас норми е казано какви обезщетения се изплащат: за неползвания отпуск и обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от 1 месец.
Дали има протокол или няма е фактически въпрос - не можем да Ви отговорим. В малките и средни предприятия тези протоколи не са проблем, стига работодателят изобщо да знае, че трябва да ги състави.
Има възможност за прекратяване на трудовото правоотношение с изплащане на 4 заплати по взаимно съгласие, вижте другата тема по въпроса.
Няма санкции за работодателя Ви доколкото задълженията на Вашата щатна длъжност не изискват нормативно определении специални знания, които Вие имате, а другият, който ще изпълнява - няма. Можете след връчване заповедта за уволнение да заведете съдебен иск за възстановяване на работа поради незаконно уволнение /ако то е такова/. В случай, че уволнението бъде обявено за незаконно и при положение, че депозирате такова искане в съда - можете да получите заплатите си за времето, през което незаконно сте останал без работа.
успех.
Активен
Гражданска отговорност
miroDM
Потребител
Липсва
Публикации: 2
Благодаря за бързият отговор - пояснение
«
Отговор #2 :
Април 07, 2009, 10:13:12 »
Здравейте отново, имах предвид с неспазеното едномесечно предизвестие не стават ли 2 бр. заплати + неползваният платен годишен отпуск? Искам да попитам след като ми бе предложено взаимно съгласие (доказуемо със свидетел) не е ли фактологически неточно освобождаване по чл.328 ал.1 т.2? Благодаря.
Активен
Rose
Модератор
Джедай
Липсва
Публикации: 494
Re: Прекратяване на трудово правоотношение на основание чл. 328, ал.1, т.2 от КТ
«
Отговор #3 :
Април 07, 2009, 12:15:53 »
Цитат на: miroDM в Април 07, 2009, 08:32:53
Аз избрах съкръщение на щата от съображение, че това е "обективната" причина
Дали можете да позлвате свидетеля в процеса - да, можете. като доказателство, че съкращаването не е реално.
Активен
Гражданска отговорност
Страници: [
1
]
Нагоре
Разпечатай
Отиди на:
Моля, изберете:
-----------------------------
Начало
=> За форума
=> Юридически консултации
=> Правни въпроси онлайн
Гражданско право
=> Граждански процес
=> Вещно право
=> Облигационно право
=> Търговско право
=> Гражданско право
=> Семейно и наследствено право
=> Трудово и осигурително право
Наказателно право
=> Наказателно право
=> Процесуални въпроси
Административно право
=> Административно право
=> Данъчни и финансови въпроси
=> Административен процес
Други
=> Международноправни въпроси
=> Обучение
=> Кафене
8: Undefined index: ajax_in_progress
Файл: /home/lawsbgco/public_html/forum/Themes/default/Display.template.php (main_below sub template - eval?)
Линия: 323