Страници: [1]   Надолу
  Разпечатай  
Автор Тема: Помогнете! Бременност и прекратяване на трудов договор  (Прочетена 3235 пъти)
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Sisi
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 3

« : Октомври 08, 2009, 08:26:46 »

Здравейте!
Имам спешна нужда от помощ по следния въпрос. Собственичка съм на фирма за производство на дамско облекло. Преди една година имах нужда от добър дизайнер и назначих младо момиче. Работата вървеше, но за кратко. Заплатата и е  почти 800 лв. Със спада в продажбите се наложи да търся други източници  на доходи за да запазя производството. Започнах да работя на ишлеме и длъжността дизайнер вече не ми е необходима. Опитах с добро да предложа  на девойката да мине на 4 часов работен ден, съответно като и намаля и заплатата, но тя категорично ми отказа. Другото ми предложение беше да премине на друга длъжност, но и това ми беше отказано и докато подготвях документи за съкращаване на щата, моята дизайнерка ми донесе бележка от лекар, че е бременна. Какво да правя? Тя дори отказа да работи и по нейната работа с предтекст, че се изнервяла и и пречи на бременноста. Длъжна ли съм да плащам тази висока заплата до приключването на майчинските и или имам някъква друга възможност?
Предварително благодаря за помоща!
« Последна редакция: Октомври 14, 2009, 12:35:37 от Sisi » Активен
Rose
Модератор
Джедай

Липсва Липсва

Публикации: 494

« Отговор #1 : Октомври 21, 2009, 10:39:52 »

Здравейте. На какъв етап е била подготовката на документите за съкращаването когато сте получили известието?
Активен

Sisi
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #2 : Октомври 21, 2009, 08:35:29 »

Здравейте! Благодаря Ви, че се заинтересувахте от въпроса, но аз почти се отказах вече и се примирих с това. За да стигна до съкращаване на щата трябваше да мина през всички процедури с предложения за друга работа и т.н. Явно жената е била запозната по-добре от мен със ситуацията и отказваше да подпише какъвто и да е документ, така, че подготовката за съкращение беше съвсем в начален стадий.
 Благодаря Ви още веднъж!
 Sisi
Активен
snejana
Потребител
*

Липсва Липсва

Публикации: 1

« Отговор #3 : Ноември 02, 2009, 07:03:36 »

Здравейте!
За да съкратите бременната, от която нямате нужда, трябва да направите следното:
1. приемате на общото събрание на съдружниците, ако сте ООД - нова структура на всички длъжности във фирмата в която липсва длъжността дизайнер
2. отивате в инспекцията по труда вие или представител на фирмата, с която имате сключен договор със служба по трудова медицина и представяте искане за одобряване на прекратяването на договора, поради съкращаване на щата.
След като получите одобрението от инспекцията по труда (там ще ви кажат по кой член я съкращавате) - просто й прекратявате тр. договор
Успех!!!!
Активен
Sisi
Потребител
*

Липсва Липсва

« Отговор #4 : Ноември 03, 2009, 01:10:42 »

Благодаря за отговора.
Желая Ви приятен и успешен ден!
Sisi
Активен